Lainanotto kannattaa – velkavipu

Lainanotto kannattaa – velkavipu

13. elokuutan 2021, 11:44 in Kirjanpito, Liiketoiminta
0 Kommentia

Edellisessä blogikirjoituksessa käsittelimme, miksi yrittäjän ei kannata lainata omalle yritykselle. Ulkopuolisen lainan ottaminen yritykselle voi olla kuitenkin erittäin hyödyllistä velkavivun takia.

Velkavipua käyttämällä yritys voi kasvaa huomattavasti nopeammin kuin kilpailija, joka ei käytä velkavipua. Nopeampi kasvu tarkoittaa taas enemmän varallisuutta omistajille.

Mikä ihmeen velkavipu?

Kerron velkavivusta seuraavan esimerkin avulla. Hieronta Oy A ja Hieronta Oy B ovat täysin identtiset kilpailijat, jotka tekevät ensimmäisenä toimintavuonna yhtä paljon voittoa.

Hieronta Oy B päättää ottaa toisena toimintavuotenaan lainaa. Rahan hän käyttää markkinointiin ja työntekijän palkkaukseen. Hieronta Oy B toimii samalla tavalla myös vuosina 3-5 ja sijoittaa pankkilainan markkinointiin ja työntekijöiden palkkaamiseen.

Hieronta Oy A ei halua ottaa lainaa, vaan kasvattaa yritystä kertyneillä varoilla.

Työntekijät ovat yhtä tehokkaita kuin Hieronta Oy B:n perustaja ja yritys pystyy säilyttämään saman liikevoittoprosentin kuin ensimmäisenä toimintavuonna. Yritys joutuu kuitenkin maksamaan lainasta korkoa ja siksi voittoprosentti on toimintavuosilla 2-5 pienempi kuin Hieronta Oy A:lla.

Vaikka Hieronta B: n voittoprosentti on pienempi kuin kilpailijalla, voitto on euromääräisesti huomattavasti suurempi. Kilpailijat ovat liikevoittoprosentin mukaan yhtä tehokkaita. Kuitenkin Hieronta Oy B kasvaa huomattavasti nopeammin koska liikevoittoprosentti on isompi kuin korkoprosentti ja yritys saa lainasta vipuapua kasvuun.

Viidennen toimintavuoden lopussa Hieronta Oy B:n keräytyneet voittovarat verojen jälkeen ovat lähes 100 000 euroa isoimmat kuin kilpailijan ja yrittäjä voi maksaa itselleen mehevän osingon.

Huoma, että velkaraha tarkoittaa myös riskiä. Jonkin riskin ottaminen usein kuitenkin kannattaa. Sillä maailman varakkaimmat yritykset käyttävät myös velkavipua, vaikka ei tarvitsisi. On hyvin tapauskohtaista kuinka paljon lainaa kasvuhakuisen yrityksen kannattaa ottaa ja onko lainan ottaminen siinä kyseisellä hetkellä edes hyvä ratkaisu.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti