Kirjanpidon tilit laumassa – Pääryhmät

Kirjanpidon tilit laumassa – Pääryhmät

12. toukokuutan 2022, 07:08 in Kirjanpito
0 Kommentia

Kirjanpidon tilit muodostavat omia tiliryhmiä, jotka helpottavat hahmottamaan tuhansien tilien joukosta edes vähän, mistä sitä oikeaa tiliä kannattaisi lähteä etsimään. Jokaiselle tiliryhmälle on myös määräykset, miten päin kirjaukset tulee tehdä. Kirjanpidon tilien pääryhmät ovat tulotilit, menotilit, rahoitusomaisuuden tilit ja pääomatilit. Huhhuh, olipas siinä tilejä kerrakseen ja ollaan vasta ihan alussa. Tuloslaskelmassa pääryhmät on jaettu vielä seitsemään pääluokkaan ja taseessa viiteen pääluokkaan.

Tuloslaskelman tiliryhmät

Tuloslaskelman tilejä ovat Liikekirjurin tilikartan mukaan 3000-9999 väliset tilit. Ensin ovat tulotilit ja sen jälkeen menotilit. Tuloslaskelma elää yrityksen mukana vain yhden tilikauden ajan, joten sinne kirjataan sellaiset tulot ja menot, jotka vaikuttavat yritykseen vain yhden tilikauden aikana.

Tulotilit

Tulotileille kirjataan yrityksen tulot. Eli myynnit, luovutusvoitot, mahdolliset arvonlisäveron alarajahuojennukset ja muut tulot. Tärkein näistä on tietysti myyntitili, johon kirjataan yrityksen toiminnasta saadut tuotot. Liikekirjurin tilikartassa tulotileille on varattu tilinumerot 3000-3999 väliltä. Tulot kasvaa miinuksessa, eli tulot kirjataan kreditiin.

Käteismyynti = Myynti lisääntyy ja käteiskassan saldo kasvaa.

DEBET käteiskassa
KREDIT myynti

Menotilit

Menotileille taas kirjataan yrityksen menot. Ostot, palkat, puhelinlaskut, vuokrat, työvaatteet ja monet muut. Liikekirjurin tilikartasta menotilejä löytyy 4000- 9999 väliltä. Ostot lisääntyvät debetissä.

Liiketilan vuokranmaksu = Maksettujen vuokrien määrä kasvaa toimitilavuokrat tilillä ja pankkitilin saldo pienenee.

DEBET Toimitilavuokrat
KREDIT Pankkitili

Taseen tiliryhmät

Taseen tilejä Liikekirjurin tilikartan mukaan ovat tilit 1000-2999. Ensimmäiset ovat varattu yrityksen omaisuudelle ja loppupää taas veloille. Yritykset varat löytyvät taseen vastaavaa puolelta ja velat taas vastattavaa puolelta. Tase elää yrityksen mukana vuodesta toiseen ja sinne kirjataan yrityksen pitkävaikutteisia menoja ja tuloja.

Rahoitusomaisuuden tilit

Rahoitusomaisuuden tileihin kuuluvat tilit, jotka liittyvät yrityksen käytössä oleviin rahoihin ja omaisuuteen. Eli pankkitili, käteiskassa, varastossa oleva omaisuus, myyntisaamiset, koneet, kalusto ja niin edelleen. Liikekirjurin tilikartassa näitä tilejä ovat 1000 – 1999. Varallisuus lisääntyy debetissä ja vähenee kreditissä.

Auton osto = Omaisuus kasvaa ja pankkitilin saldo pienenee.

DEBET koneet ja kalusto
KREDIT pankkitili

Pääomatilit

Pääomatileillä näkyy mistä yritys on saanut rahoituksensa sekä yrityksen velat. Esimerkiksi siis osakepääoma, lainat, ostovelat ja suoritettavat arvonlisäverot sijaitsevat pääomatileillä. Liikekirjurin tilikartassa pääomatilejä ovat 2000-2999 välissä olevat. Pääomatilit toimivat samalla lailla kuin tulotilit, lisääntyvät kreditissä ja pienenevät debetissä.

Lainan maksu = Lainan määrä pienenee ja pankkitilin saldo pienenee.

DEBET lainan tili
KREDIT pankkitili

Kirjanpidon tilien pääryhmät antavat suunnan, mistä päin sitä oikeaa tiliä kannattaa lähteä hakemaan. Onneksi pääryhmät on kuitenkin vielä jaoteltu monen moneen pääluokkaan ja alaryhmään, jotka nopeuttavat oikean paikan löytämistä. Kirjanpidon tilien kirjaussäännöt on hyvä pistää korvan taakse. Ne kun opettelet, on kirjanpidon tekeminen huomattavasti hauskempaa! 

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti