Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

16. kesäkuutan 2017, 19:25 in Kirjanpito, Liiketoiminta
0 Kommentia

Kannattava yritys tuottaa yhteiskuntaan lisäarvoa ja omistajalle voittoa. Kannattavuuslaskelma on tärkeä laatia aina ennen yrityksen perustamista. Kaikenlaisten laskelmien laatiminen voi tuntua turhauttavalta yritystoiminnan alkuvaiheessa. Kannattavuuslaskelman laatiminen on kuitenkin yllättävän helppo. Tässä postauksessa kerron lyhyesti mitä kannattavuuslaskelma tarkoittaa ja sivun lopussa on myös kannattavuuslaskelma Excel -tiedostona, jota voit käyttää oman yrityksen tarpeisiin.

 

Mikä on kannattavuuslaskelma?

Laskelma on käytännössä lista yrityksen kuluista. Kulujen ollessaan tiedossa yrittäjä tietää kuinka paljon on myytävä, että yritys tekisi voittoa. Tämän myyntitavoitteen yrittäjä voi laskea viikko, päivä tai jopa tuntitasolle.

Kulut laskelmassa jaetaan kahteen osaan – kiinteiksi kuluiksi ja muuttuviksi kuluiksi. Kiinteät kulut on yrityksellä myös silloin kun yritys ei myy mitään, eli kiinteät kulut ei ole riippuvaisia myynnin määrästä. Esimerkiksi toimitilakulut ja palkat ovat kiinteitä kuluja. Muuttuvat kulut on taas ne mitkä kasvaa samassa suhteessa myyntiin. Sellaiset kulut on tavarat ja palvelut, joita myydään eteenpäin asiakkaille.

 

Kannattavuuslaskelman esimerkki

Jussi mietti nakkikioskin perustamista kesäksi. Kioskin kiinteät kulut kuukaudessa (sähkö, kojun vuokra, paikan vuokra ja Jussin palkka) on yhteensä 4000 euroa. Yhden hot dogin (muuttuva kulu) ostohinta on 1€. Jussi tietää, että hän voisi pyytää yhdestä hodarista 5 euroa. Silloin Jussilla on myytävä 4000/(5–1)=1000 hodaria kuukaudessa.

Jussi on ahkera ja hän työskentelisi kuukauden jokainen päivä 10 tuntia päivässä. Se tarkoittaa, että hänen on myytävä 33(1000/30) hodaria päivässä ja 3-4 hodaria tunnissa(33/10).

Jussi tietää, että hot dogit on tämän kesän hittituote, hän uskoo myyvänsä varmasti yli 4 hodaria tunnissa. Eli liikeidea on kannattava ja hän voi sen toteuttaa.

 

Voit lataa myös kannattavuuslaskelman Excel esimerkin: Kannattavuuslaskelma Excel

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Yrityksen perustaminen – kannattavuuslaskelma, käyttöpääoma- ja investointilaskelma sekä rahoituslaskelma

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma

Kannattavuuslaskelma – kaiken tärkein ennen yrityksen perustamista

 

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti