Toiminimi ja verotus – yrittäjävähennyksen taru

Toiminimi ja verotus – yrittäjävähennyksen taru

09. heinäkuutan 2017, 16:24 in Verotus
0 Kommentia

Vuoden 2017 alussa tuli yrittäjien tuloverotukseen muutos nimeltään yrittäjävähennys. Laki muutettiin niin, että muun muassa elinkeinonharjoittajatajat saa 5% yritystoiminnan tuloksesta verovapaasti. Muutos ei koske osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Lain tarkoitus oli keventää yksityisten elinkeinonharjoittajien tuloverotusta osakeyhtiöiden kanssa samalle tasolle. Yrittäjävähennys on positiivinen muutos, mutta väittämä, että se muuttaa toiminimen verotuksen osakeyhtiön kanssa samalle tasolle on hyvin suuri liioittelu.

Toiminimi vai osakeyhtiö – yrittäjävähennys

Yrittäjävähennys tarkoittaa käytännössä sitä, että yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloksesta vähennetään 5%, ennen tuloksen jakamista pääoma- ja ansiotuloksi. Tässä on ESIMERKKI yritysmuotojen verotuksen vertailusta tilanteessa, jossa konsultointiyrityksen tulos on 100000€, yrityksellä ei ole ulkopuolisia työntekijöitä, eikä yrittäjällä muita tuloja.

Esimerkissä ei ole yksinkertaistamisen vuoksi otettu huomioon sairausvakuutusmaksun vaikutusta. Esimerkki tilanteessa toiminimiyrittäjä joutuu yrittäjävähennyksestä huolimatta maksamaan valtiolle veroja 40403-22844=17594€ enemmän kuin osakeyhtiö. Taulukossa yksityisen elinkeinonharjoittajan koko verorasitus on 40% ja osakeyhtiöllä 23% eli yritysmuotojen verotus ei ole läheskään samalla tasolla.

Mikä on nettovarallisuus ja miten toiminimen tuloverot lasketaan voit lukea kirjoituksesta: Toiminimi ja verotus – paras ratkaisu tuloverotukseen

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Toiminimi vai osakeyhtiö – verotus

 

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä ajatuksia tai kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti