Share this post

Tilintarkastus – Kenelle, miksi ja milloin? (0)

Tilintarkastus, nimensä mukaisesti, tarkoittaa tilinpäätöksen, kirjanpidon ja mahdollisen toimintakertomuksen tarkastamista. Tilintarkastuksessa varmistetaan, että tiedot pitävät paikkaansa eikä joukkoon ole eksynyt virheitä. Tarkastuksella pidetään huolta, että tilinpäätöstä tutkiskelevat tahot saavat itselleen varmasti luotettavaa ja oikeaa tietoa yrityksen toiminnasta ja tilanteesta sekä myöskin varmistetaan, että yrityksen hallitus noudattaa lakia.

Kenelle ja milloin?

Tilintarkastusvelvollisuus koskee avoimia yhtiöitä, kommandiittiyhtiöitä, osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toiminimi, ei ole tilintarkastusvelvollinen.

Tilintarkastuslain mukaan jokaisen yhteisön on lähtökohtaisesti valittava tilintarkastaja, mutta tästäkin löytyy poikkeus. Tilintarkastus ei koske pieniä yrityksiä ja tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta, jos päättyneellä ja sitä edeltäneellä tilikaudella täyttyy korkeintaan yksi seuraavista ehdoista:

  1. Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  2. Liikevaihto ylittää 200 000 euroa
  3. Palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä

Eli, jos kahtena tilikautena peräkkäin ehdoista täyttyy korkeintaan yksi, ei tilintarkastusta tarvitse suorittaa. 

TarkkaTili Oy:n 2018 tilinpäätöksessä taseen loppusumma oli 105 000 euroa ja hänellä oli palveluksessa kaksi työntekijää. TarkkaTilin ei tarvitse suorittaa tilintarkastusta, koska vuonna 2017 taseen loppusumma, työntekijöiden määrä ja liikevaihto ei ylittänyt tilintarkastusvelvollisuuden rajoja ja tänä vuonna vain yksi ehto ylittyi.

Vuonna 2019 TarkkaTili Oy:n tilinpäätöksessä taseen loppusumma oli 120 000 euroa ja työntekijöitä palveluksessa viisi kappaletta. Nyt TarkkaTilin täytyy tilintarkastus suorittaa, koska ehdot ovat ylittyneet kahtena peräkkäisenä tilikautena.

Vuonna 2020 TarkkaTili Oy:n tilinpäätöksessä taseen loppusumma oli 105 000 euroa ja työntekijöitä palveluksessa yksi. TarkkaTilin täytyy tilintarkastus suorittaa, koska edellisenä vuonna ehdoista on täyttynyt kaksi.

Vuonna 2021 TarkkaTili Oy:n tilinpäätöksessä taseen loppusumma on tippunut alle 100 000 euron, työntekijöitä ei enää ole ja liikevaihtokin alle 200 000 euroa. TarkkaTilin ei tarvitse suorittaa tilintarkastusta, koska kahtena peräkkäisenä tilikautena ei ehdoista ole ylittynyt kuin yksi.

Yhteisöllä voi kuitenkin olla tilintarkastusvelvollisuus, vaikka lain asettamat rajat eivät ylittyisikään. Jos yhteisön säännöissä, yhtiöjärjestyksessä tai yhtiösopimuksessa on kirjattu, että yhteisö suorittaa tilintarkastuksen, täytyy tilintarkastus silloin myös tehdä vuosittain. 

Tilintarkastus on myös aina pakollinen yrityksille, jonka pääasiallisena toimialana on arvopapereiden omistaminen ja hallinta tai jolla on huomattava vaikutusvalta toisen kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan tai rahoituksen johtamisessa.

Tilintarkastus lisää luotettavuutta

Tilintarkastuksen teettäminen kertoo yrityksen ulkopuolisille tahoille, kuten esim. rahoittajille, yhteistyökumppaneille ja tavarantoimittajille, että yrityksen toimintaa tarkastellaan riippumattoman tilintarkastajan toimesta ja se lisää yrityksen luotettavuutta. Tilintarkastus myös takaa, että kirjanpito ja tilinpäätös on laadittu oikein ja sen myötä myös veroilmoitukset ovat paikkansapitäviä ja veroja on maksettu juuri oikea määrä.

Tilintarkastuksen voi myös teettää vapaaehtoisesti, vaikka lain mukaan sitä ei tarvitsisi tehdä. Liikemaailmassa voi eteen tulla tilanteita, jolloin tilintarkastuskertomuksella tai sen puuttumisella voi olla ratkaiseva merkitys liiketoiminnan kannalta, jonka takia vapaaehtoista tilintarkastuksen teettämistä kannattaa joissain tapauksissa harkita.

Tilintarkastus tuo siis mukanaan pelkkää positiivista, joten myös vapaaehtoista tilintarkastuksen tekemistä kannattaa harkita. Kun tilintarkastus on tehty, antaa se hyvän ja luotettavan kuvan yrityksen ulkopuolisille tahoille sekä yrittäjä itse saa varmistusta, että kaikki on hoidettu niin kuin pitääkin. 

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.