Edustus-, virkistys-, markkinointi- ja neuvottelukulujen ero ja vähennysoikeus verotuksessa

Edustus-, virkistys-, markkinointi- ja neuvottelukulujen ero ja vähennysoikeus verotuksessa

14. marraskuutan 2016, 22:00 in Verotus
0 Kommentia

Yrityksellä on oikeus vähentää verotuksessa asiakkaisiin, työntekijöihin, yhteistyökumppaneihin tai muihin sidosryhmiin kohdistuvat vieraanvaraisuuden kulut. Sidosryhmiin kohdistuvat vieraanvaraisuuden kulut on joko edustus, virkistys, markkinointi tai neuvottelukulut. Markkinointi ja edustuskulut kohdistuvat yrityksen ulkopuolisiin, sidosryhmiin. Neuvottelu ja virkistysmenot kohdistuvat yrityksen sisäisiin sidosryhmiin. Tässä artikkelissa kirjoitan näiden kulujen eroista.

 

Edustuskulut

Ovat yrityksen ulkopuolisiin sidosryhmiin, kuten esimerkiksi asiakkaisiin kohdistuvat menot. Ne menot aiheutuu yleensä liikesuhteiden ylläpidosta, kehittämisestä tai luomisesta.  Sellaisia menoja ovat esimerkiksi liikelahjat ja asiakas neuvotteluista aiheutunut menot. Edustuskuluista 50% on verotuksessa vähennyskelpoisia ja niihin sisältyvää arvonlisäveroa ei saa vähentää.

Markkinointikulut

Markkinointitilaisuuksien tarkoitus yleensä on tehdä tuote tai yritys yleisesti tunnetuksi. Markkinointikuluja on myös pienestä tarjoilusta aiheutunut menot. Isojen ravintola tarjoilujen menot on katsottu verotuksessa kuitenkin edustusmenoiksi. Markkinointi ja edustustilaisuuksien ero on se, että markkinointi tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja edustustilaisuudet on kohdistettu tiettyihin henkilöihin/ yrityksiin. Markkkinointikulut ovat verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

Virkistyskulut

Ovat koko yrityksen henkilöstöön kohdistuvat menot. Virkistystilaisuudet ovat esimerkiksi yrityksen pikkujoulut tai urheilupäivät. Vastaavien tilaisuuksien aktiviteeteista ja ruoka sekä alkoholitarjoilusta aiheutunut menot ovat virkistysmenoja. Virkistyskulut on verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

Neuvottelukulut

On yrityksen sisäisistä palavereista aiheutunut menot. Neuvottelukulut voi syntyä esimerkiksi palavereista tilintarkastajan, hallituksen jäsenten  tai viranomaisten kanssa. Neuvottelu tilaisuuksiin voi sisältyä vain vähäistä määrä alkoholia ja tavanomaista ruokatarjoilua. Sellaiset kulut on verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

 

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Nämä kulut voit laittaa yrityksen kirjanpitoon – 16 vinkkiä

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaan mielelläni.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti