Share this post

Päiväraha 2022 ja 2023 – Milloin ja paljonko? (0)

Jos teet yrityksen puitteissa pidempiä matkoja, pamahtaa tilillesi verovapaa päiväraha. Pikainen käynti tukussa tai palaverissa ei vielä päivärahaan oikeuta, mutta yli 15 kilometrin päässä oleva (varsinaiselta työpaikaltasi tai kotoasi) ja yli kuuden tunnin matka oikeuttaa. Kerrassaan huikeeta!

Päivärahaan oikeuttava matka

Päivärahaan oikeuttava matka on sellainen, jossa työntekijä joutuu töidensä takia tilapäisesti matkustamaan varsinaiselta työpaikalta jonnekkin erityiselle työntekemispaikalle. Kuten aiemmin jo mainittu, työntekemispaikan täytyy olla yli 15 kilometrin päässä ja matkan kestää vähintään kuusi tuntia.

Pidemmillä matkoilla käytetään määritettä matkavuorokausi. Se tarkoittaa matkan alkamisajasta seuraavaa 24 tuntia. Eli jos matka alkaa aamu kahdeksalta, matkavuorokausi vaihtuu seuraavana aamuna kello kahdeksan.

Kirsi Kinuski lähtee esittelemään ja myymään leivontatarvikkeitaan messuille. Matkaa messuille on 100 kilometriä suuntaansa ja Kirsi aikoo osallistua tapahtumaan kahden päivän ajan. Hän pakkaa autonsa ja lähtee messuille perjantai aamuna klo 10:00 ja takaisin hän palaa sunnuntaina klo 18:00.

Matkan kesto on yhteensä 56 tuntia, eli kaksi täyttä ja yksi vajaa vuorokausi. Koska viimeinenkin matkapäivä on yli kuuden tunnin mittainen, merkitsee Kirsi matkalaskulle kolme kokonaista päivärahaa. Päivärahojen lisäksi Kirsi laskuttaa yritykseltään myös kilometrit, koska teki matkan omalla autollaan.

Toiminimiyrittäjät eivät voi maksaa itselleen verovapaata päivärahaa, mutta mikäli työmatkoja on, voivat he saada verotuksessa ns. lisävähennystä. Lisävähennys toimii ihan samalla tavalla kuin palkansaajien päiväraha: se on samansuuruinen ja sillä on samat kriteerit. Toiminimiyrittäjän päivärahat merkitään suoraan veroilmoitukselle.

Päivärahan määrä vuonna 2023 (ja 2022)

Päivärahan määrään vaikuttaa työmatkan pituus. Osapäivärahan saat 6-10h mittaisista matkoista ja yli 10h matka oikeuttaa kokopäivärahaan.

Päivärahan määrä vuonna 2023 (ja 2022)

  • Osapäiväraha 22 euroa (20 euroa vuonna 2022)
  • Kokopäiväraha 48 euroa (45 euroa vuonna 2022 )

 

Jos matkan kesto ylittää vähintään kahdella tunnilla viimeisen täyden matkavuorokauden, saa viimeiseltä vajaaltakin päivältä päivärahan. 

Viimeinen matkavuorokausi ylittyy

  • 2-6 tunnilla → osapäiväraha
  • Yli 6 tunnilla → kokopäiväraha

Kirsi Kinuski palaakin messumatkaltaan jo sunnuntaina klo 13. Aiemmin hän laskeskeli olevansa oikeutettu kolmeen kokopäivärahaan, mutta aiemman kotiinpaluun ansiosta, viimeisen täyden matkavuorokauden jälkeen matka kestääkin enää vain kolme tuntia aiemman kahdeksan tunnin sijaan. Sunnuntain kokopäiväraha siis pienenee osapäivärahaksi.

Ateriakorvaus

Jos työmatkalla ei syystä tai toisesta ole oikeutettu saamaan päivärahaa, voi sen tilalle saada ateriakorvauksen. Ateriakorvauksen saaminen edellyttää, että päivärahaa ei makseta ja työn vuoksi palkansaajalla ei ole mahdollisuutta ruokailla normaalilla ruokailupaikallaan.  Vuonna 2023 ateriakorvauksen määrä on 12 euroa (11,25 euroa vuonna 2022). Jos työmatkan aikana joutuu syömään kahdesti, ateriakorvauksen määräkin tuplaantuu.

Ilmaiset ateriat

Jos työmatkalla saa matkavuorokauden aikana ilmaisen aterian, puolittuu päivärahan määrä. Ilmaisia aterioita voi olla esim. kurssipaketin tai matkalipun hintaan sisältyvä ateria, kuten lennon aikana tarjottu ruoka. Hotelliaamiainen taas ei sen sijaan puolita päivärahan määrää, jos se on sisällytetty huoneen hintaan, syötiin sitä aamupalaa tai ei. Ravintoetuna saaduilla lounasseteilellä maksettu ruoka matkan aikana ei myöskään vaikuta päivärahan määrään. Osapäiväraha puolittuu yhdellä ruualla ja kokopäivärahan tai ulkomaan päivärahan puolittumiseen tarvitaan kaksi ateriaa.

Näiden kanssa saa olla tarkkana ja laajemmat säännökset esim. hotelliaamiaisista ja osittain itse maksetuista lounaista löytyy Verohallinnon syventävistä vero-ohjeista kohdasta 8.3.4.

Verohallinnon mukaan päiväraha on siis korvaus ruokailu- ja muiden elinkustannuksen lisääntymisestä, joita matkalla olevalle tulee työmatkan takia. Ja kustannuksiahan tulee. Jos matkalla käy vaikka päivätsufeet vetäisemässä pullan kera huoltsikalla, niin onhan se huomattavasti kalliimpaa kuin työpaikalla nautittu sumppi ja korppu.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.