Share this post

Toiminimen pankkitili ei ole pakollinen (0)

Toiminimellä toimivan yrittäjän henkilökohtaiset ja yrityksen varat ovat yhteiset. Eli kaikki toiminimen rahat ja menot ovat yrittäjän rahoja ja menoja. Tästä huolimatta yritystoiminnan tulot ja kulut on pystyttävä erittelemään muista yrittäjän tuloista ja menoista. Paras ratkaisu tähän on avata oman henkilökohtaisen pankkitilin rinnalle myös toiminimen pankkitili.

Toiminimen pankkitili helpottaa kirjanpitoa

Kun toiminimelle avannut oman pankkitilin, tulee kirjanpidon hoitamisesta selkeämpää. Tilin avaaminen helpottaa myös yrittäjää pysymään paremmin perillä, mitkä ovat olleet yrityksen ja mikä omia henkilökohtaisia menoja.

Jos taas toiminimellä ei ole omaa pankkitiliä, joutuu kirjanpitoa tehdessä pohtimaan jokaisen tiliotteella näkyvän maksun tai tulon kohdalla, onko tapahtuma yritystoimintaan liittyvä vai ei. Tämä lisää kirjanpitoon käytettävää aikaa ja pahimmassa tapauksessa yritystoimintaan liittyviä kuluja tai tuloja voi jäädä epähuomiossa kirjaamatta kirjanpitoon. Tai vaihtoehtoisesti sinne voidaan kirjata jotain sellaista, mikä sinne ei kuulu. Toiminimen pankkitili siis selkeyttää ja nopeuttaa kirjanpidon tekemistä huomattavasti.

Pankki voi vaatia yritystiliä

Toiminimen pankkitili ei ole lain mukaan pakollinen. Periaatteessa siis toiminimen rahaliikennettä voi pyörittää omalla henkilökohtaisella pankkitilillä tai toiminimelle voi avata normaalin yksityishenkilön pankkitilin. Pankeilla sen sijaan on lakisääteinen velvollisuus valvoa ja olla jossain määrin tietoinen asiakkaidensa rahaliikenteestä, joka tarkoittaa, että pankit voivat vaatia toiminimiyrittäjiltä erillisen yritystilin avaamista. Vaikka toiminimen pankkitili voi olla normaali yksityishenkilön pankkitili, voi pankki kieltäytyä avaamasta tälläistä tiliä toiminimelle. Joissain tapauksissa pankilla voi olla myöskin oikeus purkaa tilisopimus, jos asiakas käyttää yksityishenkilön pankkitiliä yritystoimintaan.

Tiliä avatessasi joudut luultavasti kertomaan mihin tarkoitukseen aiot tiliä käyttää ja pankki todennäköisesti ohjaa sinut avaamaan heti kättelyssä yritystilin. Yritystilin perimmäinen tarkoitus ei kuitenkaan ole kyniä toiminimiyrittäjiltä enemmän rahaa pankkipalveluista, vaan sen tarkoitus liittyy harmaan talouden ehkäisyyn sekä rahanpesua koskevaan lainsäädäntöön.

Tilin avauksen asiakirjat

Eri pankit saattavat vaatia eri asiakirjoja pankkitilin avaamista varten, joten helpointa on kysyä suoraan pankista, mitä dokumentteja he haluavat sinun ottavan mukaan. Yleensä kuitenkin haluttuja papereita ovat:

 • Korkeintaan kolme kuukautta vanha kaupparekisteriote
 • Selvitys yrityksesi toiminnan laadusta (esim. liiketoimintasuunnitelma)
 • Arvio kuinka paljon ja kuinka suuria maksuja yritykselläsi tulee olemaan
 • Henkilöllisyystodistuksesi

Jos olet vasta perustanut yrityksen eikä sinulla ole vielä kaupparekisteriotetta, voit toimittaa otteen sijasta perustamisilmoituksen jäljennöksen ja kaupparekisterin diaaritodistuksen (=todistus siitä, että yrityksen ilmoitus on kirjattu saapuneeksi kaupparekisteriin).

Mitä yritystili maksaa?

Yritystilien hinnat on lähtökohtaisesti hieman kalliimpia kuin yksityishenkilön pankkitilien. Hintojen vertailu voi olla haastavaa, sillä toiset koostuvat pelkästä kuukausihinnasta ja toisessa voidaan taas veloittaa kuukausihinnan päälle myös muista mahdollisista lisäpalveluista. Kunnollisia hintataulukoiden löytäminen voi olla myös oma temppunsa. Mutta hintojen vertailu on silti järkevää. Kun vertailet eri pankkien hintoja, selvitä ainakin, periikö pankki erillistä maksua:

 • Tilin avauksesta
 • Tilisiirroista, tiliotteesta (myös sähköisen tiliotteen maksu kannattaa selvittää, jos käytössä on sähköinen kirjanpito-ohjelma)
 • Maksukorteista
 • Tilitapahtumien määrästä.

Pääsääntöisesti kuitenkin toiminimiyrittäjän kannattaa varautua muutamien kymppien pankkipalveluiden maksamiseen kuukaudessa.

Jos yritystoimintasi on todella pientä, esim. vain muutama tilitapahtuma vuoden aikana, ei toiminimen pankkitili ole siinä tapauksessa viisas valinta. Parin menon tai tulon poimiminen omalta henkilökohtaiselta tililtä ei aiheuta niin suurta vaivaa, että toisesta pankkitilistä olisi kannattava maksaa. Eikä varmasti pankkikaan ole kiinnostunut niin pienen yritystoiminnan pyörittämisestä henkilökohtaisella pankkitilillä.

Lisää kiinnostavia juttuja:

  Kokeile heti

  Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

  HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

  Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.