Share this post

Kilometrikorvaus 2022 ja 2023 – Katso vinkit! (0)

Yrittämiseen liittyy yleensä aina jonkinlaisten matkojen tekemistä yrityksen puitteissa. Kun näitä matkoja tehdään omalla autolla, pärähtää euron kuvat matkantekijän silmiin ja korvissa soi sana kilometrikorvaus. Ja syystäkin, sillä kilometrikorvaus on verovapaata tuloa sen saajalle ja vuonna 2023 korvaus henkilöautolla ajetusta matkasta on 0,53 euroa kilometriltä (0,46 euroa/km vuonna 2022).

Tarkemmat määritelmät kilometrikorvauksille voi lukea syventävistä vero-ohjeista, mutta maalaisjärjellä pärjää tässäkin asiassa. Ravintoloitsija voi käydä tukusta hakemassa lisää tarvikkeita, parturi-kampaaja asiakkaan luona kotikäynnillä tai toimitusjohtaja palaverissa toisella paikkakunnalla. Aina, kun omalla autolla pärryttelee menemään firman asioiden takia, on yritys siitä velvollinen maksamaan korvausta.

Kilometrikorvaukseen oikeuttava työmatka ja auto

Oikeus korvaukseen syntyy, jos lähtee varsinaiselta työpaikalta jonnekkin erityiselle ja tilapäiselle työntekemispaikalle. Käynnit asiakkaan luona, tarvikkeiden haku, palavereihin matkustaminen, messuille meneminen ja moni muu ovat yleensä tällaisia matkoja. Kun taas matkat työpaikan ja kodin välillä, eivät oikeuta verottomiin kilometrikorvauksiin. Niiden kulut jokainen voi vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksella.

Auto, joka oikeuttaa kilometrikorvauksiin, ei saa olla firman auto tai työsuhdeauto. Auton täytyy olla oma tai esimerkiksi ystävän tai sukulaisen auto, joka on hallinnassasi. Auton käyttövoimallakaan ei ole mitään merkitystä, kulkee se sitten bensalla, diisselillä tai sähköllä, saa kaikista samanarvoisen korvauksen. Ajoneuvon tyyppi sen sijaan vaikuttaa korvauksen määrään. Esim. mopolla ajetun työmatkan korvaus on pienempi kuin henkiöautolla.

Toiminimiyrittäjän kilometrikorvaus

Toiminimiyrittäjän kilometrikorvaukset toimivat hieman eri tavalla kuin palkansaajan. Toiminimiyrittäjän on ihan samalla tavalla pidettävä ajopäiväkirjaa kuin kilometrikorvauksia saavan työntekijäkin, mutta toiminimiyrittäjät eivät maksa kilometrikorvauksia itselleen vaan kilometrikorvauksista tehdään lisävähennys veroilmoituksella.

Auto pomppaa elinkeinotoiminnan omaisuudeksi, jos sitä käytetään yli 50% yritystoiminnan käytössä. Kun auto on merkattu yrityksen omaisuudeksi, kaikki auton kulut voidaan kirjata kirjanpitoon vähentämään tilikauden tulosta. Kuluja ovat esim. polttoaine, huolto, korjaus, vakuutus, verot ja niin edelleen. Näistä kuluista täytyy kuitenkin muistaa vähentää ajopäiväkirjan mukaiset yksityisajot. Eli jos elinkeinotoiminnan ajoa on 70%, vain 70% kuluistakin kuuluu yrityksen kirjanpitoon. Tämän laskelman voi tehdä tilinpäätöksen yhteydessä, kun tiedetään, paljonko ajoista oli yksityisajoja.

Kilometrikorvauksen määrä 2022 ja 2023

Verottaja vaihtelee kilometrikorvauksen määrää joka vuosi ja se on hyvä tarkistaa aina ennen korvauksen maksamista. Kilometrikorvaus vuonna 2023 on henkilöautolla ajettuna 0,53 euroa per kilometri. (0,46 euroa/km vuonna 2022).

Kilometrikorvaus olisi hyvä muistaa laskuttaa, sillä se on saajalle verovapaata tuloa ja se vähentää yritystoiminnan verotettavaa tulosta. Muut, kuin toiminimiyrittäjät, laskuttavat kilometrit matkalaskulla ja yksityiset elinkeinonharjoittajat merkkaavat ajot pelkästään ajopäiväkirjaan. Muista siis pitää kilometrit ja kellonajat ylhäällä aina, kun hurruuttelet omalla tai kaverin autolla firman asioissa!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.