Kaupustelua EU:n sisällä – Yhteisömyynti ja yhteisöhankinnat

Kaupustelua EU:n sisällä – Yhteisömyynti ja yhteisöhankinnat

22. kesäkuutan 2022, 06:45 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Kun yritys tekee tavara kauppaa suuntaan tai toiseen EU:n sisällä on kyseessä yhteisökauppa, joka käsitteenä tarkoittaa niin myyntiä kuin ostoja. Se pitää sisällään pelkästään tavarat ja palveluiden kohdalla käytäntö on erilainen. Yhteisömyyntiä on, kun Suomessa arvonlisäverovelvollinen yrittäjä myy toisessa EU-maassa sijaitsevalle ja siellä arvonlisäverovelvolliselle yritykselle tavaraa. Yhteisöhankinta taas on tavaroiden ostamista muista EU-maista.

Yhteisömyynti – yritysten välistä verotonta myyntiä

Yhteisömyynti on arvonlisäverovelvollisten yritysten välistä tavarakauppaa EU:n sisällä. Pääsääntöisesti siis, jos arvonlisäverovelvollinen suomalainen yritys myy tavaroita toisessa EU-maassa sijaitsevalle arvonlisäverovelvolliselle yritykselle, ei niiden myynnistä suoriteta arvonlisäveroa. 

Sillä, kuinka tavara liikkuu maasta toiseen, ei ole merkitystä arvonlisäverottomuuden kannalta. Kuljetuksen voi siis hoitaa myyjä, ostaja taikka joku muu. Tavara voidaan myös luovuttaa ostajalle jo Suomessa, jos ostaja haluaa sen kuljettaa vaikka omalla autollaan. Siinä tapauksessa vaan ostajan täytyy laatia todistus, josta käy ilmi, että tavara on todellakin vaihtanut maata.

Yhteisömyynti on yleensä verotonta, jos

  • Tavara kuljetetaan Suomesta toiseen EU maahan
  • Ostaja on arvonlisäverovelvollinen muussa EU maassa kuin Suomessa
  • Toisessa EU-maasta olevalla kaupan osapuolella on voimassa oleva alv-numero

Jos nämä ehdot ei täyty, ilmoitetaan ja maksetaan myynnistä arvonlisäverot ihan samalla tavalla kuin normaalistikin tavaroiden myynnistä Suomessa.

Seppo Suomalainen myy Rolle Ruotsalaiselle 10 000 euron maatalouskoneen ja toimittaa koneen Ruotsiin Rollelle tammikuun viimeinen päivä. Seppo laittaa koneen mukana laskun, jossa on Sepon oma alv-tunniste, Rollen alv-tunniste ja merkintä VAT 0% (Intra-Community supply), joka suomennettuna tarkoittaa ALV 0% (yhteisömyynti). Koneen myynti on siis Sepolle veroton yhteisömyynti

Seppo joutuu tekemään myynnistä arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen (viimeistään tavaran toimittamiskuukautta seuraavan kuukauden 20.pvä). Koska kone on toimitettu tammikuussa, antaa Seppo ilmoituksen viimeistään helmikuun 20. päivä.

Yhteenvetoilmoitukselle Seppo laittaa maatunnuksen (Ruotsin maatunnus on SE), Rollen alv-tunnisteen ja merkitsee kohtaan tavaramyynnit 10 000 euroa. Tämän lisäksi Seppo merkitsee myynnin myös normaalille alv-ilmoitukselle kohtaan tavaroiden myynnit muihin EU-maihin.

Yhteisöhankinnat – vain ostoja

Yhteisöhankinnat ovat tavaroiden ostamista toisista EU maista ja siitä pääsääntöisesti joutuu arvonlisäveron suorittamaan. Jos tavara hankitaan arvonlisäverolliseen liiketoimintaan, voi ostosta kuitenkin yleensä arvonlisäveron vähentää. Eli samaan aikaan suoritetaan ja vähennetään, eikö olekin taas mielenkiintoista?

Yhteisöhankintaa on, kun

  • Ostetaan tavaraa EU maista
  • Ostaja sekä myyjä ovat arvonlisäverovelvollisia omissa maissaan

Sillä, kuinka tuote päätyy Suomeen, ei taaskaan ole merkitystä arvonlisäverotuksellisessa mielessä. Kuljetuksen voi hoitaa myyjä, ostaja tai joku muu.

Seppo Suomalainen ostaa yritykselleen uuden maatalouskoneen Irlannista. Hintaa koneella on 15 000 euroa ja kone toimitetaan myyjän puolesta Suomeen. Irlantilainen yritys myy koneen ilman arvonlisäveroa, koska Sepolla on alv-tunniste ja kone toimitetaan Irlannista Suomeen. Kone saapuu Sepolle helmikuun ensimmäinen päivä.

Sepon ei tarvitse täyttää ostosta yhteenvetoilmoitusta vaan normaali arvonlisäveroilmoitus riittää. Seppo täyttää siihen seuraavat kohdat:

Tavaraostot muista EU-maista 15 000 euroa

Vero tavaraostoista muista EU-maista 3600 euroa

Verokauden vähennettävä vero 3600 euroa.

Laskelman lopputulos on siis pyöreä nolla eikä tilitettävää tai saatavaa arvonlisäveroa muodostunut.

Lopputulemana voisi pitää, että yhteisömyynti on verovapaata, kun myyjä ja ostaja ovat eri EU-maissa alv-velvollisia ja tavara liikkuu myyjän maasta ostajan maahan. Yhteisöhankinnasta taas suoritetaan ja samalla vähennetään arvonlisävero, joten EU:n sisäisistä ostoista on turha alv-palautuksia odotella. Simple as that!

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti