Vähennyskelvottomat kulut voi maksaa yrityksen pankkitililtä

Vähennyskelvottomat kulut voi maksaa yrityksen pankkitililtä

19. lokakuutan 2022, 07:37 in Kirjanpito
0 Kommentia

Ihan kaikkia kuluja ei voi vähentää yrityksen verotuksessa, vaikka kulut liittyisivätkin jollain tapaa yritystoimintaan. Jotkut vähennyskelvottomat kulut voidaan kuitenkin maksaa yrityksen pankkitililtä ja yrityksen rahoilla sekä ne täytyy merkata kirjanpitoon. Mutta siitä huolimatta, niitä ei kuitenkaan lasketa yrityksen vähennyksiin verotuksessa.

Välittömät verot

Välittömät verot tarkoittavat veroja, jotka tulevat maksettavaksi välittömästi ja määräytyvät verovelvollisen tulojen perusteella, eli yrityksellä nämä ovat yleensä tuloveroja. Kuten järkikin sen sanoo, veroja ei voida vähentää verotuksessa.

Tulovero, jota hyvin useasti maksetaan ennakkoveroina, kirjataan kirjanpitoon tilinpäätössiirrot ja verot – pääluokan alle omalle tililleen.

Verojen korot

Jos verot maksetaan myöhässä, verottaja laittaa heti kellon pyörimään ja alkaa laskemaan verolle viivästyskorkoa. Tai, jos jokin ilmoitus annetaan myöhässä, verottaja muistaa myöhästymismaksulla. Verojen korot sekä myöhästymismaksut ovat molemmat vähennyskelvottomia kuluja.

Kirjanpidossa verojen korot kuuluu kirjata rahoituskulujen ryhmään, kun taas kaikki muut sanktioluonteiset maksut (laiminlyöntimaksu, myöhästymismaksu, veronkorotus) merkitään tuloslaskelmaan liiketoiminnan muiden kulujen alle.

Sakot

Joskus sitä saattaa epähuomioissaan parkkeerata auton huolimattomasti tai polkaista kaasua liian raskaasti ja siitähän voi napsahtaa mojova sakko. Jos sakko napsahti firman autolla tai muuten työtehtäviin liittyen liikenteessä, voi sakon maksaa yrityksen pankkitililtä.

Kirjanpidossa sakot kirjataan liiketoiminnan muihin kuluihin sakoille tarkoitetulle tilille.

Yksinyrittäjän henkilökuntaedut ovat vähennyskelvottomia

Yksinyrittäjän on myös huomioitava, että kaikki kulut eivät ovat samalla tavalla vähennettäviä kuin yrityksellä, jolla on henkilökuntaa. Esim. virkistyspäivät, hieronnat ja muut henkilökuntaedut voidaan vähentää sellaisen yrityksen verotuksessa, jolla on työntekijöitä, mutta toiminimiyrittäjä ei voi tarjota näitä etuja pelkästään vain itselleen firman piikkiin.

Verotuskäytännössä selvästi pienen yhtiön kohdalla hyväksytään työterveyshuolto sekä omaehtoinen kulttuuri- ja liikuntatoiminta (400 euron arvosta) vähennyskelpoiseksi, mutta muiden etujen vähennyskelpoisuuden kohdalla on syytä olla varovaisempi.

Muut vähennyskelvottomat kulut

Osakeyhtiöllä muita vähennyskelvottomia kuluja voi olla myös :

  • Fuusiotappio
  • Käyttöomaisuuden arvonalentuminen
  • Pakolliset varaukset (ei voi yleensä vähentää)
  • Annetut lahjukset ja lahjusten kaltaiset edut
  • Omista osakkeistaan maksama summa, ellei kyseessä ole sellaiset osakkeet, jotka yhtiö on luovuttanut työsuhteen perusteella
  • Verovapaan tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvat menot
  • Sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- tai kaukolämpöverkkoon liittymisestä suoritetut maksut, jotka palautetaan yhteisölle, jos se luopuu liittymismaksun tuottamasta edusta

Sanomattakin kai selvää, että vähennyskelvottomat kulut pitää sisällään myöskin kaikki yritykseen liittymättömät kulut sekä yrittäjän tai työntekijän henkilökohtaiset menot. Mikäli omia yksityismenoja yrittää työntää yrityksen kuluihin, on kyseessä palkka tai jopa peitelty osingon jako.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti