Arvonlisäverouudistus helpottaa kaupantekoa EU:ssa

Arvonlisäverouudistus helpottaa kaupantekoa EU:ssa

14. heinäkuutan 2021, 14:56 in Verotus
0 Kommentia

Heinäkuun 2021 alussa kansainvälisen kaupan arvonlisäverolainsäädäntö uusiutui.

Uudistuksen myötä suomalaisten yritysten kilpailuasema parani kansainvälisiin toimijoihin verrattuna. Uudistus vähentää myös niiden suomalaisten yritysten byrokratiaa, jotka myyvät kuluttajille EU:hun.

Helpotukset suomalaisille yrityksille

Nyt yritykset jotka myyvät kuluttajille EU:ssa voivat rekisteröityä verohallinnon One Shop Stop (OSS) – erityisjärjestelmään. Säännös koskee tavaramyyntia ja radio- ja televisiolähetyspalvelujen, sähköisten palvelujen ja telepalvelujen myyntiä. Tämä tarkoittaa, että suomalainen yritys voi myydä esimerkiksi Luxemburgin kuluttajille 17% arvonlisäverolla, sekä Tanskan kuluttajille 25% arvonlisäverolla. Molempien maiden myynnin arvonlisäverot yritys ilmoittaa ja maksaa OmaVerossa.

SimplBooks-taloushallinto-ohjelmalla voit laatia laskuja eri maiden arvonlisäverokannoilla ja jopa eri valuutoissa. Jos laadit laskut eri valuutoissa, ohjelma laske vaihtokurssin automaattisesti EU:n keskuspankin kurssin mukaan.

Jos yrityksen liikevaihto EU:n kuluttajille myytävistä tavaroista on yli 10 000 euroa vuodessa, rekisteröinti erityisjärjestelmään on pakollinen. Jos liikevaihto on alle 10 000 yritys voi myydä EU:n kuluttajille vaihtoehtoisesti lisäämällä laskuihin Suomen arvonlisäveron. Tämä on hyvä vaihtoehto niille yrityksille, jonka myynti on EU:n kuluttajille on pientä. Myynnin kasvaessa yrityksen kannattaa kuitenkin harkita rekisteröintiä vaikka 10 000 euron pakollinen raja ei täyttyisikään. Suomen arvonlisävero on yksi EU:n korkeimmista ja jos yritys myy maahan, jossa on pienempi alv, rekisteröinti parantaa yrityksen kilpailutilannetta. Jos myyntimaan alv on jopa korkeampi kuin Suomessa, rekisteröinnin kanssa ei kannattaa välttämättä kiirehtiä.

Uudistuksen myötä kiinteän toimipaikan rekisteröinti myyntimaahan poistui näiltä yrityksiltä, jotka myyvät tavaroita kuluttajille EU:n maihin. Kiinteän toimipaikan rekisteröinnin sijasta yritys voi rekisteröityä OSS-erityisjärjestelmään tai myydä tavaroita Suomen arvonlisäverolla, jos 10 000 raja ei täyty.

Uudistus ei vaikuta kotimaahan myyvien yritysten toimintaan.

Muuta huomioitavaa

Riipumatta, mikä on yrityksen arvonlisäveron ilmoitusjakso, erityisjärjestelmän myynnit ilmoitetaan kerran kvartaalissa. Ilmoittamisesta ja rekisteröitymisestä erityisjärjestelmään voit lukea lisää verohallinnon sivulta.

Erityisjärjestelmään liittyvä kirjanpidon tositeaineistoa täytyy säilyttää 10 vuotta, vaikka suomalainen lainsäädäntö edellyttäisi perinteisesti 6 vuoden säilytysajan.

Erityisjärjestelmää käyttävän yrityksen kirjanpito täytyy laatia suoriteperusteisesti, vaikka yritys olisikin muuten oikeutettu maksuperusteiseen kirjanpitoon.

SimplBooks-kirjanpito-ohjelma sopii hyvin yrityksen tarpeisiin, joka liittyy arvonlisäveron erityisjärjestelmään, ja jonka taseessa on silloin myös eri maiden maksettavaa arvonlisäverovelkaa. Ole tarvittaessa yhteydessä meidän käyttäjätukeen ja saat vinkkejä miten kirjanpito kannattaa silloin järjestää.

Lisäksi eri maiden kuluttajille myyvällä yrityksellä on hyvä huomioida, että erisuuruiset arvonlisäverot vaikuttavat katteeseen.

Tämä kirjoitus on tarkoitettu yrityksille, mutta arvonlisäveron uudistus vaikuttaa sinuun myös, jos teet nettiostoksia EU:n ulkopuolelta. Silloin sinun on hyvä varmistaa, että ostat luotettavalta yritykseltä. Nimittäin, jos myyjä ei ole hoitanut viranomaisvelvoitteita, joudut maksamaan alvin tullille, vaikka olisit maksanut suomen arvonlisäveron jo ostolaskun yhteydessä. Voit lukea aiheesta lisää verohallinnon sivulta.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti