Ostovelat kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä

Ostovelat kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä

21. syyskuutan 2022, 07:09 in Kirjanpito
0 Kommentia

Ostovelat ovat ostamisesta syntynyttä velkaa. Eli, kun ostetaan tavaroita tai palveluita, mitä ei makseta heti, on niiden paikka kirjanpidossa taseen vastattavaa puolen ostoveloissa. Kun ostaja kirjaa kirjanpitoonsa ostovelan, tarkoittaa se myöskin, että myyjälle puolestaan syntyy myyntisaaminen. On hyvä pitää mielessä, että ostovelat perustuvat aina ulkopuoliselta saatuun laskuun eikä kyseiselle tilille tule koskaan kirjata mitään muita velkoja.

Miten osto menee ostovelkoihin?

Osto menee ostovelkoihin silloin, kun sitä ei makseta ostohetkellä vaan siitä saadaan lasku. Ostot kasvavat debetissä, joten ostovelat puolestaan lisääntyvät kreditissä. 

Jos yritys ostaa laskulle 5000 eurolla + alv 14% tuotteita, kirjataan alviton summa ostojen debetiin, arvonlisäveron osuus alv-saamisten debetiin ja koko summa ostovelkojen kreditiin.

Miten osto saadaan ostoveloista pois?

Kun ostolasku myöhäisemmässä vaiheessa maksetaan, kirjataan se ostovelkojen debet ja pankkitilin kredit. Ostoveloissa on nyt kummallakin, debet ja kredit, puolella samansuuruiset viennit ja ne nollaavat toisensa. Eli velka on kuitattu tämän laskun osalta.

Ostovelat tilinpäätöksessä

Maksuperusteista kirjanpitoa tekevät joutuvat oikaisemaan kirjanpidon suoriteperusteiseksi tilinpäätöksessä, jolloin viimeistään ostovelat tulevat käyttöön. Suoriteperusteista kirjanpitoa tekevillä taas ostovelat ovat pyörineet käytössä koko tilikauden ajan.

Erittäin tärkeää ostoveloista tilinpäätöksessä on huomioida, että ostovelka syntyy siitä hetkestä kun tuote tai palvelu on toimitettu. Jos tilikausi päättyy vuoden loppuun ja joulukuun viimeinen päivä on saatu tavara, minkä lasku tipahtaa postilaatikkoon vasta tammikuussa, on lasku jaksotettava joulukuulle. Mutta se, kirjataanko siitä myös arvonlisäverot joulukuulle, riippuu siitä, koska lasku on päivätty.

  • Jos laskun päiväys on joulukuussa, kuuluu koko summa kirjata joulukuulle
  • Jos laskun päiväys on tammikuussa, kirjataan laskun nettosumma joulukuulle ja alv käsitellään vasta tammikuussa.

Oleellista on myös tietää ostovelkojen ja siirtovelkojen ero. Ostovelkoihin ei koskaan kirjata laskennallisia velkoja vaan ainoastaan sellaiset velat, joista on saatu ulkopuoliselta lasku. Laskennallisia velkoja ovat esim. verot, korot ja lomapalkat, ja niiden oikea osoite tilinpäätöksessä on siirtovelat.

Ostovelat ovat siis yksinkertaisuudessaan maksamattomia laskuja. Velkoja on hyvä pitää silmällä kuukausittain, jotta pysyy perillä kuinka paljon yrityksellä on kuukauden lopussa ostoja, joita ei ole vielä maksettu. Jos käytössä on sähköinen ostoreskontra, on laskujen maksaminen ja eräpäivien seuraaminen huomattavasti helpompaa!

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti