Share this post

Kiinteät ja muuttuvat kustannukset – Mikä niiden ero on? (0)

Yrityksen kustannukset jaetaan muuttuviin kustannuksiin ja kiinteisiin kustannuksiin sen mukaan ovatko kustannukset riippuvaisia suoraan toiminnan tuotantomäärästä. Tärkeä on tietää, että kustannus ei tarkoita samaa kuin maksu, sillä kun esim. yrityksen kone kuluu käytössä ja pudottaa arvoaan vanhenemisen vuoksi, aiheutuu tästä yritykselle kustannuksia (poistot), mutta yritys ei kuitenkaan joudu rahalla maksamaan mitään, sillä koneen maksu on hoidettu jo aiemmin.

Muuttuvat kustannukset

Muuttuvat kustannukset (=mukut) ovat niitä kustannuksia, jotka hengittävät samaan tahtiin myynnin ja tuotannon kanssa. Eli mukujen määrä kasvaa, kun myynti tai tuotanto kasvaa ja pienenee, kun myynti tai tuotanto pienenee. Jos tuotanto taas pysähtyy täysin, ei pysähdys-ajalta myöskään synny mukuja. 

Muuttuvat kustannukset vaihtelevat toimialan mukaan. Esimerkiksi pitseriassa mukuja ovat raaka-aineet ja take-away-astiat, kun taas tietokonekaupalla muuttuvia kustannuksia ovat myytävien tietokoneiden ostokulut ja toimituskustannukset. Palvelualan yrityksissä mukut tarkoittavat suoraan palvelun tuottamisesta johtuvia kustannuksia, joten tällaisilla yrityksillä muuttuvat kustannukset voivat olla todella vähäiset.

Kiinteät kustannukset

Kiinteät kustannukset (=kikut) pysyvät aina vakiona, vaikka myynti tai tuotanto kasvaisi tai pienenisi. Kikujen määrään ei siis vaikuta toiminnan laajuuden vaihtelu, vaan ne pysyvät samana, oli myyntiä sitten satasella tai kymppitonnilla.

Kiinteitä kustannuksia voi olla esim.

 • Toimitilakulut
  • Vuokra
  • Kiinteistövero
 • Toimistotarvikekustannukset
  • Kynät
  • Tulostuspaperi
 • Laite- ja esinevuokrat
  • Leasing-elektroniikka (kuten puhelimet, tietokoneet jne.)
  • Leasing-ajoneuvot
 • Hallinnolliset kulut
  • Kirjanpitokulut
  • Vakuutuskustannukset

Jos palkkakulu ei ole selkeästi riippuvainen asiakasmäärästä, on se järkevää määritellä kiinteäksi kuluksi.

Onko palkka kiku vai muku?

Palkat voivat olla niin kiinteitä, muuttuvia tai puolikiinteitä kustannuksia, riippuen ovatko ne sidoksissa tuotannon määrään. Esim. urakka- ja provisiopalkat luetaan yleensä mukuihin, kun taas ajan mukaan maksetut palkat eivät ole riippuvaisia tuotannon määrästä ja kuuluvat kiinteisiin kustannuksiin. Puolikiinteitä palkat taas ovat siinä tilanteessa, jos palkkakustannukset nousevat myyntimäärän noustessa. Tällainen tilanne voi syntyä silloin, jos esim. asiakasmäärä ylittää tietyn rajan ja joudutaan palkkaamaan uusi työntekijä.

Kiinteät ja muuttuvat kustannukset vaihtelevat toimialojen mukaan. Palveluita tuottavalla yrityksellä kustannukset koostuvat pääosin kiinteistä kustannuksista, kun taas tuotantoyrityksissä valtaosa kustannuksista on muuttuvia kustannuksia.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.