Suoriteperusteinen- ja maksuperusteinen kirjanpito – mitä ne tarkoittaa ja kumpi valita?

Suoriteperusteinen- ja maksuperusteinen kirjanpito – mitä ne tarkoittaa ja kumpi valita?

28. syyskuutan 2017, 14:26 in Kirjanpito
4 Kommentia

Viime aikoina on tullut lainsäädäntöön paljon muutoksia. Nykyään pienet yritykset voivat tehdä kirjanpidon pääsääntöisesti maksuperusteisesti. Tässä kirjoituksessa kerron, mikä on suoriteperusteisen ja maksuperusteisen kirjanpidon ero ja kumpi kirjanpitotapa on parempi vaihtoehto yrityksellesi.

 

Maksuperusteinen kirjanpito

Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa, että kuluja syntyy silloin kun rahaa lähtee pankkitililtä ja myynti syntyy silloin kun rahaa tulee pankkitilille. Kirjaus menee kirjanpidossa kulujen osalta niin, että rahaa lähtee pankkitilin kreditistä ja päättyy kulutilin debetiin. Myynnissä kirjaus on taas päinvastainen, eli raha tulee pankkitilin debetiin ja vastakirjaus on myyntitilin kreditiin.

Maksuperusteinen kirjanpito voi olla aluksi helpompi hahmottaa. Sen lisäksi maksuperusteisen kirjanpidon etu on se, että yritys maksaa myynteihin sisältyvän arvonlisäveron verottajalle vasta silloin kun asiakas maksaa myyntilaskun yrityksen pankkitilille. Tämä on yritykselle hyödyllistä, jos yritys tekee isoja myyntilaskuja ja maksuajat ovat pitkiä. Lisää maksuperusteisesta arvonlisäverosta voit lukea täältä.

Arvonlisäverolaki sallii maksuperusteisuuden, jos yrityksen vuoden liikevaihto on alle 500 000 euroa.

On huomioitava, että ainoastaan toiminimiyrittäjät voivat hoitaa kirjanpitoa maksuperusteisesti tilikauden vaihtuessa. Osakeyhtiöiden, jotka harrastavat maksuperusteista kirjanpitoa on oikaistava kirjanpito tilikauden lopussa suoriteperusteiseksi.

 

Suoriteperusteinen kirjanpito

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa kulut ja tulot kirjataan kirjanpitoon sen mukaan milloin kulut syntyvät. Usein  suoriteperusteisuus määritetään laskupäivän perusteella. Hyvä esimerkki suorite- ja maksuperusteisuuden vertailusta on myyntilasku, joka tehdään tammikuun lopussa ja maksetaan maaliskuun alussa. Tämä myynti näkyy tuloslaskelmassa suoriteperusteisesti tammikuussa ja maksuperusteisesti maaliskuussa.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa kulu kirjataan laskupäivän mukaan kulutilin debetiin ja ostovelkojen (velat toimittajalle) kreditiin. Myöhemmin, kuin lasku maksetaan kirjaus menee pankkitilin kreditiin ja ostovelkojen debettiin. Maksun yhteydessä ostovelat nollautuvat ja yritys ei ole enää velkaa toimittajalle. Myyntien osalta kirjaukset menevät samalla logiikalla mutta debet ja kredit ovat vaan päinvastaiset. Myyntilasku kirjataan laskun päivämäärän mukaan kreditiin ja myyntisaamisten (saamiset asiakkailta) debetiin. Myöhemmin, kuin asiakas suorittaa laskun pankkitilille, kirjaus menee pankkitilin debetiin ja myyntisaamisten kreditiin. Suorituksen yhteydessä myyntisaamiset nollautuvat ja asiakas ei ole enää velkaa yritykselle. Hyvä kirjanpito-ohjelma tekee ne kirjaukset automaattisesti käyttäjän puolesta.

Suoriteperusteisen kirjanpidon etu on tiedon tarkkuus ja ajantasaisuus. Suoriteperusteisen kirjanpidon avulla näkee paljon tarkemmin yrityksen taloudellisen tilanteen ja sen perusteella voi tehdä myös parempia ennusteita. Tämä voi olla yrittäjän lisäksi tärkeä myös sidosryhmille, kuten esimerkiksi rahoittajille.

Tapauksessa, jossa yrityksellä on isoja investointeja kannattaisi tehdä kirjanpito myös suoriteperusteisesti. Silloin yritys saa ostoihin sisältyvän arvonlisäveron valtiolta takaisin aikaisemmin.

 

Kumpi kirjanpitotapa kannattaa sitten valita?

Maksuperusteinen kirjanpito on parempi, jos

  • olet toiminimiyrittäjä.
  • liikevaihto on alle puoli miljoona euroa.
  • sinulla on isoja myyntilaskuja pitkällä maksuajalla.

Valitse suoriteperusteinen kirjanpito, jos

  • haluat seurata ja/ tai ennustaa yrityksen taloudellista tilannetta.
  • sinulla on osakeyhtiö.
  • liikevaihto on yli puoli miljoona euroa.
  • yritykselläsi on isoja investointeja.

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin niin vastaan mielelläni.

 

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

4 Kommentia
  • Hannu Kotipalo 29. elokuutan 2019, 09:10 Vastaa

    Hei!

    Yrityksemme myynti menee täysin Google playn kautta, eli käytännössä myyntilaskuja ei tule, vaan Google maksaa kuukausittain myynnin mukaisesti. Ostopuolella maksut taas ovat lähinnä pankki- ja kirjanpitokuluja sekä googlen kuukausittainen maksu. Pankkikulutkin lähtevät kuukausiveloitteisesti, ilman laskua.

    Ytirys on osakeyhtiö, mutta voinko kuitenkin tehdä kirjanpidon maksuperusteisesti? Eroa syntyy käytänössä oikeastaan vain noista kirjapitokuluista, jotka tulevat itse asiassa teiltä :-)

    Voiko suorituksia olla molempia, eli jos suoritus tulee ilman laskua niin tarvitseeko sitä kierrättää myyntivelkatilin kautta?

    t miniyrittäjä

    • Silver Sirel 29. elokuutan 2019, 10:56 Vastaa

      Kiitos kommentistasi Hannu!

      Kyllä osakeyhtiö voi tehdä kirjanpidon myös maksuperusteisesti jos liikevaihto jää alle puoli miljoona euroa. Silloin ei ole pakollista kierrättää suorituksia myyntivalkatilin kautta.

      Silloin kuin käytät maksuperusteista kirjanpitoa kaikki ostot ja myynnit kirjataan maksuperusteisesti eli maksutililtä kuluksi/ myynniksi.

      Ilmoita, jos sinulla on lisäkysymyksiä. Voit halutessasi olla yhteydessä myös meidän käyttäjätukeen.

      Terveisin, Silver

  • Mika-Petteri Riikonen 22. marraskuutan 2019, 17:53 Vastaa

    Hei
    Mitä asioita tulee ottaa huomioon SimpelBooks:ssa kun vaihtaa kirjanpidon suoritusperusteisesta maksuperusteiseen kesken tilikauden? Muuttaako järjestelmä automaattisesti myyntilaskujen ja suoritusten tiliöintitiedot kirjanpitomuodon muutoksessa vai pitääkö minun tehdä muutoksia manuaalisesti. Tein tuon kirjanpidon muutoksen suoritusperusteisesta maksuperusteiseen ja nyt näyttää siltä että kirjanpitoni ei ole ajantasalla.

    T. toiminimiyrittäjä

    • Silver Sirel 25. marraskuutan 2019, 10:17 Vastaa

      Hei Mika!

      SimplBooks ei muuta jo tehtyä kirjanpitoa asetusten muuttamisessa. Eli jo tehtyjen laskujen kirjanpitotapa ei muutu jos muutat kirjanpitotavan maksuperusteiseksi. Tämä tarkoittaa, että jos muutat kirjanpidon maksuperusteiseksi keskeen tilikauden ohjelmassa on rinnakkain käytössä kaksi kirjanpitomenetelmää – suorite- ja maksuperusteinen. Sitä kunnes kaikki suoriteperusteisen kirjanpidon laskut ovat merkitty maksetuksi.

      Silloin kuin kaikki suoriteperusteisen kirjanpidon laskut ovat merkitty maksetuksi taseesta poistuu ostovelat ja myyntisaamiset. Silloin kirjanpito on täysin maksuperusteinen.

Kirjoita kommentti