Share this post

Älä lainaa yrityksellesi! (0)

Yrittäjän ei kannata miltei ikinä antaa omalle yritykselle lainaa. Suomessa on käytössä paljon parempi rahoituserä – sijoitetun vapaan omaan pääoman rahasto eli SVOP-rahasto.

Sijoitetun vapaan omaan pääoman rahastoa voi käyttää osakeyhtiöt. SVOP on sijoitus ja sillä ei ole takaisinmaksu velvollisuutta. Rahastoon sijoitetun summan voi kuitenkin maksa sijoituksen tekijälle takaisin pääsääntöisesti verottomasti. Tästä syystä SVOP-rahasto on joustavampi erä kuin laina. Laina on aina maksettava takaisin ja lainalla on usein korko.

SVOP-rahasto on oma pääoma. Oma pääoma vahvistaa yrityksen taloudellista asemaa. Laina on taas vierasta pääoma, joka heikentää yrityksen taloudellista asemaa. Oman ja vieraan pääoman suhde tulee ilmi kaikille, jotka lukevat yrityksen tilinpäätöstä, tasetta tai googlaa yrityksen nimeä.

Lisäksi, mikäli yrityksellä on liian vähän omaa pääomaa johtaa se velkojiensuojamenettelyyn, jossa yrityksen velkojat voivat hakea yrityksen konkurssiin. Sijoitetun vapaan omaan pääoman rahastoa voi käyttää velkojiensuojamenettelyn estämiseen.

SVOP-rahasto on vapaata pääoma. Vapaa tarkoittaa, että rahastoon lisätty raha on yrityksellä vapaassa käytössä. Se ei ole osakepääoman tavoin sidottua pääoma ja sen voi myös helposti palauttaa. Sijoituksen palauttamisen vain tietylle osakkaalle voivat muut osakkaat kuitenkin estää. Siksi SVOP sopii parhaiten yritykselle, jossa on vain yksi osakas. Jos yrityksessä on montaa osakasta, kannattaa varmistaa ennen sijoituksen tekemistä tarvittaessa kirjallisesti, sopiiko muille osakkaille, että sijoitus palautetaan myöhemmin sijoituksen tekijälle.

Voit lukea halutessasi lisää erilaisten rajoituserien eroista.

Huomioi, että ulkopuolisen lainan ottaminen yritykselle voi olla kuitenkin erittäin järkevä kasvun nopeuttaja. Omaa rahaa yrittäjän kannattaa kuitenkin sijoittaa useimmiten yrityksen SVOP-rahastoon.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

Lainanotto kannattaa – velkavipu

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.