TyEl – Mikä, kenelle ja miksi?

TyEl – Mikä, kenelle ja miksi?

20. toukokuutan 2022, 06:42 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Pääsääntöisesti ajatellaan, että jos olet yrittäjä tarvitset YEL-vakuutuksen ja jos työntekijä, kuulut TyEL-vakuutuksen piiriin , mutta onko se näin? Ehei, eihän se nyt niin yksinkertaista tietenkään ole. Tyel-vakuutus on kyllä lähtökohtaisesti työntekijöille tarkoitettu eläkevakuutus, mutta joissain tapauksissa myös itse yrittäjä kuuluu sen piiriin. Siihen, kumpi yrittäjän täytyy itselleen ottaa, vaikuttaa yhtiömuoto, asema yrityksessä ja perhesuhteet. Tavallisesti tyelliä kuitenkin tarvitaan vasta siinä vaiheessa, jos yritys työllistää työntekijän, jolle maksetaan enemmän kuin vähimmäismäärä palkkaa. 

Mikä?

Työntekijän eläkelaki-vakuutus, eli TyEl-vakuutus, on lakisääteinen työeläkevakuutus työntekijälle, joka turvaa työntekijän vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalle sekä mahdollistaa ammatillisen kuntoutuksen.

Kenelle?

TyEl-vakuutuksen piiriin kuuluvat toiminimiyrittäjän perheenjäsen (jos maksetaan palkkaa), osakeyhtiön johtavassa asemassa oleva osakas (omistaa yksin 30% tai alle TAI yhdessä perheenjäsenten kanssa 50% tai vähemmän), osakeyhtiön osakkaan perheenjäsen (ei omista, maksetaan palkkaa), osakeyhtiön ei johtavassa asemassa työskentelevä osakas (omistaa alle 30%), kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies ja yrityksen muut työntekijät.

Vakuutus on otettava viimeistään heti ensimmäisen palkanmaksun jälkeen, jos seuraavat ehdot täyttyy:

  • Työntekijälle maksetaan palkkaa enemmän kuin vähimmäispalkka.

  • Työntekijä on 17-68-vuotias
    • Vakuuttaminen alkaa 17-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta. 
    • Vakuuttamisen yläikäraja nousee portattain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin 
      • 1957 tai sitä ennen syntynyt täyttää 68 vuotta
      • 1958 – 1961 syntynyt täyttää 69 vuotta
      • 1962 syntynyt ja sitä nuoremmat täyttää 70 vuotta.

On myös hyvä tietää, että TyEl-vakuutus on pakollinen ottaa työnantajan yritysmuodosta riippumatta. Työnantajana voi siis toimia niin yritys kuin yhteistö tai kotitalous.

Mitä se maksaa?

Vuoden 2023 alusta TyEl-maksuihin tuli työeläkeyhtiökohtaisia eroja. Tähän saakka se on ollut lakisääteinen vakuutus ja sen takia se on samansuuruinen kaikissa yhtiöissä, mutta tämän vuoden alusta lähtien työeläkeyhtiö määrittää oman hoitokustannusmaksunsa, joka vaikuttaa kuukausittaiseen TyEl-laskutukseen.

TyEL-maksu on tietty prosentti työntekijöiden bruttoansiosta (palkka, josta ei ole vähennetty veroja) ja se lasketaan jokaiselle kuukaudelle siitä summasta, jonka työnantaja on ilmoittanut tulorekisteriin. Jos työntekijälle maksetaan heinäkuussa palkkaa 3000 euroa ja elokuussa 2000 euroa, on myös heinä- ja elokuun tyel-maksut erisuuruiset. Vakuutus elää hyvin reaaliaikaisesti yrityksen mukana, joten myös laskut tupsahtavat yrityksen postilaatikkoon kuukausittain.

Vuonna 2023 vakuutuksen keskimääräinen maksuprosentti on 24,84, joka jakautuu työntekijän ja työnantajan kesken. 

Työnantajan osuudet (vuonna 2023)

17-52-vuotiaat ja 63 vuotta täyttäneet
– 18,15% työntekijöiden ansiotuloista

53-62-vuotiaat
– 16,65% työntekijöiden ansiotuloista

Työntekijän osuudet (vuonna 2022)

17-52-vuotiaat ja 63 vuotta täyttäneet
– 7,15% ansiotuloista

53-62-vuotiaat
– 8,65% ansiotuloista

Työnantajalle jää siis maksettavaa keskimääräisesti 17,4% työntekijöiden bruttopalkasta.

Kille Kingi palkkaa jäätelökioskille juuri täysi-ikäiseksi tulleen kesätyöntekijän ja laskee, kuinka paljon täytyy varautua maksamaan työntekijän TyEl-vakuutusta. Kesähessun burttopalkaksi on sovittu 9e/h ja sen päälle tulee vielä mahdolliset lisät ja ylityöt. Tunteja Hessulle kertyy kuukaudessa keskimäärin sata, joten bruttopalkka niistä olisi 900 euroa. Lisiä ja ylitöitä Kille arvelee maksavansa noin satasella kuukaudessa.

Kesähopon bruttopalkka on siis noin tonnin kuussa eli se tekee TyEl-maksun määräksi (1000 x 25,30%) 253 euroa. Ohhoh, Kille vähän kauhistelee summan määrää, mutta muistaa sitten, että eihän hän koko summaa itsestään maksa vaan työntekijä maksaa osan. Killen osuus onkin siis vain 181,50 euroa (18,15% bruttopalkasta) ja kesätyöntekijä maksaa itse 71,50 euroa (7,15% bruttopalkasta). 

TyEL-maksun määrää pystyy myös laskemaan valmiilla laskureilla. Laskureita löytyy työeläkevakuutusyhtiöiden nettisivuilta, joita ovat mm. Ilmarinen, Varma ja Elo. Vakuutuksen ottaminen onnistuu myös samasta osoitteesta.

TyEl-maksun lisäksi palkkaamista harkitsevan täytyy ottaa huomioon myös muut pakolliset vakuutukset, kuten tapaturma-, työttömyys- ja sairausvakuutusmaksu. Joissain tapauksissa näiden päälle täytyy vielä ottaa ryhmähenkivakuutus, jos toimialan yleissitova työehtosopimus näin määrää.

Killen tapauksessa sairasvakuutusmaksu olisi 15 euroa, työttömyysvakuutusmaksun (työnantajan osuus) 5 euroa ja tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus 8 euroa. Eli, jos Kille aikoo tonnin maksaa kesäapulaiselle palkkaa, on palkkakustannukset yhteensä 1209,50 euroa.

TyEL-palkka

Tyel-palkka on se, mistä vakuutuksen määrä lasketaan. Se käsittää melkein sen kaiken, mitä työntekijä saa palkkaa. Tyeliin vaikuttavat tulot ovat:

  • Rahapalkka
  • Ylityökorvaukset
  • Erilaiset lisät
  • Vuosilomapalkka
  • Lomaraha
  • Lomakorvaus työsuhteen loppuessa
  • Luontoisedut
  • Sairaus- ja tapaturma-ajalta saatu palkka

Työkalukorvaus sekä verottomat matkakorvaukset tai päivärahat eivät taas kuulu tyel-palkkaan. 

Tärkeitä rajapyykkejä (vuonna 2023)

Työntekijän vähimmäispalkka 65,26 euroa kuukaudessa
– Tätä pienemmätkin palkat on kuitenkin ilmoitettava tulorekisteriin.

Tilapäisen työnantajan alaraja 9348 euroa kuuden kuukauden aikana
– Jos summa pysyy alle rajan, työnantajan ei tarvitse ottaa TyEl-vakuutusta vaan riittää, että työnantaja maksaa TyEL-maksun.
– Jos summa ylittyy, työnantajan on otettava TyEl-vakuutus.

Yellit, tyellit, lellit ja tellit. Kyllähän yrittäjällä vakuutuksia riittää, mutta onneksi yksi TyEL-vakuutus kattaa kaikki työntekijät, joten sitä ei tarvitse ottaa jokaiselle työntekijälle erikseen.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti