Mikä on Y-tunnus ja mihin sitä tarvitsee?

Mikä on Y-tunnus ja mihin sitä tarvitsee?

28. elokuutan 2023, 08:00 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Jokainen yritystä perustava joutuu jossain vaiheessa pohtimaan mikä on y-tunnus, mistä sen saa ja mihin sitä tarvitsee. Lyhyesti kerrottuna Y-tunnus on numerosarja, jolla erotellaan eri yritykset ja yhteisöt, sen saa PRH:lta ja sitä tarvitaan esim. yrityksen lähettämillä myyntilaskuilla.

Mikä on Y-tunnus?

Y-tunnus, eli yritys- ja yhteisötunnus, on yrityksien käyttämä viranomaisten myöntämä tunnus. Se koostuu seitsemästä numerosta, väliviivasta ja tarkistusmerkistä. Y-tunnus muodostuu aina pelkistä numeroista, eli se ei koskaan sisällä kirjaimia. Y-tunnukset toimii samalla tavalla kuin henkilöiden henkilötunnukset. Kahta samanlaista ei siis ole eikä tule.

Esimerkki Y-tunnuksesta: 1234567-8

Vaikka Y-tunnus on yksilöi yrityksen, ei siitä kuitenkaan pysty päättelemään onko yritys rekisteröity Verohallinnon rekistereihin ja kaupparekisteriin, vaan tieto pitää aina erikseen kaivella YTJ-yrityshausta, PRH:sta tai Verohallinnolta.

Y-tunnus löytyy kaikilta Suomessa toimivilta elinkeinonharjoittajilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Näiden lisäksi myös yhdistyksillä, säätiöllä, asunto-osakeyhtiöillä sekä Suomen valtiolla on oma Y-tunnus. Myöskin kevytyrittäjä voi toimia Y-tunnuksella.

Mistä sen saa?

Y-tunnuksia ei jaella missään ihan holtittomasti jokaiselle vastaantulijalle, vaan yritys saa sen yrityksen perustamisen yhteydessä, kun perustamisilmoitus kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Jos osakeyhtiön tai toiminimen perustamisilmoituksen tekee netissä YTJ-palvelussa, saa Y-tunnuksen käyttöönsä heti ilmoituksen allekirjoittamisen ja lähettämisen sekä käsittelymaksun maksamisen jälkeen. Paperilla tehty ilmoitus venyttää tunnuksen saamista pariin päivään. Tunnuksen myöntämisestä ei saa erillistä ilmoitusta, mutta sen voi käydä tsekkaamssa YTJ-yrityshausta yrityksen nimellä n. parin päivän sisällä hakemuksen jättämisestä.

Mihin sitä tarvitsee?

Y-tunnuksen tärkein tehtävä on erotella yritykset toisistaan. Yrityksillä voi olla samankaltaisia nimiä tai jotkut yritykset kirjoittavat nimensä eri tavalla kuin rekisteriin on merkitty, joten Y-tunnus on varmin ja helpoin tapa löytää oikean yrityksen tiedot.

Y-tunnus pitää mainita yrityksen laskuilla, sillä ostaja ei voi vähentää laskuun sisältyvää arvonlisäveroa, mikäli laskulta ei löydy myyjän Y-tunnusta.

Y-tunnusta tarvitaan EU-maiden väliseen kauppaan. EU-maiden välillä käytävään kauppaan tarvitaan ALV-tunnistetta eli VAT-numeroa ja suomalaisen yrityksen ALV-tunnus muodostetaan Y-tunnuksen perusteella. Y-tunnuksesta tulee ALV-tunnus, kun numerosarjan eteen lisätään FI ja lopussa oleva väliviiva poistetaan.

Y-tunnus on edellytys starttirahan hakemiselle. Tunnuksen lisäksi yrittämisen täytyy olla päätoimista, jotta starttirahaa voi hakea.

Esimerkki ALV-tunnisteesta FI12345678

Onko se pakollinen?

Y-tunnus on lähtökohtaisesti pakollinen kaikille yrittäjille ja yrityksille. Mutta, jos vain työskentelet yrittäjämäisesti eli toimit kevytyrittäjänä, sinulta ei välttämättä vaadita omaa Y-tunnusta. Kevytyrittäjyyttä nimittäin voi harjoittaa myös ilman sitä.

Kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta

Kun toimit kevytyrittäjänä ja lähetät laskun asiakkaallesi, käytät laskussa laskutuspalveluyrityksen Y-tunnusta. Asiakas maksaa laskun laskutuspalveluyritykselle, laskutuspalveluyritys nappaa välistä palvelumaksut sekä verot ja tilittää sinulle loput. Verotuksellisesti sinä siis olet palkansaaja ja et tarvitse omaa Y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys Y-tunnuksella

Jotkin laskutuspalveluyritykset tarjoavat myös vaihtoehtoa toimia kevytyrittäjänä Y-tunnuksella. Tämä tarkoittaa, että toimit oikeana yrittäjä, mutta hoidat vain yrittäjyyteen liittyvät hallinnolliset hommat (kuten kirjanpidon, laskutuksen, veroilmoitukset jne.) kevyemmin laskutuspalveluyirtyksen kautta. Olet siis oikeasti yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ja tarvitset toimintaasi varten Y-tunnuksen.

Miten siitä pääsee eroon?

Toiminimiyrittäjä ei pääse ikinä eroon Y-tunnuksesta, sillä tunnus on henkilökohtainen. Kerran saatu Y-tunnus siis pysyy toiminimiyrittäjällä aina. Se ei siirry liiketoiminta kaupan mukana tai yritysmuodon vaihtuessa, eikä se myöskään häviä, vaikka toiminta lopetettaisiin. Jos tmi-yrittäjä päättää muuttaa yhtiömuodon osakeyhtiöksi, tulee osakeyhtiölle oma Y-tunnus ja toiminimen y-tunnus jää toiminimelle. Ja, jos taas toiminimi lakkauttaa toiminnan, jää Y-tunnus kummittelemaan ja yrittäjä saa sen uudelleen käyttöön, jos jossain vaiheessa aloittaa elinkeinotoiminnan uudestaan.

Osakeyhtiöllä Y-tunnus on puolestaan yhtiö kohtainen eikä sitä ole nidottu yrittäjään kiinni. Joten osakeyhtiön Y-tunnuksesta pääsee eroon myymällä liiketoiminnan eteenpäin tai lopettamalla yhtiön. Y-tunnukset eivät koskaan lähde kiertoon, vaan kerran käytetty ja syystä tai toisesta hylätty tunnus päätyy Y-tunnusten hautausmaalle.

Nyt, kun on selvitetty mikä on Y-tunnus, niin mitenkäs sitten olisi LY-tunnus? Onneksi sen tarina on lyhyt ja ytimekäs. Y-tunnus tunnettiin aiemmin nimellä LY-tunnus (liike- ja yhteisötunnus). Tätä ei kuitenkaan enää ole käytetty keväästä 2001 saakka, joten siitä on kai turha sen enempää tarinoida.

Lue lisää mielenkiintoisia juttuja:

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti