Poistot kirjanpidossa – Kulujen jakamista useammalle tilikaudelle

Poistot kirjanpidossa – Kulujen jakamista useammalle tilikaudelle

13. huhtikuutan 2022, 16:03 in Kirjanpito
0 Kommentia

Kirjanpidossa tehdään poistoja, mutta mitä se tarkoittaa? Ainakaan se ei tarkoita sitä, että joudut vuoden lopussa poistamaan firman autosta yhden renkaan ja lähettämään sen verottajalle. Kirjanpidon poistojen punaisena lankana voisi ajatella, että isommat hankinnat tuottavat yritykselle tuloa useampana vuotena, joten sen takia myös kulut jaetaan useammalle vuodelle. Voit nyt käydä kiinnittämässä renkaan paikoilleen ja palata sen jälkeen selvittämään, mitä ne poistot kirjanpidossa on.

Jotta voidaan poistaa, täytyy ensin hankkia

Jotta poistoja voidaan tehdä, täytyy yrityksellä ensin olla jotain omaisuutta. Omaisuuden täytyy olla sellaista, joka on tarkoitettu toiminnan harjoittamiseen eikä sitä ole tarkoitus myydä. Nämä hankinnat voi olla niin aineellisia kuin aineettomia. Aineellista omaisuutta voi olla esimerkiksi tuotannon koneet, laitteet ja autot. Aineettomia taas patentit, lisenssit ja toimiluvat.

Taksiyrittäjällä tämä omaisuus voi olla auto, kun taas vaikka leipurilla uuni. Toisaalta, leipurinkin taseesta voi toki myös auto löytyä, jos leipuri kuskaa leivonnaisia asiakkaille tai tarvitsee sitä muuten liiketoiminnassaan. Toiminimi-leipurin auto voidaan taseeseen merkata, mikäli sillä ajetaan yli puolet työajoja. Osakeyhtiö-leipuri voi taas itse päättää, haluaako ajaa omalla autolla ja laskuttaa yritykseltä kilometrikorvaukset vai ostaa auton yrityksen nimiin. 

Ennen auton hankintaa on hyvä selvittää, miten sitä käsitellään kirjanpidossa ja verotuksessa. Siihen vaikuttaa mm. yritysmuoto ja auton käyttötarkoitus. Joissain tapauksissa pienikin yksityiskäyttö poistaa auton kulujen alv-vähennysoikeuden kokonaan, joten kannattaa vetää hieman happea ja tutustua aiheeseen ennen kun säntää autokaupoille. Voit lukea lisää aiheesta lisää postauksesta Yrityksen auto yleispätevästi.

Ihan kaikkea yrityksen hankintoja ei kuitenkaan kannata sinne taseeseen kirjata, sillä pienemmät hankinnat voit kirjata suoraan tuloslaskelman kuluksi ja poistaa niiden hankintahinnan kerralla. 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Niin kuin yleensäkin kaikessa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Poistomenetelmät voivat aluksi vaikuttaa monimutkaisilta, mutta kunhan ensin maltat perehtyä niiden syvimpään ytimeen, huomaat, että eihän ne nyt niin hankalia olekaan!

Poistoja voit tehdä joko tasapoistoina tai menojäännöspoistoina. Menetelmää et kuitenkaan voi valita ihan umpimähkäisesti vaan niiden käyttöön on tiettyjä kriteereitä. 

  • Tasapoisto valitaan, jos omaisuuden vaikutus yritykseen on yhtä suuri jokaisena poistoajan vuotena. Maksimi poistoaika 10 vuotta.
  • Menojäännöspoistoa käytetään, kun hankitun omaisuuden vaikutus tulonmuodotusprosessiin on isompi käyttövuosien alussa kuin käytön lopussa. 

Eli sinun täytyy ensin tietää tuottaako hankinta koko sen käyttöiän tasaisesti tuloa vai onko hankinnan vaikutus suurempi ensimmäisinä vuosina, jonka jälkeen se pienenee. Tämä tieto määrittää sen kumpaa poistomenetelmää käytät. Menojäännöspoisto on kuitenkin tavanomaisempi pk-yritysten keskuudessa

Millos se sitten tapahtuu?

Poistoja voit kirjata joka kuukausi tai voit sen tehdä kerran vuodessa tilinpäätöksen yhteydessä. Kuukausittain tehtävän poistokirjauksen hyvä puoli on se, että näät tuloslaskelmassa koko ajan reaaliaikaisemman tuloksen. SimplBooks kirjanpito-ohjelmassa voit käyttää automaattista käyttöomaisuuslaskentaa, jolloin ohjelma laskee poistot puolestasi. Kätevää! Jos taas päädyt tekemään poistot kerran vuodessa, muista silloin aina vähentää mahdolliset poistot tuloksesta, kun katselet tuloslaskelmaa keskellä tilikautta.

Molemmat tavat ovat ihan yhtä lailla oikein ja voit itse valita kumpaa tapaa haluat käyttää!

Poistojen periaate

Poistot pienentävät tilikauden tulosta. Jos tilikauden tulos näyttää 100 000 euroa voittoa ennen poistoja ja poistoja on 30 000 eurolla, tilikauden tulokseksi jää näiden erotus (100 000e – 30 000e) eli 70 000 euroa. Ennen poistoja olisit maksanut tuloveroa 100 000 euron tuloksen mukaan, kun poistojen jälkeen maksat vain 70 000 euron tuloksen mukaan.

Poistojen perusperiaate on selkeä, mutta kuten kaikessa kirjanpidossa, myös poistoista löytyy poikkeuksia. Ja poikkeuksien poikkeuksia. Älä suotta kuitenkaan arastele poistojen tekemistä, sillä ei ne käytännössä ole prosenttilaskuja kummoisempia.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti