Päiväraha – useita kymppejä verotonta rahaa päivässä!

Päiväraha – useita kymppejä verotonta rahaa päivässä!

26. toukokuutan 2022, 06:50 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Otsikko kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Mutta tiiäkkö mitä, se on mahdollista ja ihan totisinta totta! Jos teet yrityksen puitteissa pidempiä matkoja, pamahtaa tilillesi verovapaa päiväraha. Pikainen käynti tukussa tai palaverissa ei vielä päivärahaan oikeuta, mutta yli 15 kilometrin päässä oleva (varsinaiselta työpaikaltasi tai kotoasi) ja yli kuuden tunnin matka oikeuttaa. Kerrassaan huikeeta!

Päivärahaan oikeuttava matka

Päivärahaan oikeuttava matka on sellainen, jossa työntekijä joutuu töidensä takia tilapäisesti matkustamaan varsinaiselta työpaikalta jonnekkin erityiselle työntekemispaikalle. Kuten aiemmin jo mainittu, työntekemispaikan täytyy olla yli 15 kilometrin päässä ja matkan kestää vähintään kuusi tuntia.

Pidemmillä matkoilla käytetään määritettä matkavuorokausi. Se tarkoittaa matkan alkamisajasta seuraavaa 24 tuntia. Eli jos matka alkaa aamu kahdeksalta, matkavuorokausi vaihtuu seuraavana aamuna kello kahdeksan.

Kirsi Kinuski lähtee esittelemään ja myymään leivontatarvikkeitaan messuille. Matkaa messuille on 100 kilometriä suuntaansa ja Kirsi aikoo osallistua tapahtumaan kahden päivän ajan. Hän pakkaa autonsa ja lähtee messuille perjantai aamuna klo 10:00 ja takaisin hän palaa sunnuntaina klo 18:00.

Matkan kesto on yhteensä 56 tuntia, eli kaksi täyttä ja yksi vajaa vuorokausi. Koska viimeinenkin matkapäivä on yli kuuden tunnin mittainen, merkitsee Kirsi matkalaskulle kolme kokonaista päivärahaa. Päivärahojen lisäksi Kirsi laskuttaa yritykseltään myös kilometrit, koska teki matkan omalla autollaan.

Toiminimiyrittäjät eivät voi maksaa itselleen verovapaata päivärahaa, mutta mikäli työmatkoja on, voivat he saada verotuksessa ns. lisävähennystä. Lisävähennys toimii ihan samalla tavalla kuin palkansaajien päiväraha: se on samansuuruinen ja sillä on samat kriteerit. Toiminimiyrittäjän päivärahat merkitään suoraan veroilmoitukselle.

Päivärahan määrä vuonna 2022

Päivärahan määrään vaikuttaa työmatkan pituus. Osapäivärahan saat 6-10h mittaisista matkoista ja yli 10h matka oikeuttaa kokopäivärahaan.

Päivärahan määrä vuonna 2022

  • Osapäiväraha 20 euroa
  • Kokopäiväraha 45 euroa

Jos matkan kesto ylittää vähintään kahdella tunnilla viimeisen täyden matkavuorokauden, saa viimeiseltä vajaaltakin päivältä päivärahan. 

Viimeinen matkavuorokausi ylittyy

  • 2-6 tunnilla → osapäiväraha
  • Yli 6 tunnilla → kokopäiväraha

Kirsi Kinuski palaakin messumatkaltaan jo sunnuntaina klo 13. Aiemmin hän laskeskeli olevansa oikeutettu kolmeen kokopäivärahaan, mutta aiemman kotiinpaluun ansiosta, viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen matka kestääkin enää vain kolme tuntia aiemman kahdeksan tunnin sijaan. Sunnuntain kokopäiväraha siis pienenee osapäivärahaksi.

Ateriakorvaus

Jos työmatkalla ei syystä tai toisesta ole oikeutettu saamaan päivärahaa, voi sen tilalle saada ateriakorvauksen. Ateriakorvauksen saaminen edellyttää, että päivärahaa ei makseta ja työn vuoksi palkansaajalla ei ole mahdollisuutta ruokailla normaalilla ruokailupaikallaan.  Vuonna 2022 ateriakorvauksen määrä on 11,25 euroa. Jos työmatkan aikana joutuu syömään kahdesti, ateriakorvauksen määräkin tuplaantuu.

Ulkomaan päiväraha 2022

Joskus matkoja joutuu tekemään myös isänmaan ulkopuolelle ja silloin kysymykseen hyppäävät ulkomaan päivärahat. Oikeus ulkomaan päivärahaan syntyy, jos matka ulkomaille kestää vähintään 10 tuntia. Jos taas kokonaisaika jää alle 10 tunnin, päiväraha määräytyy kotimaan matkojen mukaan. Matkavuorokaudet lasketaan aina lähtömaan ajan mukaan eikä hyppelyllä aikavyöhykkeeltä toiselle ole merkitystä.

Ulkomaan päiväraha määräytyy sen maan mukaan, missä matkavuorokausi ulkomailla päättyy. Jos se päättyy lentokoneessa tai laivassa, määräytyy maa sen mukaan, mistä kone on lähtenyt tai jonne se Suomesta lähdettäessä ensiksi saapuu.

Reiska Reppu lähtee matkalle kotonaan lapista klo 07:00 maanantaiaamuna. Reiska päräyttää junalla pääkaupunkiseudulle ja sieltä nappaa taksin lentokentälle. Lento Japaniin lähtee klo 20:00 ja on perillä klo 10:00. Reiskan ensimmäinen matkavuorokausi päättyi tiistaiaamuna klo 07:00 ja silloin hän oli tukevasti lentokoneessa, joten ulkomaan päivärahahan siitä napsahti. Kotimatkalla Reiska on taas matkavuorokauden päättymisen aikana lentokoneessa ja on taas oikeutettu ulkomaan päivärahaan.

Ulkomaan vai kotimaan päiväraha matkalta palatessa?

Se, minkä maan päivärahoja saa kotimaahan palatessa, rippuu koska viimeinen täysi matkavuorokausi on vaihtunut, missä silloin on ollut ja kuinka kauan matka jatkuu vielä vaihtumisen jälkeen.

Kokonaisen ulkomaan päivärahan saa paluumatkalta, jos viimeinen täysi matkavuorokausi on päättynyt ulkomailla tai lentokoneessa/laivassa ja matka jatkuu vielä yli 10 tuntia.

Puolikkaan ulkomaan päivärahan saa paluumatkalta, jos viimeinen täysi matkavuorokausi on päättynyt ulkomailla tai lentokoneessa/laivassa ja matka jatkuu vielä yli 2 tuntia.

Ulkomaan päiväraha vaihtuu taas kotimaan päivärahaksi siinä vaiheessa, kun matkavuorokausi vaihtuu kotimaahan paluun jälkeen.

Avataan asiaa vielä hyväksi todetulla vaihtoehdolla, eli esimerkillä ja laitetaan Pirkko Passi työmatkalle.

Pirkko Passi on työmatkalla Kanadassa. Hänen matkansa on alkanut tiistai aamuna klo 8:00, kun hän on lähtenyt kotoaan kohti lentokenttää, josta lento Kanadaan lähtee klo 12:00. Lentomatka kestää 12 tuntia, joten perillä on puolen yön kieppeillä. Pirkko viettää Kanadassa yhteensä kuusi päivää ja kotimatka alkaa seuraavana maanantaina klo 22:00. Lento laskeutuu Suomeen klo 10 aamulla ja kotona Pirkko on puolilta päivin.

Lähtöpäivänä Pirkko saa Kanadan päivärahan, koska matkavuorokausi päättyy siellä. Kanadassa ollessaan myös päivärahat tulevat sen mukaan. Lähtöpäivänä matkavuorokausi päättyy vasta tiistaiaamuna klo 8:00, joten maanantaista Pirkko saa myös täyden ulkomaanpäivärahan. Tiistain matkavuorokausi puolestaan jää vajaaksi ja kestää vain klo 8-12 eli neljä tuntia. Tiistaista Pirkko siis saa puolikkaan ulkomaanpäivärahan.

Jos Pirkon kotiin tuleminen olisi ollut tiistaina vasta klo 18:00 jälkeen, olisi matka ylittynyt viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen 10 tunnilla ja Pirkolla olisi oikeus kokonaiseen ulkomaan päivärahaan, koska viimeinen täysi matkavuorokausi päättyi lentokoneessa.

Jos Pirkko olisikin tullut aiemmalla lennolla Suomeen ja lento olisi laskeutunut kotimaahan klo 7:00 tiistai aamuna, olisi Pirkko ollut kotona jo klo 9 eikä oikeutta olisi ollut minkään maan päivärahaan. Jotta Pirkko olisi ollut oikeutettu edes puolikkaaseen kotimaan päivärahaan, olisi matkan pitänyt kestää viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen vielä yli 2 tuntia (eli kello kymmeneen saakka).

Ulkomaan päivärahat ovat maa kohtaisia ja veronmaksajien sivustolta löytyy oikein kattava lista niistä, ulkomaan päivärahat 2022.

Ilmaiset ateriat

Jos työmatkalla saa matkavuorokauden aikana ilmaisen aterian, puolittuu päivärahan määrä. Ilmaisia aterioita voi olla esim. kurssipaketin tai matkalipun hintaan sisältyvä ateria, kuten lennon aikana tarjottu ruoka. Hotelliaamiainen taas ei sen sijaan puolita päivärahan määrää, jos se on sisällytetty huoneen hintaan, syötiin sitä aamupalaa tai ei. Ravintoetuna saaduilla lounasseteilellä maksettu ruoka matkan aikana ei myöskään vaikuta päivärahan määrään.

Osapäiväraha puolittuu yhdellä ruualla ja kokopäivärahan tai ulkomaan päivärahan puolittumiseen tarvitaan kaksi ateriaa.

Näiden kanssa saa olla tarkkana ja laajemmat säännökset esim. hotelliaamiaisista ja osittain itse maksetuista lounaista löytyy Verohallinnon syventävistä vero-ohjeista kohdasta 8.3.4.

Verohallinnon mukaan päiväraha on siis korvaus ruokailu- ja muiden elinkustannuksen lisääntymisestä, joita matkalla olevalle tulee työmatkan takia. Ja kustannuksiahan tulee. Jos matkalla käy vaikka päivätsufeet vetäisemässä pullan kera huoltsikalla, niin onhan se huomattavasti kalliimpaa kuin työpaikalla nautittu sumppi ja korppu.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti