Yrittäjä, tee kirjanpito itse!

Yrittäjä, tee kirjanpito itse!

09. elokuutan 2017, 10:01 in Kirjanpito
0 Kommentia

Internetistä löytyy paljon tietoa siitä, miksi kirjanpitoa ei kannattaa tehdä itse. Nämä tekstit ovat usein tilitoimistojen kirjoittamia. Kirjanpidon tekeminen itse on kuitenkin kohtuullisen helppoa. Nykyään yrittäjä itsekin onnistuu tekemään kirjanpitoa helpommin, koska lainsäädäntö, kirjanpito-ohjelmat ja ilmoitusvelvollisuudet ovat parantuneet viime aikoina huomattavasti. Kirjanpidon itse tekemisestä tulee kustannussäästöjä ja se voi olla yrittäjälle jopa mielekästä. Sen lisäksi kirjanpito on opettavaista. Talousosaaminen ei ole välttämättä tärkeintä yritystoiminnan pyörittämisessä, mutta sen oppimisesta on varmasti hyötyä.

Pitäisikö minun tehdä kirjanpito itse?

Kirjanpidon tekeminen sopii paremmin tietynlaisille henkilöille ja se on usein järkevämää pienille yrityksille. Voisit kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset ennen kuin alat yrityksesi kirjanpitäjäksi. Voit vastata kysymyksiin asteikolla 1-5, jossa numero viisi tarkoittaa, että olet täysin sama mieltä ja numero yksi – täysin eri mieltä.

Pidätkö numeroista? Monen mielestä kirjanpitäjien on oltava matikkaneroja. Todellisuudessa kirjanpidon saa hyvin tehtyä, jos osaa plussata ja miinustaa sekä tuntee prosenttilaskun. Laskemisen tekee kirjanpito-ohjelma, ja kirjanpitoa tekevän täytyy vain ymmärtää, mistä summat johtuvat.

Oletko järjestelmällinen ja tarkka? Myös ne, jotka myöhästyvät joskus tapaamisiin voivat olla hyviä kirjanpitäjiä. Kuitenkin kirjanpitoa tekevän on muistettava muutamia päivämääriä ja tietynlainen tarkkuus on tarpeen.  Nykyään löytyy sähköisiä kirjanpito-ohjelmia, joissa aineistoa säilytetään verkossa. Se auttaa tositteiden järjestämisessä, ja ohjelman käyttäjällä ei tarvitse tehdä muuta, kuin lisätä kuitti kirjanpitotapahtuman liitteeksi taloushallinto-ohjelmaan.

Oletko halukas ottamaan asioista selvää? Peruskirjanpidon tekeminen on helppoa, mutta edellyttää pientä perehtymistä aiheeseen. Kirjakaupassa löytyy monia hyviä kirjoja, joista voit oppia kirjanpidon tekemistä. Yksi niistä on Soile Tomperin kirjottama Käytännön kirjanpito. Materiaaleja kirjanpidon tekemisestä löytyy myös netistä. Kirjanpito-ohjelman opiskelu ei vie paljon aikaa, koska on olemassa helppokäyttöisiä ohjelmia. Ohjelmistotaloilla on myös käyttäjätuki, joka auttaa ohjelman käytössä.

Onko sinulla pieni yritystoiminta? Jos yrityksesi tekee reilusti voittoa, tilitoimisto on järkevämpi vaihtoehto, koska isompi yritys vaatii usein jo laajempaa taloushallinnon ja verotuksen tuntemusta.  Silloinkin kun kirjanpitoa tekee ulkopuolinen, on yrittäjän kuitenkin hyvä oppia jotain perusteita, kuten esimerkiksi tuloslaskelman ja taseen lukemista. Talousasioiden ymmärtämisestä on kaikille hyötyä yritystoiminnan pyörittämisessa.

Yrittäjän palkan laskeminen itse on helppoa, mutta jos yrityksessä on ulkopuolisia työntekijöitä, kirjanpidon ulkoistaminen voi olla parempi vaihtoehto. Työntekijöiden palkanlaskentaan liittyy paljon lainsäädäntöä, ja työehtosopimusten tuntemus ei ole yritystoiminnan kannalta välttämättä olennaista. Jos yrityksessä ei ole ulkopuolisia työntekijöitä ja yritystoiminta on pientä, kirjanpidon tekemistä itse kannattaa harkita.

Jos vastasit johonkin näistä kysymyksistä 1, ei kannata aloittaa kirjanpidon tekemistä ja sinun on parempi palkata tilitoimisto. Muutein kirjanpidon tekeminen ei ole sinulle vaikea.

Miksi kirjanpito kannattaa tehdä itse?

Tekemällä kirjanpidon itse, yrittäjä saa suurimman hyödyn siitä, että hän joutuu perehtymään kirjanpidon ja verotuksen perusteisiin. Talousasioiden ja verotuksen tunteminen auttaa yrittäjää päätöksenteossa ja ennakoimaan tulevaa. Yrittäjä hyötyy tutustumalla yrityksen kustannusrakenteeseen. Kustannusten tunteminen auttaa esimerkiksi pitämään kulut kurissa, neuvottelemaan tavarantoimittajien kanssa ja ennustamaan myös tulevaa toimintaa. Ulkoistamalla kirjanpidon täysin, yrityksellä voi jäädä joku verohyöty käyttämättä tai jotkut verot voivat tulla yllätyksenä maksettavaksi silloin, kun yrityksen kassassa ei ole rahaa. Sellainen tilanne voi tulla eteen, jos yrittäjä tai kirjanpitäjä eivät riittävän aktiivisesti kommunikoi keskenään ja olettavat, toisen tietävänsä asioista.

Tekemällä kirjanpidon itse säästät kustannuksissa. Hyvätasoinen kirjanpitäjä laskuttaa työtunnista arvonlisäverottomana noin 75-100€. Halvimman kirjanpitäjän palkkaaminen taas ei kannata, koska huoleton kirjanpidon tekeminen tulee todennäköisesti maksamaan myöhemmin enemmän kuin säästetty summa. Osat tilitoimistot laskuttavat myös kiinteällä hinnalla. Siitä riippumatta, mikä laskutustapa on, hyvin pienen aloittavan yrityksen kirjanpito maksaa arvonlisäverottomana ainakin 50-100€. Sen rahan säästät tekemällä kirjanpidon itse.

Kirjanpidon tekeminen voi olla mielekästä tekemistä. Uuden taidon opiskeluon usein mielenkiintoista. Lisäksi numeroista näkyy suoraan tehdyn työn määrä ja oman rahan laskeminen tuntuu monen mielestä hyvältä.

Kirjanpidon tekemiseksi kannattaa usein kuitenkin käyttää kirjanpitäjän apua. Yrittäjä ja kirjanpitäjä voivat keskenään sopia, mitä aihealueita hoitaa yrittäjä ja mitä kirjanpitäjä. Esimerkiksi yrittäjä voi tehdä juoksevan kirjanpidon ja kausiveroilmoitukset, kirjanpitäjä taas tilinpäätöksen ja vuosittaisen veroilmoituksen. Silloin kirjanpitäjä osaa antaa myös neuvoja, miten juoksevan kirjanpidon saa mahdollisimman helposti tehdyä. On olemassa montaa erilaista mallia, miten yrittäjä ja kirjanpitäjä hoidavat kirjanpitoa yhdessä.

Yhteistyön tekeminen yrittäjän ja kirjanpitäjän välillä on nykyään helpompi, koska markkinoilla on verkkopohjaisia kirjanpito-ohjelmia, joissa kirjanpitoa voi tehdä moni käyttäjä samanaikaisesti. Sähköinen kirjanpito-ohjelma mahdollistaa myös sen, että yrittäjän ei tarvitse toimittaa papereita kirjanpitäjälle, koska koko aineisto on sähköisessä muodossa.

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä ajatuksia tai kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin, vastaan mielelläni.



Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.



 

 

 

 

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti