Share this post

Varmista yrityksen kannattavuus – hinnoittelu (0)

Tuotteen tai palvelun suotuisa hinnoittelu on erittäin olennainen pienyritykselle. Yrittäjän on tärkeä tehdä sitä mistä tykkää, mutta tuotteista ja palveluista on pyydettävä myös riittävästi rahaa välttääkseen konkurssin. Hinnoittelun suunnittelun merkitys korostuu, kun yritys myy monia tuotteita tai palveluita. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit hinnoitella tuotteet kannattavasti. Artikkelin lopussa on hinnoittelulaskelma Excel-muodossa.

 

Ensin on arvioitava yrityksen kulut

Yrityksen kustannukset jakautuvat kiinteisiin ja muuttuviin. Kiinteät kulut ovat ne, jotka aiheutuu yritykselle myös silloin kun yrityksellä ei ole myyntiä, sellaisia ovat esimerkiksi vuokra ja palkat. Muuttuvat kulut aiheutuvat yritykselle ainoastaan silloin kun yrityksellä on myyntiä, sellaiset kustannukset syntyvät eteenpäin myytävien tuotteiden ja palveluiden myynnistä. Muuttuvat kulut ovat esimerkiksi materiaalit, myyntituotteet ja alihankinta.

Yksi tapa saada selville yrityksen kulut on tehdä kannattavuuslaskelma.

Hinnoittelussa on tärkeä ottaa huomioon myös arvonlisävero (alv). Arvonlisävero ei ole yrityksen kulu vaan läpikulkuerä, mutta se on lisättävä tuotteiden hintaan, koska verokarhu halua siivun yrityksen myynnistä. Maksettavasta arvonlisäverosta saat tarvittaessa lisätietoja  arvonlisäveron laskeminen– kirjoituksesta.

Arvonlisäverovelvollisuus vaikuttaa usein myös optimaaliseen loppuhintaan, eli maksimihintaan, mitä tuotteesta tai palvelusta ollaan valmiina maksamaan. Jos asiakas on arvonlisäverovelvollinen eli yritys, tuotteen tai palvelun hinta voi olla korkeampi, koska yritys voi vähentää ostoihin sisältyvän alvin verotuksessa, siksi yrityksille ilmoitetaan aina arvonlisäveroton hinta. Henkilöasiakkaalle sanotaan aina arvonlisäverovelvollinen kauppahinta, koska hänellä ei ole arvonlisäveron vähennysoikeutta.

 

Hinnoittelun esimerkki

Yksityinen elinkeinonharjoittaja Matti myy hierontapalveluita ja miettii verkkokaupan perustamista lisämyyntiä varten. Hän myisi verkkokaupassa 3 tuotetta, jolla on eri myyntimäärät. Hän miettii millainen tuotteiden hinnoittelu pitäisi olla, että yritys olisi kannattava.

Myytävien tuotteiden ostohinnat ja myyntiarvio:

  • käsipaino, arvonlisäveroton ostohinta 10€ kappale, myyntiarvio 10 kpl.
  • jumppapallo, arvonlisäveroton ostohinta 6€ kappale, myyntiarvio 20 kpl.
  • hyppynaru, arvonlisäveroton ostohinta 5€ kappale, myyntiarvio 50 kpl.

 

Uuden liikeidean toteuttaminen tuo lisää kiinteitä kustannuksia 1000€ (alv 0%), joista Matin palkka olisi 500 euroa.

Matin verkkokaupan muuttuvat kulut olisivat 10*10+6*20+5*50=470€ ja kiinteät kulut 1000€. Jotta Matti saisi kustannukset katettua hänen on myytävä vähintään (1000+470) + 24% alv=1823€. Se tarkoittaa, että kate on oltava ((1823-470)/470)*100=288%. Näin ollen yksi käsipaino on myytävä 10€+(10*288%)=38,78 eurolla,  jumppapallo 23,24 eurolla ja hyppynaru 19,40 eurolla– silloin kaikki kustannukset tulevat katetuiksi. Tuotteet ovat laadukkaita ja toiminimiyrittäjä uskoo, saavansa tuotteista vähintään kyseisen hinnan ja hän päättää perustaa verkkokaupan.

Tuotteiden hinnoittelu -Excel-mallin avulla saat laskettua kateprosentin omalle yrityksellesi. Laskelman avulla onnistuu myös monesta palvelusta koostuvan palvelun hinnoittelu. ExcelTuotteen ja palvelun hinnoittelu

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

Maksettavan arvonlisäveron laskeminen

Arvonlisäverovollinen – kenelle, miksi ja milloin?

———-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.