Share this post

Yrityksen auto yleispätevästi – ajopäiväkirja, alv ja työmatka (0)

Yhtiömuoto ei vaikuta ihan kaikkiin yrityksen auton asioihin. Alv-vähennysoikeus, työmatkan määritelmä ja ajopäiväkirja ovat jokaisella yhtiömuodolla täysin samanlaiset. Vaikka auton omistaminen on erilaista toiminimellä ja osakeyhtiöllä, käyttäytyvät osa säännöksistä kuitenkin samalla kaavalla.

Pakettiauto vai henkilöauto?

Verottaja on erittäin kiinnostunut minkälaisella autolla yrittäjä kurvailee. Joten, jos yritykselle ostaa auton, täytyy olla tarkkana alv:n vähennysoikeuden kanssa. Henkilöautojen ja pakettiautojen alveja kun käsitellään eri tavalla.

Henkilöauton hankinta- ja käyttökulujen arvonlisäverot saa vähentää vain, jos auto on ostettu pelkästään arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavaan liiketoimintakäyttöön. Jos henkilöautolla ajaa metrinkin omia ajoja, poistuu alv:n vähennysoikeus kokonaan ja takautuvasti

Sirpa Siivooja on ostanut yritykselleen henkilöauton, jolla on tarkoitus ajaa tekemään siivouksia asiakkaiden luokse. Sirpa myös ajaa työpäivän jälkeen autolla kotiinsa sekä muutenkin käyttää sitä jonkin verran kodin ja työpaikan väliseen kulkemiseen.  

Koska henkilöautolla on yksityiskäyttöä, ei myöskään liiketoimintaan liittyvien kustannusten arvonlisäveroa voi vähentää. Sirpa on jo aiemmin vähentänyt auton ostohinnan ja kulujen arvonlisäveroja, joten hänen täytyy maksaa alvit takaisin Verohallinnolle.

Mutta kuten kaikessa, myös tässäkin on poikkeuksia. Jos henkilöauto ostetaan myytäväksi, vuokrattavaksi, taksiksi tai ajo-opetusta varten, voi arvonlisäverot vähentää sitä käyttöä vastaavalta osuudelta. Eli yksityis hurvittelut ei poista alv:n vähennysoikeutta kokonaan.

Pekka Pirssinomistaja ostaa henkilöauton taksiyritykselleen. Pekka kuljettaa autolla pääsääntöisesti asiakkaita, mutta suhailee sillä myös omia yksityisajojaan.

Koska auto on hankittu ammattimaista henkilönkuljetusta varten, voi Pekka vähentää osto- ja käyttökustannuksiin sisältyvät arvonlisäverot siltä osin kuin käyttää autoa taksina. Omiin ajoihin liittyvät kustannukset eivät ole vähennyskelpoisia.

Pakettiauton kanssa eläminen on taas vähän helpompaa. Sen hankinta- ja käyttökuluista saa vähentää alv:n liiketoiminta käyttöä vastaavalta osuudelta. Pakettiautoa voi myös käyttää yksityisajoihin eikä se poista alvin vähennysoikeutta.

Sirpa Siivooja vaihtoi yrityksen henkilöauton pakettiautoon. Sirpa tekee edelleen samalla tavalla; käy autolla asiakkaiden luona sekä ajelee työpaikan ja kodin välisiä matkoja.

Nyt Sirpa saa vähentää ostohinnasta ja käyttökustannuksista sen arvonlisäveron osuuden, joka liittyy yritystoiminnan matkoihin. Yksityisajot eivät ole vähennyskelpoisia, mutta ne ei poista alv:n vähennysoikeutta.

Ajopäiväkirja

Oli se auto sitten yrityksen tai yrittäjän henkilökohtainen, varsinkin toiminimiyrittäjän täytyy pitää ajopäiväkirjaa aina. Ajopäiväkirjaan merkitään kaikki autolla ajetut kilometrit. Päiväkirjan voi toimittaa kirjanpitäjälle tilinpäätöksen yhteydessä ja sen mukaan lasketaan paljonko autolla on ajettu yksityisajoja.

Ajopäiväkirja täytyy myös muistaa allekirjoittaa!

Työmatka vai yksityisajo?

Yleisellä tasolla työmatka on kodin (tai työpaikan) ja erityisen työntekemispaikan välinen matka. Eli, jos kotoa tai työpaikalta hurauttaa vaikka asiakkaan luokse tai tukkuun, on se työmatkaksi lukeutuva reissu. Mutta kodin ja työpaikan välinen matka taas ei ole. Se on yksityisajoa ja sen kilometrit voi vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksella. Läheskään kaikilla ei varsinaista työpaikkaa tai omaa liiketilaa ole, joten melkeinpä aina, kun he lähtevät töihin, täyttää se työmatkan kriteerit.

Työmatkan määritelmä ei kuitenkaan aina ole ihan näin yksiselitteistä. Esim. joillakin toimialoilla työkomennuksien aikana tehdyt kodin ja erityisen työntekemispaikan väliset matkat eivät ole työmatkoja, vaikka yleisellä tasolla ajatellen niiden pitäisi olla. Niistä sekä muista työmatkoihin liittyvistä seikoista voi lukea lisää Verohallinnon syventävistä ohjeista.

Auton ostaminen yritykselle on monelle päivänselvä juttu. Pidä kuitenkin pelisäännöt selkeinä, ole tarkkana (varsinkin henkilöauton) yksityisajojen kanssa ja täytä ajopäiväkirja aukottomasti. Voihan firman auto asua myös työpaikalla, jolloin ei tulisi aamulla unenpöpperössä ajettua sillä kotoa työpaikalle.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.