Share this post

Kustannuspaikat selkokielellä (0)

Kustannuspaikat tarkoittavat yksinkertaistettuna tuottojen ja kulujen erittelyä omiin yksikköihinsä. Niiden avulla pystytään tarkastelemaan yrityksen eri osia sekä vertailemaan niitä keskenään. Kustannuspaikkoja ei ole mitenkään määritelty vaan jokaisella yrityksellä ne ovat yrityksen tarpeiden mukaiset. Esimerkiksi yksi yritys voi haluta seurata eri paikkakunnilla olevien toimipisteiden tuloja ja menoja, kun taas toinen yritys haluaa seurata kuinka yksittäinen palvelu tuottaa ja kuluttaa.

SimplBooks kirjanpito-ohjelmassa saat laadittua kustannuspaikkaraportin kustannuspaikkakohtaisesti sekä pystyt myös luomaan kustannuspaikkakohtaisen tuloslaskelman, taseen, päiväkirjan ja pääkirjan. Lue lisää kustannuspaikkalaskennan käyttöönotosta täältä.

Milloin kustannuspaikat pitää ottaa käyttöön?

Kustannuspaikat eivät ole pakollisia, eikä pienten yritysten välttämättä tarvitse ikinä ottaa niitä käyttöön. Mutta ne eivät kuitenkaan ole sidottu yrityksen kokoon ja useasti esim. pienilläkin urheiluseuroilla voi olla kustannuspaikat käytössä, koska halutaan seurata eri urheilulajien tuottoja ja kustannuksia.

Kustannuspaikat tulevat useasti kysymykseen siinä tilanteessa, kun yrityksen toiminta kasvaa tavalla tai toisella. Näitä tilanteita voi olla esim. palveluiden laajeneminen tai uusien toimipaikkojen avaaminen. Kustannuspaikkoja voi myös käyttää erilaisille hankkeille, jaostoille, projekteille, työntekijöille ja niin edelleen. Varsinkin suurilla yrityksillä on yleensä kustannuspaikkoja käytössä useisiin eri tilanteisiin.

Miksi ei vain omia tilejä?

Yksi vaihtoehto seurata eri osa-alueiden toimintaa, on perustaa toiminnoille vain omat tilit tilikarttaan. Näin tekemällä voidaan tuloslaskelmasta tulkita, että esim. autoja on myyty 1000 eurolla ja sen ostot ovat olleet 100 euroa, kun taas rakennuspuolella myyntiä on ollut 5000 euroa ja ostoja 3000 euroa. Mutta, jos muita kuluja, kuten esim. palkkoja, hallinnon kuluja, puhelinkuluja, vuokria yms. halutaan jaotella palveluiden mukaan, tarvitsisi tilejä perustaa useita ja tuloslaskelma näyttäisi loputtomalta sillisalaatilta.

Kustannuspaikkojen avulla eri tilejä ei tarvitse perustaa jokaiselle toiminnalle, vaan yhtä ja samaa tiliä käytetään jokaisella eri osa-alueella. Kuluja tai tuloja kirjatessa valitaan oikea tili, jonka jälkeen se vain kohdistetaan oikealle kustannuspaikalle ja that’s it! 

Kustannuspaikat antavat tarkempaa tietoa.

Kuvan esimerkistä nähdään, että yrityksen tulos on miinuksella, mutta kustannuspaikkojen ansiosta tietoihin päästään porautumaan syvemmälle ja voidaan todeta, että vain autojen myynti on tällä hetkellä tappollista. Rakennuspalveluissa yritys jää plussan puolelle.

Kustannuspaikat antavat hyviä työkaluja yrityksen toiminnan hallintaan ja kannattavuuden arviointiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kustannuspaikkojen perustaminen ja ylläpito vaativat työtä ja sen myötä myös kulut saattavat kasvaa.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.