Tulovero, ennakkovero, lisäennakko ja jäännösvero

Tulovero, ennakkovero, lisäennakko ja jäännösvero

17. elokuutan 2022, 07:23 in Kirjanpito
0 Kommentia

Tulovero on nimensä mukaisesti tuloista perittävää veroa ja sitä täytyy jokaisen yritysmuodon maksaa. Osakeyhtiö ja osuuskunta maksaa sitä yrityksen verotuksessa, kun taas muut yritysmuodot hoitavat sen henkilökohtaisessa verotuksessa. 

Mikä on verovuosi?

Verotus toimii aina verovuoden ajalta, joka tarkoittaa kalenterivuotta. Jos tilikausi ei ole tammikuusta joulukuuhun vaan jokin muu, verovuosi muodostuu siitä tilikaudesta, joka on päättynyt samana kalenterivuonna. Eli, jos tilikausi on esim. 1.8.2021 – 31.7.2022, on tilikauden verovuosi 2022.

Mikä on ennakkovero?

Ennakkovero on nimensä mukaisesti etukäteen maksettavaa veroa. Eli maksat tulevan vuoden veroja jo etukäteen, vähän niin kuin palkansaajan palkasta peritään ennakonpidätystä. Lisää ennakkoveroista voit lukea postauksesta Ennakkoverot – miten ne määräytyy ja kuinka ne lasketaan.

Mikä on lisäennakko?

Jos tilinpäätöksen jälkeen huomaat, että nyt on kyllä tullut maksettua liian vähän veroja, voit arvioida puuttuvien verojen määrää ja suorittaa ne lisäennakkona. Lisäennakko on siis lisää ennakkoveroa ja se pienentää jäännösveron ja sille laskettavan koron määrää.

Yhteisöt voivat hakea lisäennakkoa, kun verovuosi on päättynyt ja toiminimiyrittäjät voivat hakea (ja maksaa) lisäennakkoa aina verovuoden joulukuusta verotuksen päättymiseen asti. Lisäennakon hakeminen ei ole monimutkainen juttu ja sen voi tehdä OmaVerossa

Mikä on jäännösvero?

Jäännösvero tarkoittaa jälkikäteen maksettavaa veroa. Jos verovuoden aikana on tullut maksettua liian vähän ennakoita, perii Verottaja maksamattomat verot mätkyinä. Mätkyt eivät ole kenestäkään kivoja, eivätkä varsinkaan jäännösverot, koska niille lasketaan myös huojennettua viivästyskorkoa. 

Verohallinto kertoo, että huojennetun viivästyskoron laskeminen alkaa verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden ensimmäisestä päivästä. Tämä selkokielistettynä tarkoittaa, että kun verovuosi päättyy joulukuussa, hypätään tammikuun yli ja korot alkavat juosta helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Vuonna 2022 huojennetun viivästyskoron määrä on 2,0% ja se on maksettava yhdessä jäännösveron kanssa. Verottaja vähentää huojennettavasta verosta 20 euroa (kuitenkin enintään koron määrä). 

Jäännösvero kannattaa hoitaa eräpäivään mennessä, sillä muuten jäännösverolle ja mahdolliselle veronkorotukselle joutuu maksamaan vielä viivästyskorkoa. Viivästyskorko alkaa pyörimään heti eräpäivästä seuraavana päivänä ja se rullaa aina maksupäivän loppuun asti. Viivästyskoron prosentti vaihtuu vuosittain ja vuonna 2022 se on 7%. 

Verohallinto ei lähetä erillisiä maksumuistutuksia jäännösverosta, vaan huomautus näkyy verojen kuukausittaisessa yhteenvedossa OmaVerossa. Jos jäännösveroa ei makseta huomatuksessa ilmoitettuna eräpäivänä, siirtyy se ulosottoon ja siitä yleensä seuraa vielä lisää maksettavaa. Ole siis tarkkana maksupäivien suhteen!

Mikä on veronpalautus?

Jos olet maksanut vuoden aikana liikaa ennakkoveroja, palauttaa Verottaja ylimääräiset takaisin. Mitään yleistä palautuspäivää ei ole vaan palautukset tipahtelee pankkitilille ihan miten sattuu. Verotuksen päätyttyä voit käydä OmaVerossa katsomassa palautuksen määrän sekä sen maksupäivän.

Tulovero, ennakkovero, lisäennakko, jäännösvero, veronpalautukset… Mitäpä tähän voi enää muuta sanoa, kuin rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti