Share this post

Mitä ovat siirtovelat ja siirtosaamiset? (0)

Siirtovelat ja siirtosaamiset tulevat vastaan tilinpäätöstä tehdessä tai tilinpäätöstä purkaessa. Kuten nimistä voi päätellä, kirjataan näille tileille velkoja ja saamisia tilinpäätöksen yhteydessä ja ne puretaan pois heti tilikauden vaihduttua tai myöhäisemmässä vaiheessa, kun maksutapahtuma on toteutunut.

Siirtovelka

Siirtovelat pitävät sisällään menojäämiä ja tuloennakoita. Menojäämät tarkoittavat maksamatta olevia menoja ja tuloennakot etukäteen saatuja tuloja. Eli, jos yritys on jättänyt jonkun kulun maksamatta, on se velkaa. Tai, jos yritys on saanut jo seuraavan tilikauden rahoja, on kuluva tilikausi velkaa seuraavalle tilikaudelle.

Menojäämä = tilikaudelle kuuluva kulu, jota ei ole tilinpäätöspäivänä vielä maksettu 

Menojäämiä ovat siis kulut, jotka kuuluvat tilikaudelle, mutta ne maksetaan vasta seuraavalla tilikaudella. Yleensä nämä ovat laskennallisia kuluja ja niitä voi olla esim. maksamatta olevat korot, vuokrat, lomapalkat ja verot.

Jos tilikausi päättyy vuoden loppuun ja jostain syystä joulukuun vuokra on tilinpäätöspäivänä vielä maksamatta, kirjataan se vuokrakulujen debetiin ja siirtovelkojen kreditiin. Näin vuokra saadaan päättyvälle tilikaudelle kuluksi ja taseen puolelta nähdään, että yritys on velkaa joulukuun vuokran. Kun vuokra sitten tammikuussa maksetaan, tehdään kirjaus siirtovelat debet ja pankkitili kredit. 

Tuloennakko = seuraavalle tilikaudelle kuuluva tulo, josta on saatu maksu ennakkoon 

Tuloennakkoja ovat rahat, jotka ovat tulleet jo kuluvalla tilikaudella, mutta ne kuuluvat vasta seuraavan tilikauden tuloksi. Näitä voi olla esim. etukäteen saadut vuokrat tai korot.

Jos olet joulukuussa jo saanut tammikuun vuokratulon, kirjataan se pankkitilin debetiin ja siirtovelkojen kreditiin. Näin tulo ei tule kuluvan tilikauden tuloslaskelmaan vaan se siirtyy seuraavalle tilikaudelle, jonne se kuuluu. Taseen siirtoveloista nyt nähdään, että vanha tilikausi on saanut tämän verran rahaa ja on sen velkaa uudelle tilikaudelle. Kun uusi tilikausi pyörähtää käyntiin, kirjataan summa siirtovelkojen debetiin ja vuokratulojen kreditiin.

Siirtosaamiset

Siirtosaamisiin taas kuuluu tulojäämät ja menoennakot. Tulojäämät ovat saamatta olevia tuloja ja menoennakot etukäteen maksettuja menoja. Eli, jos kuluvalle tilikaudelle on tulossa tulo, mikä tupsahtaa tilille vasta seuraavalla tilikaudella, on yritys saamassa rahaa seuraavalta tilikaudelta. Tai, jos yritys on maksanut seuraavan tilikauden kuluja, on se taaskin saamassa rahaa seuraavalta tilikaudelta.

Menoennakko = etukäteen maksettu meno

Menoennakkoja ovat kulut, jotka kuuluvat seuraavalle tilikaudelle, mutta ne on maksettu jo tällä tilikaudella. Menoennakkoja ovat mm. etukäteen maksetut vakuutusmaksut tai vuokrat.

Jos tilikausi päättyy vuoden loppuun ja olet maksanut joulukuussa jo tammikuun vuokran, kirjataan vuokra siirtosaamisten debetiin ja pankkitilin kreditiin. Tammikuun vuokraa ei siis kirjata suoraan tuloslaskelmaan vuokrakuluksi, koska se on vasta tulevan tilikauden kulu. Taseen siirtosaamisista nähdään, että kuluva tilikausi on maksanut uuden tilikauden vuokran, eli vanha tilikausi on saamassa rahaa uudelta tilikaudelta. Tilikauden vaihduttua kirjaus puretaan ja merkitään kuluksi uudelle tilikaudelle: toimitilavuokrien debet ja siirtosaamisten kredit.

Tulojäämä = tilikaudelle kuuluvat tulo, josta ei ole tilinpäätöspäivänä saatu vielä maksua

Tulojäämät ovat tuloja, jotka kuuluvat tälle tilikaudelle, mutta joista rahat saadaan vasta seuraavalla tilikaudella. Tulojäämät ovat sellaisia tuloja, jotka eivät perustu laskuun tilinpäätöstä tehtäessä ja niitä voi olla esim. arvonlisäveron alarajahuojennus, korot tai liian suurina maksetut ennakkoverot

Jos yrityksesi on saamassa arvonlisäveron alarajahuojennusta, kirjataan huojennus siirtosaamisten debetiin ja alv-alarajahuojennuksen kreditiin. Kun palautus seuraavalla tilikaudella tulee, on kirjaus pankkitili debet ja siirtosaamiset kredit.

Siirtovelkoja ja siirtosaamisia ei pidä sekoittaa ostovelkojen tai myyntisaamisten kanssa, sillä ne ovat aivan oma juttunsa. Ne perustuvat aina laskuun, kun taas siirtovelat ja siirtosaamiset ovat enemmänkin laskennallisia tilinpäätössiirtoja. Siirtovelat ja -saamiset sisältävät paljon kirjanpito-slangia, mutta tilinpäätöshetkellä, kysy itseltäsi onko päättyvä tilikausi saamassa rahaa vai velkaa jollekin. Siihen vastaamalla tiedät heti kumpaa tiliä sinun täytyy käyttää!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.