Ulkomaan päivärahat – Kaikki mitä sinun tulee tietää!

Ulkomaan päivärahat – Kaikki mitä sinun tulee tietää!

17. huhtikuutan 2023, 07:20 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Jos työn takia joutuu matkustamaan yli 15 kilometrin päähän varsinaiselta työpaikalta ja yli kuuden tunnin ajan, on oikeutettu verovapaaseen päivärahaan. Mutta joskus matkoja täytyy tehdä myös isänmaan ulkopuolelle, jolloin kyseeseen hyppäävät ulkomaan päivärahat.

Pidemmillä matkoilla käytetään aina määritettä matkavuorokausi, joka tarkoittaa matkan alkamisajasta seuraavaa 24 tuntia. Eli, jos matka alkaa aamu kahdeksalta, matkavuorokausi vaihtuu seuraavana aamuna kello kahdeksan.

Matkavuorokauden päättyminen määrittää päivärahan maan

Oikeus ulkomaan päivärahaan syntyy, jos matka ulkomaille kestää vähintään 10 tuntia. Jos taas kokonaisaika jää alle 10 tunnin, päiväraha määräytyy kotimaan matkojen mukaan. Matkavuorokaudet lasketaan aina lähtömaan ajan mukaan, joten hyppely aikavyöhykkeeltä toiselle ei vaikuta asiaan.

Ulkomaan päiväraha määräytyy sen maan mukaan, missä matkavuorokausi ulkomailla päättyy. Jos se päättyy lentokoneessa tai laivassa, määräytyy maa sen mukaan, mistä kone on lähtenyt tai jonne se Suomesta lähdettäessä ensiksi saapuu.

Reiska Reppu lähtee matkalle kotonaan lapista klo 07:00 maanantaiaamuna. Reiska päräyttää junalla pääkaupunkiseudulle ja sieltä nappaa taksin lentokentälle. Lento Japaniin lähtee klo 20:00 ja on perillä klo 10:00. Reiskan ensimmäinen matkavuorokausi päättyi tiistaiaamuna klo 07:00 ja silloin hän oli tukevasti lentokoneessa, joten ulkomaan päivärahahan siitä napsahti. Kotimatkalla Reiska on taas matkavuorokauden päättymisen aikana lentokoneessa ja on taas oikeutettu ulkomaan päivärahaan.

Ulkomaan vai kotimaan päiväraha matkalta palatessa?

Se, minkä maan päivärahoja saa kotimaahan palatessa, rippuu koska viimeinen täysi matkavuorokausi on vaihtunut, missä silloin on ollut ja kuinka kauan matka jatkuu vielä vaihtumisen jälkeen.

  • Kokonaisen ulkomaan päivärahan saa paluumatkalta, jos viimeinen täysi matkavuorokausi on päättynyt ulkomailla tai lentokoneessa/laivassa ja matka jatkuu vielä yli 10 tuntia.
  • Puolikkaan kotimaan päivärahan saa paluumatkalta, jos viimeinen täysi matkavuorokausi on päättynyt ulkomailla tai lentokoneessa/laivassa ja matka jatkuu vielä yli 2 tuntia.
  • Ulkomaan päiväraha vaihtuu aina kotimaan päivärahaksi siinä vaiheessa, kun matkavuorokausi vaihtuu kotimaahan paluun jälkeen.

Pirkko Passi on työmatkalla Kanadassa. Hänen matkansa on alkanut tiistai aamuna klo 8:00, kun hän on lähtenyt kotoaan kohti lentokenttää, josta lento Kanadaan lähtee klo 12:00. Lentomatka kestää 12 tuntia, joten perillä on puolen yön kieppeillä. Pirkko viettää Kanadassa yhteensä kuusi päivää ja kotimatka alkaa seuraavana maanantaina klo 22:00. Lento laskeutuu Suomeen klo 10 aamulla ja kotona Pirkko on puolilta päivin.

Lähtöpäivänä Pirkko saa Kanadan päivärahan, koska matkavuorokausi päättyy siellä. Kanadassa ollessaan myös päivärahat tulevat sen mukaan. Lähtöpäivänä matkavuorokausi päättyy vasta tiistaiaamuna klo 8:00, joten maanantaista Pirkko saa myös täyden ulkomaan päivärahan. Tiistain matkavuorokausi puolestaan jää vajaaksi ja kestää vain klo 8-12 eli neljä tuntia. Tiistaista Pirkko siis saa puolikkaan päivärahan.

Jos Pirkon kotiin tuleminen olisi ollut tiistaina vasta klo 18:00 jälkeen, olisi matka ylittynyt viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen 10 tunnilla ja Pirkolla olisi oikeus kokonaiseen ulkomaan päivärahaan, koska viimeinen täysi matkavuorokausi päättyi lentokoneessa.

Jos Pirkko olisikin tullut aiemmalla lennolla Suomeen ja lento olisi laskeutunut kotimaahan klo 7:00 tiistai aamuna, olisi Pirkko ollut kotona jo klo 9 eikä oikeutta olisi ollut minkään maan päivärahaan. Jotta Pirkko olisi ollut oikeutettu edes puolikkaaseen kotimaan päivärahaan, olisi matkan pitänyt kestää viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen vielä yli 2 tuntia (eli kello kymmeneen saakka).

Ulkomaan päivärahat ovat aina maakohtaisia. Veronmaksajien sivustolta löytyy oikein kattava lista ulkomaan päivärahojen määristä: ulkomaan päivärahat 2023 ja ulkomaan päivärahat 2022

On myös hyvä tietää, että koskaan ei ole mahdollista saada puolikasta ulkomaan päivärahaa, sillä ulkomaan päivärahat tulevat kyseeseen vasta siinä vaiheessa kun on oikeutettu kokopäivärahaan. Eli jos työmatka ulkomaille kestää yli 6 tuntia, mutta alle 10 tuntia, on oikeutettu kotimaan puolipäivärahaan.

Lisää mielenkiintoisia juttuja:

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti