Share this post

Kirjanpidon kartta ja navigaattori – Tililuettelo (0)

Olet ehkä joskus kuullut termin tililuettelo. Tai, jos et ole ihan eilisen teeren poika, saattaa tilikartta kuulostaa tutummalta. Ne tarkoittavat yhtä ja samaa asiaa, jossain vaiheessa vaan fiksummat ovat päättäneet, että nimi pitää muuttaa ja niin kartasta tuli luettelo. Tililuettelo on yksinkertaisuudessaan luettelo tilikauden aikana käytössä olevista tileistä.

Tilikartan historiaa

Tilikartta on pyhääkin pyhempi asia kirjanpidossa eikä siitä parane vitsailla. Aikaisimmat todisteet tilikartasta on löydetty jo ajalta ennen dinosauruksia. Varhaisempien kirjanpitäjien esi-isien tiedetään kokoontuneen joka täysikuu nuotion ääreen syömään mammuttia ja nuijimaan tahtoaan läpi tilikartan sisällöstä. Oikeasti kylläkin ensimmäinen kattavampi tilikartta on julkaistu vuonna 1911. Vaikka se ei ihan dinosaurusten ajalta ole, on se kuitenkin aika vanha. 

Tilikartan tarkoitus ei kuitenkaan ole alkuperäisestä käytöstä paljoa muuttunut. Alunperin tilikartan avulla oli tarkoitus organisoida ja standardisoida erityisesti johdon laskentatointa sekä tavoitteena oli helpottaa vertailukelpoisten tiedon saamista. Tilikartan funktio on tänä päivänä pitkälti samanlainen.

Liikekirjurin tilikartta

Suomessa eniten käytetty tilikartta on Liikekirjurin tilikartta. Se on yleiskäyttöinen ja sopii kaikille toimialasta tai taloushallinto ohjelmasta riippumatta. Siinä taseen tilit ovat 1000-2999 välillä ja tuloslaskelman tilit 3000-9999. Tilikarttaan on jätetty paljon tyhjiä tilejä, joten sinne on mahdollista perustaa myös omia tilejä.

Tililuettelosta raportiksi

Tulos- ja taselaskelma muodostuu kirjanpidon kirjausten perusteella. Kirjaukset taas saadaan oikealle tilille tililuettelon avulla. Voitaisiin siis ajatella, että kirjanpidon raporttien pohjana on tililuettelo.

Kun alat kirjauksia tekemään, täytyy sinun ensin tietää, kuuluuko tapahtuma tulos- vai taselaskelman puolelle. Tämän selvitettyäsi sinun täytyy tietää, minkä tiliryhmän alle se kuuluu, etsiä ryhmästä sopiva tili ja tehdä kirjaus. 

Jos yritys maksaa puhelinlaskun, tulee tietää, että kulu kuuluu tuloslaskelmaan ja liiketoiminnan muihin kuluihin. Sieltä ryhmästä löytyy tili puhelinkuluille. Lasku maksettiin yrityksen pankkitililtä, joten täytyy tietää, että pankkitili löytyy taseen vastaavaa (varat) puolelta kohdasta rahat ja pankkisaamiset. Kun kirjaus on tehty, puff, taseeseen ilmestyi pankkitili ja tuloslaskelmaan puhelinkulut.

Tililuettelosta oman näköinen

Valmiista tililuettelosta löydät pääsääntöisesti lähes kaikki tarvitsemasi tilit, mutta sinulla on myös mahdollisuus lisätä, muokata tai poistaa tilejä. Pystyt tekemään tililuettelosta juuri sellaisen, kun tarvitset. Kun otat uuden kirjanpito ohjelman käyttöön, kannattaa tililuettelo käydä läpi ja perustaa tai muokata sinne tarvittavat tilit. Eikä mitään hätää, jos et heti kättelyssä muistanut kaikkia tilejä perustaa, tililuetteloa pystyt muokkaamaan jatkuvasti omaan käyttöön sopivaksi.

Tilin lisäämisessä täytyy olla tarkkana numeroinnin ja määritysten kanssa, jotta kirjaukset tulevat käsiteltyä varmasti oikein ja tili tulee oikeaan paikkaan. 

Muokkaus on kätevä ominaisuus, sillä sinun ei välttämättä tarvitse perustaa uutta tiliä, jos oikeassa tiliryhmässä on käyttämätön tili. Muutat vain tilin nimen sekä mahdollisesti arvonlisäverokannan oikeaksi. 

Tilin poistaminen taas ei yleensä ole tarpeellista. Tililuettelossa käyttämättömiä tilejä voi olla vaikka kuinka paljon ja ne ei loppupeleissä siellä haittaa yhtään mitään.

Tärkeä huomioida

Tärkeää on tehdä tilit oikean tiliryhmän alle. Et voi laittaa ostoille tiliä henkilöstökulujen ryhmään tai palkkoja myyntituottojen alle. Jos perustat uuden tilin, selvitä mihin ryhmään se kuuluu. 

Tililuettelon tilit täytyy pitää sisällöltään samanlaisena. Tilien sisältöä voi muuttaa kesken tilikauden vain, jos siihen on erityinen syy, esim. tililuettelon muutoksesta johtuva. Lähtökohtana on, että muutokset saa tapahtua ainoastaan tilikauden vaihtuessa.

Tilien nimet pitää pystyä nimeämään niin, että nimestä voi jo päätellä, mitä tapahtumia tilille kirjataan. Liikekirjurin tilikartassa kaikki tilit ovat tällaisia. Esim. toimitilavuokrat tai puhelin- ja tietoliikennekulut eivät jätä paljoa arvailun varaan, mitä kuluja tilit sisältävät.

Tililuettelo on sinun navigaattori kirjanpidon maailmassa. Sen avulla pystyt suunnistamaan läpi harmaan tuloslaskelman ja kiipeämään taseen tilin korkeimmalle huipulle. Käytä aikaa tililuettelon muokkaamiseen ja tee siitä toimiva, sillä sitä sinun tarvitsee katsella vuodesta toiseen.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.