Pienyrittäjä, näin vietät stressivapaan joulun!

Pienyrittäjä, näin vietät stressivapaan joulun!

04. joulukuutan 2023, 08:00 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Monille joulunalusaika on stressaavaa, koska tekemistä on paljon ja aikaa vain rajallisesti. Jokaisen joulu on erilainen, mutta yleisesti joulustressiä aiheuttaa lahjojen hankinta, jouluruuat sekä joulusiivous. Näiden lisäksi pienyrittäjä joutuu myös pohtimaan yrityksen joulunalusasioita, kuten pikkujouluja tai millainen on työntekijälle annettava verovapaa joululahja.

Mutta, jotta pienyrittäjä pääsisi viettämään edes hieman stressivapaampaa joululomaa, keräsimme muutaman vinkin, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen vuoden odotetuinta juhlapyhää.

Tsekkaa ostolaskut

Tsekkaa yrityksellesi tulleet ostolaskut ja laita lomasi aikana erääntyvät laskut maksuun. Jos tarvitset laskuille lisää maksuaikaa, ota yhteyttä laskun antajaan hyvissä ajoin ja neuvottele mahdollisesta eräpäivän siirtämisestä. Mieti myös tuleeko lomasi aikana laskuja, jotka tarvitsevat huomiota.

Laskuta laskuttamattomat työt

Lomalta palaaminen voi olla ikävää, jos töihin palatessa ensimmäinen asia mihin törmäät on tyhjä rahakirstu. Laskuttamattomat työt on siis hyvä käydä läpi ja lähettää laskut ennen joululomaa. Varmista, että laskujen eräpäivät ovat kohdallaan. Luultavasti myös asiakkaasi lomailevat, joten eräpäivää voi olla hyvä hieman muokata. Esimerkiksi 7 päivän maksuehdon tilalle voisi lirvauttaa vaikka 14 päivää.

Laske palkat hyvissä ajoin

Joulunpyhät, uusi vuosi sekä Loppiainen sekoittavat vuoden vaihteen arkipyhiä, joka tarkoittaa myös muutoksia maksuliikenteessä. Huolehdi siis ajoissa, missä vaiheessa palkat täytyy laskea ja saada maksuun, jotta palkkapussi on työntekijän käytettävissä varmasti ajallaan. Esimerkiksi, jos palkkapäivä on vuoden viimeinen päivä, on palkan näyttävä työntekijän tilillä perjantaina 29.12., joten sen on oltava maksussa torstaina 28.12.

Huomioi myös, että vuoden vaihtuminen saattaa muuttaa vuotuisia palkkoihin liittyviä prosentteja, kuten esim. liittojen jäsenmaksuja sekä sairausvakuutusmaksu- ja eläkevakuutusmaksuprosentteja.

Valmistele joulukuun kirjanpito

Ennen joulun viettoa karkaamista joulukuun kirjanpidon voi myös järjestellä viittä vaille valmiiksi. Tsekkaa siis alkukuun tiliote ja kerää kaikki tositteet valmiiksi järjestykseen. Jos tapanasi on ilmoittaa koko vuoden päivärahat ja kilometrikorvaukset kerralla, nyt on hyvä hetki jo vähän ynnäillä niitäkin yhteen.

Tee tai listaa rästihommat

Lomalla ei pysty rentoutumaan, jos tekemättömät työt painavat mieltä. Pyri siis tekemään rästihommat ennen lomaa. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, ota tavoitteeksi edes listata tekemättömät työt ja aikatauluta kuinka aiot ne hoitaa lomasi jälkeen. Pelkkä suunnittelukin jo helpottaa stressiä! Huomioi myös sähköpostissa roikkuvat, vastausta tai toimenpiteitä vaativat viestit. Käy ne läpi ja vastaile tarvittaessa. Tai vaihtoehtoisesti lisää ne to do-listallesi.

Ajasta blogi ja some

Tee ja ajasta joulun ajan blogi- ja somepostaukset ennakkoon. Näin sivustosi sekä somekanavasi pysyvät aktiivisena eikä sinun tarvitse stressata niistä yhtään lomasi aikana. Jos aikaa jää, niin tee ja ajasta myös loman jälkeiset postaukset valmiiksi, jotta et vietä loppu aikaa lomastasi miettien somen sisältöä.

Ilmoita asiakkaille ja muista poissaoloviestit

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin puskista lomalle jäävä yrittäjä, joten infoa asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita, että pidät joululomaa. Muista myös asettaa puhelimeen ja sähköpostiin poissaoloviestit lomasi ajalle. Älä lupaa työtehtäviä tai – tapaamisia joulunpyhille tai välipäiville. Heitä kalenterisi laatikon pimeimpään nurkkaan, jottet vahingossakaan sorru lupaamaan tapaamisia ”tyhjille” päiville.

Kun kaikki edellä mainitut toimenpiteet on saatu hoidettua, voi pienyrittäjä hengähtää hetkeksi ja ottaa askeleen kohti stressivapaata joululomaa. Rauhallista joulunaikaa toivottaa SimplBooks-tiimi!

Lue lisää mielenkiintoisia juttuja:

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.



Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti