Share this post

Kaupparekisteri antaa suojaa ja lisää uskottavuutta! (0)

Yksi ensimmäisistä rekistereistä, joihin yritystä perustettaessa törmää on PRH:n kaupparekisteri. Se on Suomen virallinen ja julkinen rekisteri kaikista yrityksistä ja sinne pääsääntöisesti jokainen yritys ilmottautuu. Kaupparekisterin pääasiallinen tarkoitus on antaa tietoa Suomessa toimivista yrityksistä. 

Kenelle?

Kaupparekisteriin ilmottautuminen on osakeyhtiöille, avoimille- sekä kommandiittiyhtiöille pakollista, mutta toiminimiyrittäjille se ei aina ole välttämättömyys. 

Toiminimen täytyy liittyä kaupparekisteriin, jos yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Liiketoimintaa varten on pysyvä toimipaikka (omasta asunnosta erillinen liiketila)
  • Ulkopuolisia työntekijöitä (muu kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi)
  • Harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa

Mutta, jos toiminimiyrittäjä harjoittaa maatilataloutta tai kalastusta, ei kaupparekisteriin tarvitse pakosti ilmoittautua.

Miten?

Yrityksen voi rekisteröidä kaupparekisteriin perustamisilmoituksen yhteydessä YTJ:n sivujen kautta joko sähköisesti tai paperisena. Yleensä sähköinen vaihtoehto on hieman edullisempi. 

Vuonna 2022 osakeyhtiön sähköinen ilmoitus maksaa 240 euroa, kun taas paperinen 380 euroa. Toiminimen sähköisellä ilmoituksella on hintaa 60 euroa ja paperisella 115 euroa. Sähköinen hinta maksetaan heti ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen ja paperisen joutuu suorittamaan etukäteen.

Mitä?

Kaupparekisteriin annettavia tietoja ovat vähintäänkin:

  • Yrityksen nimi
  • Kotipaikkakunta (tai kunta, jossa toimintaa johdetaan)
  • Toimiala
  • Kuka/ketkä ovat yrityksen edustajia
  • Yrityksen osoite

Yritysmuodosta riippuen myös jotain muita lisätietoja voi joutua antamaan.

Muuttuvista tiedoista tulee myös ilmoittaa PRH:lle pikimmiten. Osoite- ja yhteystietojen muuttaminen on maksutonta, mutta esim.  uuden aputoiminimen ilmoittaminen tai yritysmuodon muutos ovat maksullisia. Suurimman osan muutoksista voi tehdä sähköisesti ja yleensä se on edullisempaa kuin paperinen ilmoitus. 

Miksi toiminimen kannattaa ilmoittautua kaupparekisteriin?

Vaikka jokaisen toiminimiyrittäjän ei ole pakollista kaupparekisteriin ilmoittautua, kannattaa sitä kuitenkin harkita. Kun rekisteröidyt rekisteriin voit valita toiminimellesi nimen ja saat sille käyttösuojan! Ilman rekisteröitymistä yrittäminen tapahtuu omalla nimelläsi. Vaikka toki voit markkinoida ja mainostaa palveluitasi markkinointinimellä, mutta se ei silti ole virallinen toiminimi. Käyttösuoja taas takaa, että toista samannimistä yritystä Suomessa ei ole eikä tule.

Kaupparekisteriin kuuluminen lisää myös toiminimesi uskottavuutta ja luotettavuutta. Jotkut yhteistyökumppanit eivät välttämättä suostu yhteistyöhön ennen kuin toiminimesi on rekisteröity kaupparekisteriin. 

Ja vielä bonuksena päälle: jos aikomuksenasi on hakea yrityslainaa, voi kaupparekisteriin kuuluminen olla yhtenä edellytyksenä.

Kaupparekisteri siis antaa yrityksen nimelle suojaa ja lisää yrityksen uskottavuutta ja luotettavuutta asiakkaiden sekä muiden tahojen silmissä. Kaikki kaupparekisterin tiedot ovat julkisia ja sieltä voi kuka tahansa käydä varmistamassa esim. yrityksen edustamisoikeudet. Pidä siis huoli, että kaupparekisterin tiedot ovat aina ajan tasalla!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.