Share this post

Teetkö yrityksen kirjanpidon itse? Katso kattava lista vuoden tärkeimmistä päivistä! (0)

Jokaisen yrityksen kirjanpito täytyy hoitaa tavalla tai toisella. Jos aikaa ja osaamista (tai ainakin edes halua oppia) löytyy, voi yrityksen kirjanpidon tehdä myös itse. Yrityksen kirjanpidon tekemiseen liittyy paljon tärkeitä päivämääriä, jotka olisi syytä pistää korvan taakse.

Toistuvat päivämäärät

Jos teet yrityksen kirjanpidon itse, paina seuraavat päivämäärät tiukasti mieleen. Ne toistuvat samana joka kuukausi. Jos määräpäivä osuu lauantaille tai pyhäpäivälle, siirtyy se automaattisesti seuraavaan arkipäivään.

5. pvä – Erillisilmoitus

Jos yritys kuuluu työnantajarekisteriin, täytyy yrityksen muistaa antaa erillisilmoitus joka kuukausi. Ilmoitus annetaan aina palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä, eli esim. kesäkuun palkoista on annettava erillisilmoitus viimeistään heinäkuun viides päivä. 

12. pvä – Arvonlisävero

Jos yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen ja arvonlisäverokausi on kuukausi, täytyy arvonlisäverot ilmoittaa ja maksaa verottajalle 12. päivä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi verokauden päättymisen jälkeen. Selvennettynä tämä tarkoittaa, että esim. tammikuun arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava viimeistään 12.3. Jos yrityksesi arvonlisäverokausi on neljännesvuosi, alv ilmoitetaan ja maksetaan niin ikään viimeistään 12. päivä, mutta kolmen kuukauden välein.

12. pvä – Työnantajasuoritukset

Jos yrityksesi maksaa palkkoja, täytyy palkkojen työnantajasuoritukset maksaa verottajalle  palkanmaksua seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Eli, tammikuun palkoista tulleet velvoitteet täytyy hoitaa maksuun viimeistään helmikuun 12.päivään mennessä.

20. pvä – Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus

Jos yritykselläsi on EU-myyntiä, täytyy niistä muistaa antaa erillinen yhteenvetoilmoitus. Yhteenvetoilmoitus on annettava viimeistään kunkin kuukauden päättymistä seuraavan kuukauden 20.pvä. Tammikuun myynnit on siis ilmoitettava viimeistään helmikuun 20.päivä. Ilmoitus annetaan vain niiltä kuukausilta, kun tavaraa tai palvelua on myyty toiseen EU-maahan.

23. pvä – Ennakkoverot

Jos yritys maksaa ennakkoveroja, on niiden maksupäivä aina kuukauden 23. päivä. Ennakkoverojen suuruus ja mahdollisen ennakkoveron muuttamisen ajankohta vaikuttaa siihen, kuinka monta maksuerää on vuoden aikana. Kuitenkin niitä on maksimissaan 12 kappaletta.

Tallenna tästä yrityksen kirjanpidon tärkeimmät päivät itsellesi talteen.

Tiesithän, että voit hoitaa oma-aloitteisten verojen maksun yhdellä maksulla. Oma-aloitteiset verot ovat veroja, joita Verohallinto ei määrää vaan joiden määrän maksaja itse laskee, ilmoittaa ja maksaa. Hyvin usealla yrityksellä oma-aloitteisia veroja ovat ainakin työnantajasuoritukset sekä arvonlisäverot. Ne maksetaan samalla tili- ja viitenumerolla, joten ne voi vapaasti ynnätä ne yhteen ja laittaa könttänä maksuun! 

Muut tärkeät päivämäärät

Vuoden aikana on myös muita tärkeitä päivämääriä, jotka on hyvä ainakin yrittää muistaa. Päivämäärät painottuvat alkuvuoteen.

  • 31.1. Lisäennakko ilman huojennettua viivästyskorkoa
  • 1.1. Vuosi-ilmoitusten viimeinen palautuspäivä
  • 15.2. Vuosi-ilmoitus korkotulon lähdeveronalaisista koroista
  • 24.2. Vuosi-ilmoitus osakaslainoista
  • 28.2. Vuosimenettelyssä olevien oma-aloitteisten verojen eräpäivä
  • 1.4. Liikkeen- ja ammatinharjoittajien veroilmoitus
  • 30.4. Yhteisön veroilmoitus (jos tilikausi päättynyt 31.12.)
  • 5.9. Yrittäjän päivä

 

Tsekkaa kaikki päivämäärät verottajan sivuilta.

Yrityksen kirjanpidon tekemiseen tarvitsee kirjanpidon osaamisen lisäksi myös hyvää muistia. Voit toki vapaasti myös tallentaa tai tulostaa blogissa olevan kuvan, niin päivämääriä ei tarvitse ihan ulkoa muistaa! Ja jos joku päivämäärä joskus unohtuu, ei se ole maailmanloppu. Kyllä verottaja muistaa muistuttaa!

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.