Toiminimi vai osakeyhtiö – verotus

Toiminimi vai osakeyhtiö – verotus

23. kesäkuutan 2017, 14:18 in Verotus
0 Kommentia

Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen ja osakeyhtiön verotuksessa on isoja eroja. Osakeyhtiön verotuksessa on enemmän mahdollisuuksia ja sen verotus on kevyempi kuin toiminimen verotus. Lisämahdollisuukset aiheutuvat suuresti siitä, että osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö ja se voi tehdä omistajan kanssa sopimuksia. Tässä kirjoituksessa kerron, millaisia lisämahdollisuuksia on osakeyhtiön verotuksessa yksityisen elinkeinonharjoittajan verotukseen nähden.

Osakeyhtiö voi maksaa omistajalle luontoisetuja.  Luontoisetu on jonakin muuna vastikkeena, kuin rahana maksettu korvaus. Käytetyimmät luontoisedut ovat puhelinetu, autoetu, ateriaetu ja asuntoetu. Yrityksen on maksettava luontoiseduista vähemmän veroja kuin palkast, koska  luontoiseduissa verotetaan vain verotusarvo eikä koko kustannusta. Eniten veroja yrittäjä voi säästää käyttämällä autoetua ja asuntoetua. Esimerkiksi käyttämällä asuntoetua Helsingissä yrittäjä usein säästää veroista yli 500€ vuodessa. Luontoisetuihin liittyy kuitenkin monia tekijöitä ja suosittelen keskustelemaan aiheesta lisää kirjanpitäjäsi kanssa.

Osakeyhtiö voi maksaa yrittäjälle kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Molemmat ovat yrittäjälle verovapaita ja ne vähentää myös yrityksen verotettavaa tuloa. Päivärahoista on tehtävä kirjanpitoon matkalasku ja kilometrikorvauksista ajopäiväkirja. Vuonna 2017 kilometrikorvaus oman auton käytöstä on 41 senttiä kilometriltä, ja kotimaan kokopäiväraha yli 10 tuntia kestävästä työmatkasta on 41€.

Omistaja voi antaa osakeyhtiölle lainaa. Yritys voi maksaa lainalle myös korkoa, jos se on suunnilleen yhtä suuri kun olisi pankkilainan korko samalle lainalle. Maksetut korot ovat yritykselle verotuksessa vähennyskelpoisia, mutta on huomioitava, että ne on omistajalle pääomatuloa.

Oy voi maksaa omistajalle palkkaa. Tämä on verotuksellisesti isoin ero toiminimen ja osakeyhtiön välillä. Koko toiminimen tulo verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona ja siksi toiminimen verotus kireämpi kuin Oy:n verotus, jos voittoa jätetään yritykseen.

Tässä pieni ESIMERKKI toiminimen ja osakeyhtiön verotus vertailusta, jos yritys tekee tulosta 42105 euroa. Toiminimen verotettava tulo yrittäjävähennyksen jälkeen on 40000 euroa vuodessa ja koko tulo verotetaan yrittäjän tulona, ansiotulovero on 30,6 % eli 12440 euroa. Jos osakeyhtiö tekee tulosta 42105 ja yrittäjälle maksetaan siitä palkkaa 25000, on verot palkasta 5550 euroa ja 17105 euron tuloksesta 3421 euroa. Tässä esimerkissä yritys säästää 12440-5550-3421=3469 euroa. Esimerkki on yksinkertaistettu ja siinä ei ole otettu huomioon pääomatulon ja sosiaaliturvamaksun vaikutusta.

Mainituista keinoista on hyötyä silloin kun yritys on tietyn kokoinen, ja esimerkiksi sivutoimisella yrittäjän ei kannattaa usein perustaa osakeyhtiötä. Verotus on myös ainoastaan yksi näkökulma yritysmuodon valitsemisessa. Lisäksi kannattaa miettiä mm. vastuukysymyksiä ja byrokratian määrää. Näistä voit lukea lisää kirjoituksesta: Yritysmuodon valinta – toiminimi vai osakeyhtiö?

 

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaan mielelläni.

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti