Apua, asiakas ei maksa!

Apua, asiakas ei maksa!

16. heinäkuutan 2018, 10:52 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Ensimmäisten oikeiden laskujen lähettäminen on aloittavan yrittäjän iloisimpia hetkiä, eikä se kokeneellekaan konkarille pelkkää pakkopullaa ole. Joku haluaa oikeasti maksaa tekemästäni työstä! Simplbooksin avulla laskut on helppo lähettää niin postitse, sähköpostitse kuin sähköisinäkin laskuina.

Mutta mitä tehdä, kun eräpäivä on ollut ja mennyt ja laskutettua summaa ei vieläkään näy tilillä? Oikeat toimenpiteet riippuvat siitä, oletko laskuttanut yksityishenkilöä vai yritystä.

Asiakkaana yksityishenkilö

Voit muistuttaa yksityishenkilöä maksamattomasta laskusta vaikka heti, mutta ensimmäisen maksullisen muistutuksen saat lähettää vasta kun eräpäivästä on kulunut 14 päivää. Muistutusmaksu voi olla enintään viisi euroa. Halutessasi voit 14 päivän päästä ensimmäisen muistutuksen lähettämisestä lähettää toisen viiden euron arvoisen muistutuksen.

Jos lasku on yhden tai kahden muistutuksen jälkeen edelleen maksamatta, voit lähettää asiakkaallesi ensimmäisen maksuvaatimuksen eli perintäkirjeen. Tällöin puhutaan vapaaehtoisesta perinnästä. Jälleen voit veloittaa perintäkuluja vain, jos lähetät maksuvaatimuksen 14 päivän kuluttua maksumuistutuksen lähettämisestä. Perintäkulujen enimmäismäärät on asetettu laissa saatavien perinnästä (513/1999), joten siihen kannattaa tutustua huolellisesti ennen vaatimuksen lähettämistä. Muista huomioida myös viivästyskorko, jota alkaa kertyä eräpäivästä alkaen.

Maksuvaatimusten tekemiseen tutustuminen ja niiden lähettäminen tuntuu helposti turhan työläältä. Siksi moni ulkoistaa sen perintätoimistolle. Alan yrityksiä on useita; osa perii kaikki kulut velalliselta ja osalle joudut itse maksamaan perinnästä. Tutustu perintätoimistojen ehtoihin ja kysy yrittäjäkollegoiden suosituksia ennen valintaa!

Voit tarjota asiakkaallesi maksuvaatimusten yhteydessä mahdollisuutta sopia maksusuunnitelma. Jos lasku on edelleen maksamatta eikä maksusuunnitelmaa ole tehty, voit viedä (tai perintätoimisto voi viedä) asian oikeuteen. Tällöin asia siirtyy ulosottoon.

Asiakkaana yritys

Yritysasiakastakin voit muistuttaa maksamattomasta laskusta heti eräpäivän jälkeen. Laki mahdollistaa myös enintään 40 euron suuruisen korvauksen perimisen yritykseltä heti, kun maksu on viivästynyt eräpäivästä. Ystävällisempää on kuitenkin lähettää ensin ainakin yksi kohtelias, maksuton muistutusviesti. Muuten saatat menettää hyvän asiakkaan, joka on epähuomiossa unohtanut maksaa laskunsa.

Jos ystävällinen muistutus ei auta, voit seuraavaksi lähettää maksullisen muistutuksen. Muista periä myös viivästyskorko. Laskuja voidaan periä yrityksiltä myös julkaisu-uhkaisella tratalla. Tratta on maksukehotus, jonka maksamatta jättäminen johtaa maksuhäiriömerkintään ja laskuttajan niin halutessa julkiseen protestimerkintään.

Myös yritysvelkojen perintää hoitavat monet perintätoimistot, joten niidenkin ulkoistaminen parin huomautuksen jälkeen on järkevää. Lakikiemuroihin tutustuminen vie yrittäjän aikaa pois tuottoisammasta työstä, joten homma kannattaa ulkoistaa sen osaaville.

Salla Virtanen

salla.virtanen@sypriini.fi

Salla on yksinyrittäjä ja markkinointiviestinnän asiantuntija Viestintäpalvelu Sypriinissä. Hän kirjoittaa SimplBooksin blogiin vieraskynäkirjoituksia muun muassa markkinointiin ja toiminimiyrittäjän kirjanpitoon liittyvistä asioista.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti