Arvonlisäverovollinen – kenelle, miksi ja milloin?

Arvonlisäverovollinen – kenelle, miksi ja milloin?

13. elokuutan 2016, 21:00 in Kirjanpito, Verotus
0 Kommentia

Arvonlisäverolliseksi kannattaa ilmoittautua jo perustamisilmoituksella, ellei ole varma, että yrityksen ensimmäisen vuoden liikevaihto jää alle 10000 euroa. Jos yritys arvioi liikevaihdoksi alle 10000 ja myöhemmin selviää, että raja ylittyy, arvonlisävero (alv) on maksettava takautuvasti.
Perustamisilmoituksella yritys voi valita annetaanko arvonlisäveroilmoitus kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa. Jos yrityksen liikevaihto on kalenterivuodessa alle  25000 euroa yritys voi ilmoittaa alvin kerran vuodessa. Jos liikevaihto on alle 50000 euroa arvonlisäveron voi ilmoittaa neljännesvuosittain. Jos liikevaihto on yli 50000 euroa ilmoitus on annettava kuukausittain. Jos yrityksen liikevaihto jää alle 50000 euroa kannattaa valita pidennetty ilmoitusjakso, koska veroilmoituksen antaminen aiheuttaa yritykselle byrokratiaa.
Yritys saa valtiolta alarajahuojennuksen, jos sen kalenterivuoden liikevaihto on alle 30000 euroa. Huojennus pienentää maksettava alvia. Lisää alarajahuojennuksen laskemisesta voit lukea verottajan sivuilta.
Silloin jos yritys ei ole arvonlisäverovelvollinen, hankintoihin sisältyvä arvonlisäveroa ei saa valtiolta takaisin, eikä myyntilaskuihin voi lisätä arvonlisäveroa.

Vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi?

Jos yrityksen vuoden liikevaihto on alle 10000 euroa, yritys voi silti ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi.
Arvonlisäverovelvollisuus voi olla hyödyllistä silloin, jos yrityksellä on tilikaudella isoja hankintoja. Yritystoiminnan kuluista yritys voi vähentää arvonlisäveron ja yrityksellä voi tulla tilanne, missä valtio palauttaa yritykselle alvia. Katso myös helppo esimerkki maksettavan arvonlisäveron laskemisesta.
Arvonlisäverovelvollisuus on hyödyllisempi silloin, jos yritys käy yritysten välistä kauppaa. Jos yritys myy toisille yrityksille, asiakasyritykset voivat vähentää myyntilaskuihin sisältyvän arvonlisäveron maksettavasta arvonlisäverosta.

Milloin ei kannata hakea arvonlisäverovelvolliseksi?

Jos yritys myy kuluttajille, ei kannata hakea arvonlisäverovelvolliseksi. Kuluttajat eivät voi vähentää myyntilaskuihin sisältyvää arvonlisäveroa verotuksessa. Näin ollen arvonlisäverottomat tuotteet ovat kuluttajille edullisempia.
Arvonlisäverovelvolliseksi ei kannata hakea silloinkaan, jos yrityksellä on alhaiset kulut, joista voi hakea arvonlisäveroa takaisin valtiolta. Arvonlisäveroton toiminta on kuitenkin mahdollista vain silloin, jos yrityksen liikevaihto vuodessa jää alle 10000 euroa.

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Miten arvonlisävero ja työnantajasuoritukset ilmoitetaan verottajalle?

Valtava helpotus pienyrittäjille – maksuperusteinen arvonlisävero
——-
Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti