Share this post

Hyvän nimen löytäminen yritykselle (0)

Yrityksen nimen valinta on tärkeä osa yritystoiminnan perustamisessa, yrityksen nimen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Tässä postauksessa kirjoitamme millainen on hyvä nimi yritykselle, miten sellaisen pystyy löytämään ja miten päätetyn nimen voi suojata, eli varmistaa, ettei sitä käytä toinen yritys.

 

Millainen on hyvä nimi yritykselle?

Pakolliset vaatimukset yrityksen nimelle on, että se on oltava erottuva ja yksilöitävä muuten yritystä ei voi rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH).

Erottuvuus tarkoittaa, että se erottuu muista käytössä olevista nimistä. PRH sähköisestä palvelusta voit tarkistaa onko harkitsemasi nimi jo käytössä.

Yksilöllinen nimi tarkoittaa, että se ei voi olla joku yleinen sana. Esimerkiksi yleisiä etu, sukunimeä tai toiminnan laatua kuvaavia nimiä kuten esimerkiksi Rakennus Oy ei voi antaa yritykselle.

 

Pakollisten vaatimusten täyttämisen lisäksi hyvät nimet sisältää usein seuraavia ominaisuuksia:

helppo sanoa, muistaa ja on lyhyt. Yli kaksi sanaisia nimiä ei ole yleensä helppo muistaa.

kuvaile myytävää tuotetta tai palvelua. On otettava huomioon kuitenkin, että liian tarkka kuvaus voi aiheuttaa myöhemmin laajentumisen ongelmia. Esimerkiksi Porin Asuntorakennus Oy voi olla huono nimi jos yritys laajenee myöhemmin Helsinkiin ja alkaa rakentaa omakotitaloja.

sopii toimialalle. Peliala-alalla nimet on usein lyhyitä kirjainyhdistelmiä, mutta jos harkitset rahoitus yrityksen perustamista voi joku vakavampi nimi olla parempi vaihtoehto.

–on kansainvälinen. Jos mietit käydä kauppaa ulkomailla tai laajentua joskus ulkomaille, hyvä nimeä on helppo sanoa eri kielillä ja se ei voi tarkoittaa jotain epämiellyttävää. Nimen mahdollisen tarkoituksen eri kielillä pääset tarkistamaan esimerkiksi Google translatorilla.

nimellä on vapaa verkkotunnus. On parempi jos yrityksen nimi on sama kun sen verkkotunnus. Vapaat fi-lopulliset verkkotunnukset pääset tarkistamaan viestintaviraston sivulta.

 

Miten hyvä nimi löydetään?

Käyttää aivoriihiä, älä mieti liikaa tai käytä kritiikkiä vaan kirjoittaa kaikki mahdolliset vaihtoehdot ylös.

Leiki kirjaimilla. Sen jälkeen, kun olet saanut paljon nimivaihtoehtoja aivoriihestä, käy nimet läpi, pilko sanoja ja aseta osat eri järjestykseen.

Käytä sanakirjaa apuna. Jos sinun miettimä sana on jo toisen yrityksen nimi Suomessa tai kuulostaa kömpelöltä suomeksi voit kääntää sana toisille kielille. Tässä pääset kääntämään sanan kaikkiin kieliin sama-aikaisesti.

Käytä työkaluja. Tietotekniset työkalut tehostavat nimen etsintää. Name mesh auttaa domainin valinnassa. Voit myös generoida sattumanvaraisia sanoja tällä työkalulla. Panabee leikkii sanan kirjaimilla puolestasi. Työkalu toimii parhaiten, jos käytät englanninkielisiä vaihtoehtoja.

Testaa nimeä. Poimi parhaat vaihtoehdot ja kysyy ihmisiltä mitä mieltä he ovat yrityksen nimestä. Kysy, minkalaisia mielikuvituksia nimi luo.

Muista muutamia vaihtoehtoja. Siitä huolimatta, että olet tarkistanut, että sinun haluamasi nimi ei ole käytössä voi tulla tilanne, että PRH ei rekisteröi nimeä, esimerkiksi koska se on liian samanlainen jonkun toisen yrityksen nimen kanssa. Sellaisessa tilanteessa on hyvä, jos olet miettinyt muutamia mahdollisia vaihtoehtoja.

 

Nimen suojaaminen

Rekisteröimällä yrityksen PRH:n suojaat sen nimen ja kukaan muu Suomessa ei voi käyttää sitä.
PRH:n rekisteröinnin lisäksi sinun on suojeltava domaini. Yrityksen domainin pääset suojaamaan rekisteröimällä sen. Rekisteröinti palveluita on monia, mutta yksi mahdollinen palveluntarjoaja on Luohi.

 

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.