Share this post

Haluatko lähettää ALV ilmoituksen helposti? (0)

ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on kerätty kaikki arvonlisäverovelvolliset yritykset. Arvonlisävero on lyhykäisyydessään välillinen vero, joka lisätään melkein jokaisen palvelun tai tuotteen hintaan ja jonka loppujen lopuksi maksaa tuotteen tai palvelun lopullinen kuluttaja. 

Kenelle?

ALV-rekisteri on pakollinen kaikille yrityksille, yritysmuodosta riippumatta, kun liikevaihto ylittää 15 000 euroa tilikauden aikana. Arvonlisäverovelvollisuuteen on kuitenkin olemassa muutamia toimialakohtaisia poikkeuksia, kuten esim. terveyden- ja sairaanhoitopalveluiden myynti, postipalvelut, ammatillinen ja yleissivistävä koulutus sekä vakuutus- ja rahoituspalvelut, jolloin ALV-rekisteriin ei voi liittyä, mikäli yritys myy vain ja ainoastaan näitä palveluita.

Arvonlisäverovelvolliseksi voi myös hakeutua vapaaehtoisesti, vaikka liikevaihto ei ylittäisikään 15 000 euroa tilikauden aikana.

Mitä?

ALV-rekisteriin kuuluminen tarkoittaa sitä, että sinä uljas ja rohkea yrittäjä lupaat ja vannot, kautta kiven ja kannon, kerätä arvonlisäverot asiakkailtasi ja tilittää ne verottajalle. Eli, kun yritys on arvonlisäverovelvollinen, täytyy yrityksen laskuttaa asiakkaalta myös arvonlisävero.

Jos yritys on myynyt, ennen ALV-rekisteriin liittymistä, tuotteita 100 eurolla (alv 0%), rekisteriin liittymisen jälkeen tuotteen hinta ostajalle on 100 euroa + alv 24% = 124 euroa. Arvonlisäveron määrä (24 euroa) tilitetään Verohallinnolle. Yleensä myymiseen liittyy myös ostoja, joten jos myytävä tuote on ostettu 50 eurolla, joka sisältää arvonlisäveroa 9,70 euroa, voi yritys ALV-rekisteriin liittymisen jälkeen myös vähentää ostojen alvit. Tässä tapauksessa yritykselle jäisi maksettavaa arvonlisäveroa (24 – 9,70) 14,30 euroa.

Kun kuulut ALV-rekisteriin olet velvollinen ilmoittamaan arvonlisäveroista Verohallinnolle joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa, riippuen liikevaihtosi määrästä.

Miten?

Useimmiten ALV-rekisteriin liitytään yrityksen perustamisen yhteydessä, perustamisilmoituksella. Ja jos yrityksellä on jo Y-tunnus, rekisteröinti tapahtuu OmaVero-palvelussa. Arvonlisäverovelvolliseksi voi ilmoittautua jo silloin, kun alkaa tehdä hankintoja arvonlisäverollista toimintaa varten. Rekisteröinti kestää noin kolme viikkoa.

Arvonlisäverorekisteristä poistuminen tapahtuu yleensä siinä vaiheessa, kun yritystoiminta loppuu tai pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu. Jos lopetat yrityksen, tee YTJ:n palvelussa lopetusilmoitus ja samalla lapulla voit poistua myös ALV-, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteristä.

Jos taas lopetat pelkän arvonlisäverollisen toiminnan, tee muutos OmaVero-palvelussa. Mieti lopetuspäivä tarkasti, sillä jos alv-toiminta on loppunut 31.7. ja ilmoitat päättymispäiväksi 1.8., joudut antamaan vielä elokuulta alv-ilmoituksen.

Onks pakko, jos ei tahdo?

Jos liikevaihto jää alle 15 000 euron rajan, ei sinun ole pakko rekisteriin hakeutua. Mutta joissain tapauksissa se silti voisi olla kannattavaa.

  • Jos et ole ilmoittautunut ALV-rekisteriin ja liikevaihtosi humpsahtaakin yli rajan, joudut maksamaan alvit takautuvasti kaikesta tilikauden myynnistä sekä mahdollisesti myös viivästysseuraamuksia. Jos taas oisit kuulunut jo rekisteriin, olisit maksanut alveja tasaisesti pitkin vuotta ja välttynyt yhdeltä ison alv-potin maksulta. Jos huomaat, että liikevaihto ylittää 15 000 euron rajan kesken tilikauden, voit ilmoittautua rekisteriin samointein. 

  • Jos kuulut ALV-rekisteriin, voit vähentää toimintaan liittyvistä ostoistasi arvonlisäveron. Vaikka hurjimmissa unelmissasikaan et usko, että tilikauden liikevaihto ylittää 15 000 euron rajaa, kannattaa rekisteriin liittymistä silti harkita. Jos hankintoja tai ostoja on paljon ja kuulut rekisteriin, voit niistä vähentää arvonlisäverot ja saada mahdollisesti alv-palautusta.

  • Jos teet paljon yritysten välistä kauppaa, on ostajasta mukavaa, jos kuulut ALV-rekisteriin ja hän saa laittaa laskusi alvit vähennyksiin.

Mutta, jos ei ihan aikuisten oikeasti tahdo, niin jossain tapauksissa arvonlisäverottomuudesta on myös hyötyä. Jos myyt paljon kuluttajille, jotka eivät voi arvonlisäveroa vähentää, on arvonlisäveroton hinta heille edullisempi. Tai jos yrityksellä on todella alhaiset kulut (eli ei vähennettäviä alveja), ei rekisteriin välttämättä kannata vapaaehtoisesti hakeutua. 

Muista, että ALV-rekisteriin hakeutuminen on vapaaehtoista vain ja ainoastaan alle 15 000 liikevaihdolla. Muuten se on pakko, vaikka ei tahtois.

SimplBooksista lähetät ALV ilmoituksen verottajalle hetkessä!

Tiesitkö, että SimplBooks kirjanpito-ohjelman käyttäjänä voit lähettää arvonlisäveroilmoituksen suoraan ohjelmasta verottajalle parilla napin painalluksella? Sinun ei siis tarvitse kirjautua OmaVeroon alv-ilmoituksen täyttämistä ja lähettämistä varten, vaan ilmoituksen lähettäminen ohjelmasta hoituu hetkessä. Painat vain nappia ja kaikki arvonlisäverolaskelmalla olevat tiedot siirtyvät verottajalle! Suoraan ohjelmasta lähetetyt tiedot nopeuttavat ilmoituksen antamista ja vähentävät virheiden mahdollisuutta. Halutessasi voit lukea lisää SimplBooksin alv-integraatiosta TÄÄLTÄ.

ALV-rekisteri ei ole mitenkään pelottava paikka. Kun sinne liityt, keräät alvit asiakkailta ja vähennät omista ostoista sekä raportoit niistä verottajalle. Välillä maksat alveja ja välillä saat palautuksia. Hyvä on myös tietää, että pienen liikevaihdon omaavan (alle 30 000 euroa) on mahdollista hakea tilikauden päätyttyä alarajahuojennusta!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.