Share this post

Edustus-, virkistys-, markkinointi- ja neuvottelukulujen ero ja vähennysoikeus verotuksessa (0)

Yrityksellä on oikeus vähentää verotuksessa asiakkaisiin, työntekijöihin, yhteistyökumppaneihin tai muihin sidosryhmiin kohdistuvat vieraanvaraisuuden kulut. Sidosryhmiin kohdistuvat vieraanvaraisuuden kulut on joko edustus, virkistys, markkinointi tai neuvottelukulut. Markkinointi ja edustuskulut kohdistuvat yrityksen ulkopuolisiin, sidosryhmiin. Neuvottelu ja virkistysmenot kohdistuvat yrityksen sisäisiin sidosryhmiin. Tässä artikkelissa kirjoitan näiden kulujen eroista.

 

Edustuskulut

Ovat yrityksen ulkopuolisiin sidosryhmiin, kuten esimerkiksi asiakkaisiin kohdistuvat menot. Ne menot aiheutuu yleensä liikesuhteiden ylläpidosta, kehittämisestä tai luomisesta.  Sellaisia menoja ovat esimerkiksi liikelahjat ja asiakas neuvotteluista aiheutunut menot. Edustuskuluista 50% on verotuksessa vähennyskelpoisia ja niihin sisältyvää arvonlisäveroa ei saa vähentää.

Markkinointikulut

Markkinointitilaisuuksien tarkoitus yleensä on tehdä tuote tai yritys yleisesti tunnetuksi. Markkinointikuluja on myös pienestä tarjoilusta aiheutunut menot. Isojen ravintola tarjoilujen menot on katsottu verotuksessa kuitenkin edustusmenoiksi. Markkinointi ja edustustilaisuuksien ero on se, että markkinointi tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja edustustilaisuudet on kohdistettu tiettyihin henkilöihin/ yrityksiin. Markkkinointikulut ovat verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

Virkistyskulut

Ovat koko yrityksen henkilöstöön kohdistuvat menot. Virkistystilaisuudet ovat esimerkiksi yrityksen pikkujoulut tai urheilupäivät. Vastaavien tilaisuuksien aktiviteeteista ja ruoka sekä alkoholitarjoilusta aiheutunut menot ovat virkistysmenoja. Virkistyskulut on verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

Neuvottelukulut

On yrityksen sisäisistä palavereista aiheutunut menot. Neuvottelukulut voi syntyä esimerkiksi palavereista tilintarkastajan, hallituksen jäsenten  tai viranomaisten kanssa. Neuvottelu tilaisuuksiin voi sisältyä vain vähäistä määrä alkoholia ja tavanomaista ruokatarjoilua. Sellaiset kulut on verotuksessa 100% vähennyskelpoisia.

 

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Nämä kulut voit laittaa yrityksen kirjanpitoon – 16 vinkkiä

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaan mielelläni.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.