Työnantaja, huomioi myös nämä työntekijän kulut!

Työnantaja, huomioi myös nämä työntekijän kulut!

11. heinäkuutan 2022, 07:39 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Moni työnantaja on opiskellut palkan sivukulut ja on tietoinen, mitä kaikkea pakollisia työnantajamaksuja bruttopalkan päälle tulee, mutta työntekijän kulut voivat silti yllättää. On hyvä tietää, että työntekijän palkkaamisesta syntyy myös muita kustannuksia, jotka eivät ole täysin suoraan palkkaan liitännäisiä. 

Rekrytointi

Ihan ensimmäisenä: rekrytointi maksaa tavalla tai toisella tehtynä. Ottaa sitten ulkopuolisen rekryämään tai käyttää omaa aikaa (mikä on pois itse työn tekemisestä) työpaikkailmoituksen laatimiseen, hakemusten lukemiseen, haastatteluihin etc. Rekrytointi on hyvin hetkellinen kulu, mutta sen hintalappu voi olla hyvinkin korkea.

Työterveyshuolto

Suomessa työterveyshuolto on lailla säädeltyä eli työnantajan on järjestettävä työntekijöilleen lakisääteinen työterveyshuolto, oli työntekijöitä sitten yksi tai kymmenen. Työnantaja voi itse päättää tapahtuuko työterveyshuolto julkisella vai yksityisellä tai halutessaan sen voi myös järjestää yhdessä muiden työnantajien kesken. Työterveyshuollon hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka laajasti palveluita ovat käytössä. 

Koulutus

Kun uusi työntekijä aloittaa, ei hän heti pysty tekemään 100%:sesti pelkästään sitä oikeaa duunia. Aluksi aikaa palaa ihan käytännön asioiden opiskeluun ja talon tavoille oppimiseen. Ja jonkunhan nämä asiat ovat opetettava, joten myös työnantajan tai toisen työntekijän työaikaa kuluu tähän.

Työntekijöiden osaamista kannattaa myös ylläpitää ja kehittää vaikka ihan ulkopuolisilla koulutuksilla. Osaavat työntekijät ovat tärkeitä yritykselle!

Matkakustannukset

Jos työntekijän työnkuvaan kuuluu matkustaminen työn puitteissa, joutuu hänelle silloin maksamaan mahdollisesti myös päivärahoja, kilometrikorvauksia tai muita matkakustannuksia.

Työvälineet

Työstä ja työpaikasta riippuen, uudelle työntekijälle voi joutua hommaamaan erilaisia työvälineitä. Toimistotyöntekijälle ehkä työpöytä, työtuoli, puhelinliittymä, lisenssit ohjelmiin, tietokone, kalenteri yms. Rakennustyöntekijälle ehkä taas työkaluja, auto, työvaatteet, turvakengät, puhelin ja niin edelleen. 

Virkistymiset ja muut muistamiset

Useimmilla työpaikoilla kuulee välillä olevan virkistyspäiviä tai pikkujoulujen viettoa. Yhteiset hauskat aktiviteetit silloin tällöin tuovat varmasti positiivista tuulia työyhteisöön. Myös jotkut yritykset muistavat työntekijöitään esim. jouluisin lahjalla. Muista siis säästää yrityksen sukanvarteen myös näitä tilanteita varten!

Kahvitarjoilut

Jotkut työnantajat tarjoavat työntekijöilleen kahvitauoille kahvit, teet, maidot ja kermat. Jotkut jopa laittavat kylkeen vielä pientä purtavaa. Kulut eivät ole tähtitieteellisiä, mutta pitkässä juoksussa näistäkin syntyy jo useita euroja.

Työntekijän kulut voivat tuntua suurilta, mutta hyvä työntekijä on yritykselle jokaisen pennin arvoinen. Kun löydät itsellesi sen parhaan tyypin töihin, pidä hänestä huolta. Kouluta tarvittaessa, vietä virkistys hetkiä ja kiitä työpanoksesta.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti