Share this post

Tutkimus – kuinka moni yrittäjä tekee kirjanpidon itse? (0)

Tutkimme yrittäjiltä miten heidän kirjanpito on järjestetty. Teimme tutkimuksen ajalla 20.4.2017-25.5.2017. Tutkimuksen toteuttamiseksi käytimme kyselylomaketta, jonka julkaisimme neljään suljettuun Facebook- ryhmään ja kahdelle keskustelupalstalle. Kyseiset keskustelupalstat ja Facebook- ryhmät on tarkoitettu yrittäjille. Kysyimme tutkimuksessa yrittäjiltä myös heidän yrityksen muodon, koon ja mitä kirjanpito-ohjelmaa he käyttävät.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yli 20% yrittäjistä hoitaa kirjanpitonsa itse. ‘’Kirjanpidon itse tekevien määrä on yllättävän suuri. Ennen tutkimuksen tekemistä ajattelimme osuuden olevan huomattavasti pienempi’’, kertoo SimplBooks Oy:n hallituksen puheenjohtaja Silver Sirel. Hänen mielestään kirjanpidon perusteiden ymmärtäminen on hyödyllistä pienyrittäjille. Hän uskoo, että kirjanpidon tekevät usein itse juuri aloittavat yritykset.

Tutkimukseen on ottanut kantaa myös Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun laskentatoimen yliopettaja Heli Kortesalmi. Hän uskoo, että kirjanpitoaineisto muuttuu jatkuvasti enemmän digitaaliseen ja standardisoituun muotoon. Kirjanpito-ohjelmien kehityksen myötä kirjanpitoa voidaan automatisoida yhä enemmän. Tällöin päivittäisen kirjanpidon voi tehdä nopeasti myös yrittäjä itse. Hän kuitenkin sanoo, että jos kyseessä on jo vähän isompi yritys, tarvitaan tilinpäätöksen tekemiseen hyvä verolainsäädännön tunteva kirjanpitäjä.

Tutkimuksen tulokset

Tutkimukseen osallistui 102 yrittäjää (eli saimme 102 vastausta). Heidän yritykset jakautuivat yritysmuodon perusteella seuraavasti:

  • 55 valitsivat yritysmuodoksi osakeyhtiön.
  • 44 kertoivat olevansa yksityisiäelinkeinonharjoittajia.
  • 3 valitsivat muun yritysmuodon.

Yrityksen muoto

 

 

 

Kuka hoitaa yrityksenne kirjanpidon?

Noin kaksi kolmasosa yrittäjistä käyttää tilitoimistoa:

Kirjanpito

Minkä kokoinen yrityksenne on?

Yli puolella yrityksistä ei ole ulkopuolisia työntekijöitä:

Yrityksen koko

 

Millaista kirjanpito-ohjelmaa käytätte?

Graafilla näkyy suosituimmat kirjanpito-ohjelmat:

suosituimmat kirjanpito-ohjelmat

On huomioitava, että suunnilleen puolet vastaajista vastasi tähän kysymykseen, ja graafi on laadittu 49 vastauksen perusteella.

Tutkimuksen mukaan kirjanpitoa itse tekevät yrittäjät eivät kuitenkaan käytä suosituimpia verkkopohjaisia kirjanpito-ohjelmia, kuten Procountor ja Netvisor. Heidän keskuudessaan suosituin kirjanpito-ohjelma on Windows-koneille asennettava Tilitin.

Tämä tutkimus on pyritty tekemään mahdollisimman puolueettomasti. Kysely toteutettiin avoimena kyselynä anonyymisti.

Tutkimuksen tekemisessä toimme myös eri kohdissa toistuvasti esiin, että tämä tutkimus on tarkoitettu yrittäjille välttääkseen vastauksia muiden ammattien edustajilta.

 

Kommentit ja ajatukset ovat tervetulleita!

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.