Share this post

Debet ja Kredit – Mihin raha menee ja mistä se tulee? (0)

Kirjanpidon salaisessa kielessä käytetään termejä debet ja kredit. Salaista salaisemmassa kielessä ne ovat per ja an. Jos haluat kasuaalisti keskustella kirjanpito-gurun kanssa ja antaa itsestäsi fiksun kuvan, kannattaa näitä sanoja viljellä aina sinne sun tänne. Vielä paremman vaikutuksen teet, jos käytät termejä oikeissa kohdissa!

Kirjanpidon tilin molemmat puolet

Jokaisella kirjanpidon tilillä on kaksi puolta. Vasemmalla on debet, joka kertoo mihin raha menee ja oikealta löytyy kredit, joka taas kertoo mistä raha tulee. Jokainen kirjaus kirjataan yhden tai useamman tilin debet puolelle ja yhden tai useamman tilin kredit puolelle. Näiden kirjausten täytyy aina olla samansuuruiset molemmilla puolilla

Debet

Kirjanpidon kulut kirjataan aina debet puolelle = mihin raha on mennyt. Olkoon se sitten yrityksen ostoja, palkkakuluja, vakuutuksia, auton kuluja, mitä vain. Aina kun rahaa menee johonkin, kuuluu se kirjata debetiin.

Marja Smoothie ostaa tukusta pakastehedelmiä juomien valmistamista varten sekä muovikippoja, joihin on tarkoitus valmiit juomat pakata. Hedelmät maksaa 100 euroa ja kipot 10 euroa sisältäen arvonlisäverot. Marja maksaa ostokset pankkikortilla.

Tämän kuitin kirjauksessa käytetään neljää eri tiliä. Tuloslaskelman puolella ostot alv 14% ja ostot alv 24%. Taseen puolella ostojen alv saamiset ja pankkitili.

Helpoiten on varmaan ajatella, että koko summa 110 euroa on maksettu pankkitililtä, joten se laitetaan taselaskelman pankkitilin kredit puolelle. 

Seuraavaksi täytyy pohtia, mihin se raha on mennyt. Kuittia katsomalla selviää, että pakaste-hedelmien alv-kanta on 14%, joten sen alviton hinta (87,72 euroa) menee ostot alv 14% debet puolelle. Pakasteiden arvonlisäveron osuus (12,28 euroa) taas menee taseen ostojen alv saamiset tilin debet puolelle.

Tässä vaiheessa debetissä (ostot alv 14% + ostojen alv saamiset) on 100 euroa ja kreditissä (pankkitili) 110 euroa. Puolet eivät mene tasan, joten jokin on pielessä.

Pystytään tarkistamaan, että kuitti käy pankkitilin (kreditin) kanssa yksiin, joten debet-puolelta puuttuu vielä vienti.

Kappas kehveli, ne muovikipot on vielä kirjaamatta! Kirjataan kippojen alviton osuus (8,07 euroa) tuloslaskelman tilille ostot alv 24% ja alvin osuus (1,93 euroa) taseen ostojen alv saamiset tilille. Ja nyt debet ja kredit on samansuuruiset, hyvä! Kirjaus on valmis.

Ohjelma helpottaa

Ohjelmasta riippuen arvonlisäveron osuutta ei välttämättä tarvitse itse kirjata erikseen. SimplBooks kirjanpidossa kirjaukset tehdään arvonlisäverollisella summalla ja ohjelma automaattisesti laskee niistä arvonlisäverojen määrät. Tässä täytyy vain olla erityisen tarkkana, että valitset viennille oikean arvonlisäverokannan!

Marja Smoothien kuitin kirjaus SimplBooksilla olisi seuraavanlainen

KREDIT Pankkitili 110,00 euroa
DEBET Ostot alv 14% 100,00 euroa
DEBET Ostot alv 24% 10,00 euroa

Ohjelma laskee loppuun arvonlisäveron määrän ja kirjaa sen automaattisesti oikealle tilille.

Kredit

Kredit kertoo, mistä raha on tullut. Jos ostat jotain, ostot menevät debettiin ja kredit kertoo, mistä ostot on maksettu. Jos talletat rahaa yrityksen pankkitlille, menevät rahat pankkitilin debetiin ja kredit kertoo, mistä rahat ovat peräisin. Myynti kirjataan aina kreditiin.

Marja Smoothie on myynyt juomia käteisellä 100 eurolla.

KREDIT Myynti alv 14% 87,72 euroa
KREDIT Myynnin alv-velka 12,28 euroa
DEBET Käteiskassa 100,00 euroa
Raha on tullut myynnistä ja se on mennyt kassalippaaseen.

Marja Smoothie tallettaa rahat pankkitilille

KREDIT Käteiskassa 100,00 euroa
DEBET Pankkitili 100,00 euroa
Raha tuli kassalippaasta ja meni pankkitilille. 

Debet ja kredit ei ole mikään hankala juttu, kun sitä ei yliajattele. Puolia valitessa on hyvä miettiä kasvaako vai väheneekö kyseisen tilin saldo sekä muistaa, että myynti lisääntyy kreditissä ja pankkitili kasvaa debetissä. Per ja an salaisuus ei teille vielä paljastunut, mutta paljastetaan sekin nyt samalla. Per = debet ja an = kredit. Puhutussa kielessä voidaan asia ilmaista, että kirjaatko ne pakastehedelmät per ostot alv 14% an pankkitili. Ja kuulija ymmärtää samantien, mitä tarkoitetaan. Tai ainakin esittää ymmärtävänsä.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.