Ennakkoverot – Miten ne määräytyy ja kuinka ne lasketaan

Ennakkoverot – Miten ne määräytyy ja kuinka ne lasketaan

08. huhtikuutan 2022, 15:02 in Itsensä kehittäminen, Kirjanpito, Verotus
0 Kommentia

Ennakkoverot, näin kavereiden kesken ennakot, ovat nimensä mukaisesti etukäteen maksettavia veroja. Ne määräytyvät yrityksen viimeksi päättyneen verotuksen perusteella. Eli vuoden 2022 ennakot määritellään vuoden 2020 mukaan. Vaikka siitä saadaan hyvä pohja, ei se välttämättä kerro tulevasta vuodesta tai tuloksesta mitään. Ei verottajalla sentään niin kirkasta kristallipalloa ole, että se voisi nähdä tulevaisuuteen. Sinä itse yrittäjänä voit kuitenkin vähän kokeilla ennustamista ja laskea todellisten ennakkojen määrää. 

Jotta päästään ennakkoveroja ennustamaan ja maksamaan, pitää ensin kuulua ennakkoperintärekisteriin. Voit tarkistaa YTJ:stä, kuulutko jo rekisteriin tai tarvittaessa liittyä siihen laittamalla hakemuksen verohallinnolle. Rekisteriin kuuluminen lyhyesti ja ytimekkäästi tarkoittaa sitä, että hoidat itse ennakkoverosi. Jos ennakkojen hoitaminen ei pelota, niin rekisteriin kuuluminen on muuten pelkkää plussaa! Tämän artikkelin jälkeen syöt ennakkoveroja aamupalaksi.

Ennakkoveropäätös

Joulukuussa postilaatikkoosi kilahtaa kirje verottajalta, missä kerrotaan seuraavan vuoden ennakkoverojen määrä sekä niiden määräytymisen laskentaperusteet. Päätös kannattaa lukea läpi ja katsoa hieman, että mitä lukuja sieltä löytyy.

Toisen sivun alusta toiminimiyrittäjä löytää kohdan ennakonkannon alaiset ansiotulot ja osakeyhtiöllä tässä kohdin lukee verotettava tulo yhteensä. Tämä on se tärkein luku tässä paperissa. Tämän verran yritys saa tehdä vuoden aikana tulosta, jotta määrätyt ennakot riittävät. Ihan järkeenkäypää, eikö? Jos tämä luku näyttää siltä, että se voisi pitää paikkaansa, voi ennakkoja maksaa päätöksen mukaisesti pari kuukautta ja palata asiaan uudestaan vaikka kesän korvilla. Jos taas näet heti, että luku on aivan hullunkurinen, voit tehdä muutoksen ennakkoveroihin OmaVerossa.

Katsaus kristallipalloon

Kun tilikautta on eletty kolme kuukautta tai vaikka puoli vuotta, on hyvä ruveta kiillottamaan kristallipalloa ja yrittää kurkistaa tulevaan. Ennustamista varten todellisuudessa tarvitset vain yrityksen viimeisimmän tulos- ja taselaskelman sekä laskimen.

Kuvitellaan, että tilikausi on alkanut 1.1. ja nyt elämme heinäkuun puoliväliä. Heinäkuun lämmin aamu aurinko sarastaa horisontissa, vastakeitetty kahvin tuoksu houkuttelee hakemaan toisen kupposen kuumaa ja tulostin printtaa uunituoreita kesäkuun kirjanpidon tulosteita. Voisiko täydellisempää aamua ollakaan!

Kun tulostin on putkauttanut tulos- ja taselaskelman pihalle, nopeimmin asiaan päästään katsomalla tuloslaskelman lopusta, mitä kohta voitto/tappio ennen veroja näyttää kesäkuun lopussa. Jos poisto laskentaa on tehty kuukausittain, kerrotaan tämä luku kahdella ja saadaan arvio, mitä tulos voisi olla tilikauden lopussa, jos liiketoiminta jatkuu samanlaisena vuoden loppuun saakka.

Jos et ole harrastanut poisto laskentaa pitkin vuotta, siirry seuraavaksi katsomaan taseen vastaavaa puolta. Jos sieltä löytyy omaisuutta, lasketaan niistä poistot ja vähennetään niiden määrä aiemmin arvioidusta tuloksesta. Näiden erotus on kesäkuun kirjanpidon perusteella tehty arvio koko vuoden tuloksesta.

Esimerkki:

Yrityksen tilikausi 1.1.-31.12.
Poisto laskentaa ei ole tehty kuukausittain.

Kesäkuun kirjanpidossa yrityksen voitto/tappio ennen veroja: 20 000 euroa

Arvio koko vuodelle: 40 000 euroa (20 000e x 2 = 40 000e)

Taseen kalusto: 20 000 euroa

Poisto 25% = 5000 euroa

Arvioitu tulos kesäkuun kirjanpidon perusteella: 40 000e – 5000e = 35 000 euroa.

Arvion tulkitseminen

Jos arvioitu tulos on suurinpiirtein sama kuin saamassasi ennakkoveropäätöksessä, voit jatkaa ennakkojen maksamista normaalisti. Kannattaa tsekata tilannetta uudestaan vaikka taas parin kuukauden kuluttua!

Jos arvioimasi tulos on isompi kuin se, minkä mukaan ennakkoja maksat, kannattaa ensimmäisenä pohtia ainakin seuraavaa;

  • Onko yritykselle tulossa isoja hankintoja, jotka pienentävät tulosta?
  • Onko sesonki jo ohi ja hiljaisempi ajanjakso alkamassa?

Mikäli hiljaisempaa myyntijaksoa tai isompia hankintoja ei ole tiedossa, käy muuttamassa ennakkoja suuremmaksi OmaVerossa.

Jos arvio näytti huomattavasti pienemmältä kuin se, minkä mukaan maksat eikä muutoksia liiketoimintaan ole tulossa, kannattaa siinäkin tapauksessa muuttaa ennakkojen määrää. Tällä kertaa vain pienemmiksi.

Lisää ennakkoa, jäännösveroa vai palautusta

Kun tilinpäätös on taputeltu valmiiksi ja tilikauden tulos on selvillä, kannattaa katsoa riittävätkö vuoden aikana maksetut ennakot. Jos tilikauden tulos on 45 000 euroa ja olet maksanut 30 000 euron mukaan ennakoita, on selvää, että jäännösverojahan sieltä pamahtaa maksettavaksi.

Voi rähmä ja himputin himputti! Älä kuitenkaan vaivu synkkyyteen, sillä sinulla on vielä kaksi ässää hihassa kuinka voit pelata tämän pelin loppuun. Voit jäädä odottelemaan lopullista verotusta ja maksaa puuttuvat verot jäännösverona. Tai voit arvioida kuinka paljon veroja pitäisi vielä maksaa ja suorittaa ne lisäennakkona.

Lisäennakko tarkoittaa nimensä mukaisesti lisää ennakkoveroa ja se pienentää jäännösveroa sekä sille maksettavan koron määrää. Toiminimiyrittäjä voi arvioida verojen määrää verohallinnon veroprosenttilaskurilla, kun taas Oy maksaa veroa aina 20% tuloksesta. 

Jos tilanne on toisinpäin, olet maksanut ennakoita enemmän kuin olisi ollut tarve, voit vain jäädä odottelemaan verohallinnolta palauksia.

Tiedonjyväsiä

  • Jos saamasi päätöksen ennakot ovat liian suuret ja haluat maksaa pienempiä ennakoita, se ei onnistu jättämällä määrättyjä ennakoita maksamatta. Jos jätät ennakot maksamatta, verottaja lätkäisee niille viivästyskorot ja muut mahdolliset seuraamusmaksut. Muuta siis ennakot sopivaksi. Niitä voit muuttaa vaikka joka kuukausi!
  • Jos olet aloittava yrittäjä, määrität ennakot itse ensimmäisenä vuotena. Ennakkojen määrä siis perustuu täysin omaan arvioosi yrityksen tuloksesta.
  • Toiminimiyrittäjän täytyy ottaa huomioon myös muut mahdolliset ansio- ja pääomatulot veroja laskettaessa. Näihin hyvä apuväline on verohallinnon veroprosenttilaskuri.
  • Muista, että yrityksen tulosta saat pienennettyä hankinnoilla. Kun menot kasvaa niin tulos pienenee!

On kai sanomattakin selvää, että veroja pitää maksaa. Se on vain sinusta itsestäsi kiinni minkä nimistä tuloveroa maksat. Kristallipalloa kannattaa kiillotella aina muutaman kuukauden välein ja katsoa mihin päin ollaan matkalla!

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti