Miten arvonlisäveron maksaminen tapahtuu?

Miten arvonlisäveron maksaminen tapahtuu?

19. kesäkuutan 2023, 08:00 in Verotus
0 Kommentia

Arvonlisäveron laskeminen ja maksaminen ei ole rakettitiedettä. Yksinkertaisuudessaan myynnistä kertyy maksettavaa alvia, ostoista vähennettävää ja jos myynnin alvit on isommat kuin ostojen alvit, tilitetään näiden erotus verottajalle. Niin helppoa!

Kerää arvonlisäverot asiakkaita

Jos olet yritystoiminnastasi arvonlisäverovelvollinen, eli kuulut ALV-rekisteriin, olet vannonut kantavasi kortesi kekoon ja lupautunut keräämään arvonlisäveroja asiakkailtasi sekä tilittämään ne verottajalle. Käytännössähän tämä siis tarkoittaa, että olet lisännyt tavarasi tai palvelusi hintaan arvonlisäveron.

Tmi Pauli Mokka myi kahvikoneita 500 euron hintaan ennen arvonlisäverovelvollisten-rekisteriin liittymistä. Nyt ALV-rekisteriin kuuluessaan Pauli lisäsi kahvikoneen hintaan arvonlisäveroa 24%, joten yhden kahvikoneen arvonlisäverolliseksi hinnaksi muodostui 620 euroa.

Tämä siis tarkoittaa, että Paulin liikevaihto yhden kahvikoneen kohdalta on edelleen 500 euroa ja ylimääräinen 120 euroa on tällä hetkellä valtiolle kuuluvaa rahaa.

Tärkeä on muistaa, että arvonlisävero ei koskaan ole yrityksesi rahaa, vaan toimit vain verojen kerääjänä. Keräät arvonlisäveroa asiakkailtasi ja tilität ne valtiolle.

Vähennä ostojen alvit

Useimmat tavarat ja palvelut sisältävät arvonlisäveroa ja kun kuulut ALV-rekisteriin, olet oikeutettu myös vähentämään yritystoimintaasi liittyvistä ostoista ja hankinnoista arvonlisäverot.

Tmi Pauli Mokka ostaa kahvikoneet tukusta, jossa ne maksavat 372 euroa (sis alv. 24%) kappale. Paulin maksaessa laskun, hänen yrityksen pankkitilitä lähtee koko summa.

Vaikka ostojen arvonlisäverot saa vähentää, täytyy ne silti maksaa kokonaisuudessaan tavarantoimittajalle. Tavarantoimittajat keräävät omista myynneissään ihan samalla tavalla arvonlisäveroa kuin sinäkin.

Kirjaa tapahtumat kirjanpitoon

Kun yksi arvonlisäveron verokausi (=se ajanjakso, jolta keräät ja ilmoitat alvit – useimmiten kuukausi) kääntyy uuteen, on aika tehdä kirjanpitoa. Kirjaa siis kaikki kuukauden aikana tehdyt ostot ja myynnit kirjanpitoon. Kirjanpidon tuloslaskelman tileille merkataan alvittomat osto- ja myyntisummat ja arvonlisäveron osuudet menevät taseen puolelle ostojen alv-saamisiin ja myyntien alv-velkaan.

Tmi Pauli Mokan arvonlisäveron verokausi on kuukausi ja toukokuu on juuri kääntynyt kesäkuuksi, joten Pauli kaivaa kätköistään kaikki toukokuun tositteet.

Pauli on myynyt kahvikoneita yhteensä 6200 eurolla, josta hän kirjaa myynteihin 5000 euroa ja myyntien alv-velkaan 1200 euroa.

Paulin kahvikone ostot puolestaan ovat 3720 euroa, josta tuloslaskelman ostot-tilille menee 3000 euroa ja ostojen alv-saamisiin 720 euroa.

Paulin liiketoiminnasta on myös aiheutunut muita kuluja 1240 eurolla, joista arvonlisäverottoman osuuden (1000e) hän kirjaa tuloslaskelmaan ja näiden arvonlisäverot (240e) ostojen alv-saamisiin.

Täytä ja lähetä arvonlisäveroilmoitus

Kirjanpidon tekemisen jälkeen tiedossa on kuinka paljon vähennettävää ja suoritettavaa arvonlisäveroa on arvonlisäveron verokaudelta syntynyt. Nyt nämä tiedot sekä näiden erotus täytyy enää ilmoittaa verottajalle. Arvonlisäveron voi ilmoittaa OmaVerossa, API-rajapinnan kautta, Ilmoitin.fi-palvelussa tai postitse.

Useissa kirjanpito-ohjelmissa, kuten SimplBooksissa, on käytössä rajapinta, jonka avulla arvonlisäveroilmoituksen lähettäminen onnistuu vain paria nappia painamalla.

Pauli Mokka ynnäilee toukokuun arvonlisäveroja yhteen. Suoritettavaa, eli maksettavaa, arvonlisäveroa myynneistä on syntynyt 1200 euroa. Tämän summan Pauli merkkaa paperi-ilmoituksella kohtaan ”Vero kotimaan myynnistä verokannoittain – 24%:n vero”.

Vähennettäviä arvonlisäveroja syntyi ostoista 720 euroa ja muista liiketoiminnan kuluista 240 euroa, joka tekee yhteensä 960 euroa. Tämän Pauli merkkaa kohtaan ”Verokauden vähennettävä vero”.

Koska Pauli tekee ilmoituksen paperisena, täytyy hänen itse laskea näiden summien erotus kohtaan ”Maksettava vero”. Toukokuulta Paulille syntyi siis 240 euroa maksettavaa arvonlisäveroa.

Arvonlisäveron maksaminen

Kun olet täyttänyt ilmoituksen ja lähettänyt sen eteenpäin, on jäljellä enää arvonlisäveron maksaminen. Jos verokausi on kuukausi, on arvonlisäveron viimeinen ilmoitus- ja maksupäivä 12. päivä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi verokauden päättymisen jälkeen. Suomennettuna tämä tarkoittaa, että tammikuun alvit ilmoitetaan ja maksetaan viimeistään 12. maaliskuuta, helmikuun alvit viimeistään 12. huhtikuuta jne. Eli, kun kuukausi vaihtuu, on noin puolitoista kuukautta aikaa saada kirjanpito ja ilmoitukset valmiiksi. Jos alv-päivä sattuu viikonlopulle, se automaattisesti siirtyy seuraavaan maanantaihin.

Tmi Pauli Mokka sai täytettyä ja lähetettyä toukokuun arvonlisäveroilmoituksen Verohallinnolle. Hänen täytyy hoitaa alvit maksuun viimeistään 12. päivä heinäkuuta.

Negatiivinen ALV = palautus

Joskus saattaa käydä myöskin niinkin, että alv onkin miinumerkkinen, joka tarkoittaa, että vähennettävää alvia on enemmän kuin maksettavaa. Tällaisessa tilanteessa Verohallinto palauttaa sinulle arvonlisäveroa. Alv-palautus näkyy pankkitililläsi yleensä n. viikon kuluessa siitä, kun verottaja on käsitellyt ilmoituksesi. Jos rahoja ei näy eikä kuulu, kannattaa OmaVerosta käydä katsomassa ettei palautusta ole käytetty jonkin muun avoinna olleen veron maksuun.

Arvonlisäveron maksaminen on siis ihan simppeli juttu ja se toistuu verokaudesta toiseen samanlaisena. Jos teet kirjanpitosi kirjanpito-ohjelmalla, laskee ohjelma vähennettävät ja suoritettavat alvit sekä näiden erotuksen automaattisesti. Sinun tarvitsee siis vain raportoida (sekä mahdollisesti myös maksaa) luvut verottajalle!

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.



Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti