Share this post

Kesän kuumin harrastus – Bongaa osake! (0)

Kesän korvilla on hyvä aloittaa uusi harrastus ja osake bongaaminen voisi olla yksi vaihtoehto. Osakkeista on moni kuullut ja ne on muutenkin ihan tuttua huttua, mutta mennään silti perusasioihin. Mitä ne on, mistä ne tulee ja mikä niiden tarkoitus on? Ei niitä ainakaan apteekin hyllyllä ole eikä ne kasva pellossa, joten sieltä ei kannata ensimmäisenä lähteä etsimään. Viritä kaukoputki asemiin ja puhdista sen linssi, aletaan tutkailemaan, missä niitä osakkeita voi oikeasti bongata!

Alkuperä ja pesintä

Osakkeet saavat alkunsa, kun uusi osakeyhtiö perustetaan. Osakeyhtiölain mukaan yhtiössä on oltava vähintään yksi osake, joten aina, kun uusi osakeyhtiö on perustettu, saa vähintään yksi uusi osake alkunsa. Maksimia osakeyhtiön osakkeiden kappalemäärälle ei ole ja suurimmilla yhtiöillä niitä voi olla jopa miljardeja.

Osakkeet pesiytyvät uusiin osakeyhtiöihin ja jakavat sen osuuksiin, joiden mukaan myös yhtiön omistus jakaantuu. Itse osakkeet ovat samankokoisia, mutta mitä enemmän niitä omistaa, sitä isompi on osuus yhtiön omistuksesta ja varallisuudesta. Eli, kun ostat osakkeen, siirtyy pieni palanen osakeyhtiöstä ja sen tuotoista omistukseesi.

Osakeyhtiöt saavat rahoituksensa käytännössä kahdella tavalla, joko hankkimalla rahoitusta tai liiketoiminnan tuotoilla. Rahoitusta saadaan kerättyä kasaan taas vieraalla pääomalla (velkarahalla) tai omalla pääomalla (omistajien sijoituksilla). Osakkeiden myynti on siis yksi keino saada yhtiölle rahoitusta. Yhtiö myy kerätäkseen pääomaa ja osakkeen ostaja voi saada vastineeksi osinkoja tai tuottoa sijoitukselleen, jos osakkeiden hinta nousee.

Luonne ja käyttäytyminen

Osakkeita on myös laadultaan monenlaisia. On tavallisia, muunneltavia, moniäänisiä, äänivallattomia ja äänivallaltaan rajoitettuja osakkeita. Osalla ei ole äänioikeutta yhtiön asioihin koskevissa kysymyksissä, mutta pääsääntöisesti oikeus osinkoon kuitenkin löytyy. 

Osakkeita on julkisia (Oyj) ja yksityisiä (Oy). Näiden ero on se, että julkisia osakkeita voi kuka tahansa ostaa ja tulla sen omistajaksi, kun taas yksityisillä osakkeilla ei käydä avointa kauppaa. Varsinkin pörssiyhtiön osakkeilla on mahdollisuus tehdä voittoa arvopaperikaupalla, eli ostetaan osakkeita halvalla ja myydään kalliimmalla.

Levinneisyys

Osakkeet eivät ole millään mittapuulla uhanalaisia, joten niihin voit törmätä ihan missä tahansa. Ne ovat levinneet ympäri maailman ja nykyään ne ovat myös levinneet laajalle internettiin.

Osakkeenomistajilla on oikeus saada osakkeestaan osakekirja, jos yhtiön osakkeita ei ole liitetty arvo-osuusjärjestelmään. Arvo-osuusjärjestelmä on sähköinen rekisteri, johon on kirjattu kaikki julkisten (ja osa yksityisten) osakeyhtiöiden osakkeet. Osakkeet leviävät henkilöiden kesken tai myös toinen yritys voi toimia osakeyhtiön perustajana ja näin ollen omistaa osakkeita. Yhden henkilön osakeyhtiöissä on tavanomaista, että itse yrittäjä omistaa kaikki osuudet, oli niitä sitten sata tai yksi. 

Osakkeet ovat siis yhtiöiden osuuksia, jotka määrittelevät omistussuhteita. Niitä voi ostaa ja niitä voi myydä sekä niiden omistamisesta voi rahallisestikkin hyötyä. Nappaa seuraavalle reissulle kiikarit mukaan ja koita bongata kesän kaunein osake. Niitä lymyilee kaikkialla!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.