Täsmäytys on erittäin tärkeä osa kirjanpitoa

Täsmäytys on erittäin tärkeä osa kirjanpitoa

27. maaliskuutan 2023, 08:00 in Kirjanpito
0 Kommentia

Kirjanpidossa käytetään paljon termiä täsmääminen, mutta mitä täsmäytys oikein tarkoittaa? Se on jotain, mikä tulee kokeneen kirjanpitäjän selkärangasta ja on etevälle kirjanpitäjälle itsestäänselvyys. Se on lukujen vertaamista toisiinsa ja se on lottovoitto, kun kaikki tilit täsmää.

Täsmäyttämisestä ei ole erikseen säännelty lailla, mutta se on silti hyvän kirjanpitotavan mukaista, joten sitä on tärkeä tehdä.

Täsmäytys 

Vahva täsmäämisen ammattitaito syntyy vuosien työn tuloksena. Täsmäytyksen perusteet on opeteltavissa, mutta täsmäytyserojen selvittäminen yleensä vaatii syvempää osaamista ja on haasteellinen opettaa, koska tilanteet vaihtelevat niin suuresti. Yksinkertaisuudessaan täsmääminen on kuitenkin vain eri lukujen vertaamista toisiinsa.

Täsmäytyksen tarkoitus on kertoa, että kaikki kirjatut tositteet ovat kirjattu oikein. Se ei kerro kuuluvatko kirjatut tapahtumat varmasti yrityksen kirjanpitoon tai mahdollisesta ohimyynnistä, vaan se kertoo vain ja ainoastaan, että saadut tiedot on näpytelty oikein ohjelmaan. 

Miten täsmäytetään?

Kirjanpito on hyvä täsmäyttää joka kuukausi. Ainakin osittain. Kerran vuodessa tehty täsmäytys on nimittäin suuri urakka ja erojen selvitysaika kertaantuu aina, mitä pidempi ajanjakso on kyseessä. 

Kirjanpidossa keskeisimmät täsmäytykset koskevat pankkitilin sekä myynti- ja ostoreskontran tarkastusta. Yksinkertaisimmillaan täsmäytys tapahtuu siten, että varmistetaan vastaako kirjanpidon pankkitilin saldo tiliotteen saldoa. Ostoreskontrasta tarkistetaan avoimien laskujen saldo ja verrataan sitä kirjanpidon ostovelat tilin saldoon. Myyntireskontrasta puolestaan katsotaan avoimien myyntilaskujen summa ja verrataan sitä kirjanpidon myyntisaamisten saldoon.

Näiden lisäksi mm. lainat, käteiskassa, käyttöomaisuus, varasto ja palkat pitää täsmäyttää. Lainat täsmäytetään lainan saldotodistuksen kanssa, käteiskassa kassakirjan avulla, varasto varastokirjanpidon kanssa, palkat palkanlaskennan tai viranomaisilmoituksien perusteella ja niin edelleen. 

Mistä erot johtuu?

Täsmäytystä tehdessä ei ole mitenkään harvinaista, että luvut eivät täsmää toistensa kanssa ja syitä tälle on monia. Virhe voi johtua siitä, että tapahtuma on kirjattu kahteen kertaan, kirjanpito-ohjelmaa ei ole osattu käyttää oikein tai on vahingossa maksettu lasku sekä perintälasku. Eroa syntyy myös siinä tapauksessa, jos vaikka alennukset on käsitelty väärin tai laskua ei ole oikeasti maksettu, vaikka se on merkitty maksetuksi. Joskus on myös voinut tapahtua pyöristys- tai etumerkkivirhe tai yksinkertaisesti on vain näppäilty väärä summa ohjelmaan. Syitä on monia.

Eron selvittäminen on yleensä kuitenkin suhtkoht helpohkoa, jos virheitä on vaan yksi. Jos virheitä on kaksi tai useampia, on niiden selvittäminen myös automaattisesti vaikeampaa. Jos, ja yleensä kun, täsmäyttämisen yhteydessä löytyy virhe, voidaan oikaisu tilanteesta riippuen tehdä joko muuttamalla alkuperäistä merkintää tai uudella erillisellä korjaustositteella.

Voisi sanoa, että täsmäytys on tärkeintä koko kirjanpidon tekemisessä. Jos kirjanpito ei täsmää, ei ole mitään järkeä tehdä tilinpäätöstä saatika maksaa veroja. Eli kun olet taas yhden kuukauden tai tilikauden näpytellyt kirjanpitoon; täsmäytä, täsmäytä ja täsmäytä.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.



Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti