Kuljetko julkisilla tai autolla? Asiaa toiminimen matkakorvauksista

Kuljetko julkisilla tai autolla? Asiaa toiminimen matkakorvauksista

18. toukokuutan 2018, 11:06 in Verotus
0 Kommentia

Elinkeinonharjoittaja eli ns. toiminimiyrittäjä saa vähentää verotuksessa matkat, jotka hän kulkee tavanomaisen toimipaikkansa ulkopuolelle. Tällaisia ovat esimerkiksi matkat asiakastapaamiseen tai yksittäiselle työkeikalle. Sekä julkisilla kulkuneuvoilla että autolla kuljetut matkat korvataan, ja pidemmistä matkoista voi saada myös päivärahaa.

Muista, että asuntosi ja kiinteän toimipaikkasi väliset matkat eivät kuulu näihin vähennyksiin. Ne voit vähentää henkilökohtaisella esitäytetyllä veroilmoituksellasi asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina samoin kuin palkansaajatkin.

Kun kuljet julkisilla kulkuneuvoilla

Kun kuljet yritystoimintaasi liittyviä matkoja junalla, bussilla tai muulla julkisella kulkuneuvolla, täytyy sinun säilyttää matkalippu kirjanpitoa varten. Kuukausilippua ei valitettavasti voi vähentää, joten yrittäjän on pärjättävä yksittäisillä lipuilla.

Jokaista matkaa ei tarvitse kirjata kirjanpitoon erikseen, vaan voit viedä vaikka kuukauden junamatkat yhtenä könttänä. Kun matkustat HSL:n alueella ja ostat liput matkakortin arvolla, voit hakea kirjanpitokelpoisen yhteenvedon ostoistasi HSL:n palvelupisteestä. Vielä kätevämpää on ostaa liput HSL:n mobiilisovelluksella, jolloin saat tallennettua kuitit itsellesi suoraan sovelluksesta.

Kun kuljet autolla

Kun kuljet yritystoimintaasi liittyviä matkoja autolla, muista pitää ajopäiväkirjaa. Ajopäiväkirjaan on kaikista yrityksen ajoista kirjattava:

  • ajon alkamis- ja päättymisaika
  • ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä mahdollisesti ajoreitti
  • matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
  • matkan pituus
  • ajon tarkoitus.

Ajopäiväkirjan voi kirjoittaa kynällä paperille tai hankkia jonkin ajopäiväkirjasovelluksen. Osa sovelluksista myös mittaa matkan, jolloin sitä ei tarvitse erikseen kirjata.

Jos autolla ajetuista ajoista yli puolet on yritystoimintaasi liittyvää, auto kuuluu yrityksesi varallisuuteen. Tällöin kirjanpitoon tulee merkitä kaikki todelliset kulut, esimerkiksi polttoaineet, huollot ja auton arvon poistot. Muista säilyttää kuitit! Nämä kulut vähennetään elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

Jos omalla autollasi ajetuista ajoista alle puolet on yrityksen ajoa, voit vähentää elinkeinotoiminnan veroilmoituksella kilometrikorvauksen. Tänä vuonna vähennys tavallisesta ajosta on 0,42 €/km. Vähennys on isompi, jos kuljetat esimerkiksi matkustajia tai perävaunua.

> Lue lisää vero.fi-ohjeista

Pidemmät matkat: päivärahat

Kun matkustat yli 15 kilometrin päähän kotoasi tai työpaikastasi, voit vähentää myös päivärahat samansuuruisina kuin ne maksettaisiin palkansaajalle.

Jos matka kestää vähintään 10 tuntia, voit vähentää kokopäivärahan (vuonna 2018 kotimaan matkoista 42 €). Yli kuusi tuntia kestävistä matkoista vähentää puolipäivärahan (19 €). Jos sinulle tarjotaan matkakohteessa ruokaa, päivärahan määrää vähennetään: kaksi ilmaista ateriaa vähentää kokopäivärahan puoleen ja yksi ilmainen ateria vähentää osapäivärahan puoleen.

> Lue lisää vuoden 2018 päivärahoista vero.fi-sivustolta

Salla Virtanen

salla.virtanen@sypriini.fi

Salla on yksinyrittäjä ja markkinointiviestinnän asiantuntija Viestintäpalvelu Sypriinissä. Hän kirjoittaa SimplBooksin blogiin vieraskynäkirjoituksia muun muassa markkinointiin ja toiminimiyrittäjän kirjanpitoon liittyvistä asioista.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti