Toiminimi, yksityinen elinkeinonharjoittaja, ammatinharjoittaja ja liikkeenharjoittaja – mitä eroa niissä on?

Toiminimi, yksityinen elinkeinonharjoittaja, ammatinharjoittaja ja liikkeenharjoittaja – mitä eroa niissä on?

21. elokuutan 2017, 18:38 in Kirjanpito, Verotus
0 Kommentia

Yksityistä elinkeinonharjoittajaa kutsutaan usein yleiskielessä nimellä toiminimi. Virallisesti toiminimi tarkoittaa yrityksen nimeä. Esimerkiksi osakeyhtiöllä on myös toiminimi. Tässä kirjoituksessa puhutaan toiminimestä yleiskielellä.

Toiminimi on yritysmuoto, jossa yrittäjä vastaa kaikista yrityksen sitoumuksista henkilökohtaisesti. Tästä voi ottaa esimerkkinä lainan ottamisen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja vastaa yrityksen lainoista omalla varallisuudellaan, kun taas osakeyhtiössä vastuu rajoittuu yhtiöön. Toiminimi perustetaan Y3 lomakkeella ja sen rekisteröinti maksaa 75€, jos teet ilmoituksen sähköisesti ja 110€, jos jätät ilmoituksen paperilla. Useimmiten toiminimeä ei kuitenkaan kannata rekisteröidä kaupparekisteriin, silloin yrittäjä säästää rekisteröintimaksun.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ja liikkeenharjoittajan välinen ero

Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi olla joko ammatinharjoittaja tai liikkeenharjoittaja. Liikkeenharjoittaja on yritys, jolla on erillinen kiinteä toimipaikka työntekoa varten. Kiinteä toimipaikka ei ole yrittäjän koti, vaan erillinen tila. Esimerkiksi salongissa hierojan palveluita tarjoava  toiminimiyrittäjä on liikkeenharjoittaja. Ammatinharjoittajalla ei ole kiinteätä toimipaikkaa, hän harjoittaa liiketoimintaa joko kotona tai liikkuu eri kohteissa. Esimerkiksi rakennusmiehet ovat usein ammatinharjoittajia.

Miksi noin montaa termiä? Liikkeen- ja ammatinharjoittajan välillä ei ole nykyään enää paljon merkittäviä eroja. Eri termit ovat tulleet verottajalta, ja vuoteen 2016 asti, liikkeenharjoittajalla oli tehtävä kahdenkertaista kirjanpitoa. Nykyään myös liikkeenharjoittaja voi pitää yhdenkertaista kirjanpitoa ammatinharjoittajan tavoin. Ainoa merkityksellinen ero lainsäädännön kannalta on nykyään se, että liikkeenharjoittajan on oikaistava kirjanpito tilikauden lopussa suoriteperusteiseksi. Tämä muutos on tehtävä elinkeinoverolain takia, eli se vaikuttaa tuloveroihin. Molemmat yritysmuodot voivat kuitenkin maksaa arvonlisäveroa maksuperusteisesti.

 

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaan mielelläni.

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Valtava helpotus pienyrittäjille – maksuperusteinen arvonlisävero

Toiminimiyrittäjä, säästä 110€ – harjoita liiketoimintaa ilman rekisteröintiä Kaupparekisteriin

 

 

 

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti