Share this post

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma (0)

Ennen yrityksen perustamista kannattaa laskea kuinka paljon yritystoimintaan käynnistämiseen menee rahaa. Se auttaa esimerkiksi suunnitella riittääkö omat rahat yritystoiminnan aloittamiseen tai onko haettava rahaa ulkopuolisilta. Rahan tarpeen laskemisen vaiheessa voi joskus myös selvitä, että yritystoiminta ei ole kannattava ja yritystä ei ole järkevä perustaa. Suunnittelemalla säästää usein tulevaisuudessa aitoa rahaa.

Yrityksen alkupääoman tarve selvitetään investointilaskelmalla ja käyttöpääomalaskelmalla, näiden laskelmien yhteissumma kertoo kuinka paljon yrittäjällä pitäisi olla rahaa ennen yrityksen perustamista.

Investointilaskelma – lista kaikista kuluista ennen yrityksen käynnistystä

Investointilaskelma on luettelo kuluista, jotka syntyy jo ennen kuin yritystoimintaa käynnistyy. Sellaiset kulut ovat esimerkiksi toimitilan remontti, kalusto, maksu kotisivujen perustamisesta, vuokravakuus, yrityksen perustamiskulut jne. Huomioi, että osakepääoman maksu ei kuuluu investointilaskelmaan, koska se ei vaikuttaa yrityksen rahan tarpeeseen. Osakepääoma on yrityksen pankkitilillä käytettävissä heti, ja sillä voi kattaa käyttöpääoma- ja investointilaskelmassa olevia kuluja.

Aloittavat yritykset arvioivat yleensä kustannuksia todellisia alhaisemmaksi. Ongelmana ei ole noin paljon se, että yksittäiset kustannukset osoittautuu todellisia pienemmäksi, vaan se, että kaikki mahdollisia kuluja ei listatataan investointilaskelmaan. Siksi on tärkeä, ottaa riittävästi ja miettiä että kaikki kulut tule laitettua listaan– myös ne jotka aluksi vaikuttaa pieneltä.

Listaa tekemällä kannattaa myös miettiä saisiko jotain halvemmalla. Esimerkiksi voiko ostaa käytetyn kaluston tai pystyykö sitä vuokraamaan, voiko remontin tehdä itse tai kaverin avulla jne.

Käyttöpääoma – täytyisi riittää 1-3 kuukaudeksi

Yritystoimintaan syntyy kulut melkein aina ennen kuin tulot, eli yritystoiminnassa on aina ”sidottua” rahaa. Tämä johtuu suuresti siitä että tuotteet ja palvelut on ostettava ennen kuin ne voi myydä eteenpäin asiakkaille. Sitä sidottua rahaa kutsutaan käyttöpääomaksi.

Aloittavat yritykset arvioivat käyttöpääoman sitoutuvan rahan usein liian pieneksi. Jotkut yrittäjät eivät ottaa käyttöpääomaan sidottua rahaa ollenkaan huomioon yrityksen perustamisen vaiheessa, ja tästä seuraa usein epämukavia yllätyksiä, koska rahat eivät riitä yritystoiminnan pyörittämiseen.

Käyttöpääoman saa laittamalla listaan kaikki yrityksen kuukausittaiset kulut. Kuukausittaiset kulut saa helposti kannattavuuslaskelmasta jos sellainen on laadittu. Kulut ovat esimerkiksi myytävät tuotteet, vuokra, sähkö, internet, puhelinlasku, palkka jne. Ei ole yhtenäistä sääntöä kuinka paljon käyttöpääoma on oltava ennen yrityksen perustamista, koska se riippuu paljon toimialasta ja liiketoiminnan luonteesta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yrityksellä kannattaa olla 1-3 kuukauden käyttöpääoma pankkitilillä ennen toiminnan aloittamista. Kolmen kuukauden käyttöpääoma tarkoittaa, että yritys voi pyöriä 3 kuukautta ennen kuin rahat loppuu. Noin yrityksen rahat riittää kolmeksi kuukaudeksi myös silloin jos yksikään asiakas ei maksaa ennen sitä.

Käyttöpääoma- ja investointilaskelman pelkistetty esimerkki

Jaana päättää perustaa toiminimen ja tarjota kirjanpitopalveluita. Hän laskee kuinka paljon hän tarvitse rahaa (alkupääoma) yritystoiminnan alkuvaiheessa. Hän laskee kuinka paljon hänellä on sijoitettava yritykseen ennen kuin yritystoiminta käynnistyy (investointilaskelma) ja kuinka paljon yritys sitoa (käyttöpääomalaskelma) rahaa alkuvaiheessa. Koska Jaana myy palveluita ja hänen tekemillä laskuilla on viikko maksuaikaa, hän laskea käyttöpääoman vain kahdelle kuukaudelle. Laskelmien yhteissumma antaa Jaanalle tiedon riittääkö hänen omat varat yrityksen perustamiseen tai onko varauduttava lainaamaan kaverilta lisää.

Alkupääoma2

Perustettavan yrityksen alkupääoman tarve on yhteensä 2200+6360=8560€.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä

Sijoitus yritykseen – laina, pääomalaina, osakepääoma tai svop?

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.