Kannattavuuslaskelma – kaiken tärkein ennen yrityksen perustamista

Kannattavuuslaskelma – kaiken tärkein ennen yrityksen perustamista

05. kesäkuutan 2017, 17:26 in Kirjanpito, Liiketoiminta
0 Kommentia

Yrityksen perustamisen vaiheessa yrittäjällä on päässä monia ideoita ja kysymyksiä. Vaikea voi olla hahmottaa mikä on tärkeä ja mikä ei. Yksi tärkeä kysymys mihin kannattaa aina hankkia vastaus jo ennen yrityksen perustamista on ainakin – olisiko perustettava yritys kannattava?

 

Miksi kannattavuuslaskelma on hyvä laatia aina?

Muuttuvien kulujen (kulut jotka muuttuvat myynnin kanssa samassa suhteessa) kuten esimerkiksi myytävän tuotteen tai palvelun ostohinnan pystyy yrittäjä usein arvioimaan riittävän tarkasti jopa päässä.  Ennen yrityksen perustamista ei mietitään usein riittävän tarkasti just kiinteitä kuluja  (kulut jotka eivät muuttuu myynnin kanssa samassa suhteessa) kuten esimerkiksi vuokrat ja palkat. Ongelma on usein siinä, että kaikkia kiinteitä kuluja ei otetaan huomioon kannattavuuden arvioinnissa. Siksi on tärkeä, että yrittäjä tekee tarkan listan (kannattavuuslaskelman) ennen yrityksen perustamista. Kannattavuuslaskelmasta käy ilmi kaikki yrityksen kulut– sekä muuttuvat, että kiinteät. Kannattavuuden selvittämisen jälkeen yrittäjä tietää kuinka paljon hänellä on myytävä yrityksen tuotteita tai palveluita. Myyntitavoitteen voi sitten jakaa pienempiin osiin, kuten esimerkiksi  viikolle, päivälle tai jopa tunnille. Jos myyntitavoite näyttää realistiselta, yrityksen voi perustaa.

Yrityksen olemassaolon tarkoitus on tuottaa talouteen lisäarvoa ja omistajille voittoa, ilman sitä ei kannattaa yritystä perustaa. Joku mahdollisesti väittele, että yritys on olemassa sen varten, että maailmasta tulee parempi paikka tai siksi, että yritys luo uusia työpaikkoja. Tämä ei kuitenkin pitää paikkaansa ja jos yritys ei tuota voittoa on kyse hyväntekeväisyydestä tai harrastuksesta, eikä yritystoiminnasta. Pitkällä aikavälillä yritys ei voi säilyttää työpaikkoja, eikä muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi, jos kulut on isoimmat kun tulot. Yrityksellä on tehtävä voittoa, jotta se voi tehdä hyvää.

 

Miksi kannattavuuslaskelma on yrityksen perustamislaskelmista tärkein?

Ennen yritystoiminnan perustamista mietti jokainen yrittäjä luultavasti kolme kysymystä – paljonko yrityksen perustaminen maksaa, mistä rahat saa ja olisiko yritys kannattava? Näille kysymyksille saa vastaukset erillisillä laskelmilla, mutta kannattavuuden selvittäminen on tärkein, koska sen selvittämisellä säästää eniten rahaa.

Jos kannattavuus on kunnossa ja yrityksen perustamisen vaiheessa selviää, että rahaa menee enemmän kun alun perin oli ajateltu se ei usein kaataa yritystä, koska yrittäjät keksivät tavan mistä rahaa saa lisää. Tilannetta helpottaa myös tämän hetken rahoitusmarkkinoiden tilanne, josta pääoman saanti kannattavalle liikeidealle ei ole välttämättä kovin vaikeeta. Eli jos yrittäjä laatii kannattavuuslaskelman eikä muita, hän häviä parhaassa tapauksessa vain aikaa, eikä rahaa.

Tilanne on toinen jos kannattavuuslaskelmaa ei ole laadittu ja yrittäjä lähtee toteuttamaan kannattamatonta liikeideaa. Silloin hän häviä jokaisen euron, minkä hän tai mahdollisesti hänen kaverit on laittanut yritykseen, perustamisesta konkurssiin asti. Kannattavuutta voi muuttaa pienin määrin, mutta täysin kannattamattoman liikeidean todeuttamista ei kannattaa edes aloittaa.

Eri laskelmista ja niiden välisestä yhteydestä voit lukea kirjoituksesta ”Yrityksen perustaminen – kannattavuuslaskelma, käyttöpääoma- ja investointilaskelma sekä rahoituslaskelma”. Suosittelemme laatimaan kaikki laskelmat, mutta kannattavuuslaskelman laatiminen on tärkein. Katso myös kannattavuuslaskelman esimerkki ja kannattavuuslaskelma Excel -tiedostona

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Yrityksen perustaminen – kannattavuuslaskelma, käyttöpääoma- ja investointilaskelma sekä rahoituslaskelma

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti