Yrittäjä, älä ruoki verokarhua turhaan – muista arvonlisäveron alarajahuojennus!

Yrittäjä, älä ruoki verokarhua turhaan – muista arvonlisäveron alarajahuojennus!

12. tammikuutan 2018, 16:27 in Verotus
4 Kommentia

Verottaja tukee liikevaihdoltaan pieniä yrityksiä antamalla niille arvonlisäveron alarajahuojennuksen. Yrittäjän on itse laskettava ja ilmoitettava huojennus. Jos huojennus jää ilmoittamatta, yritys ei saa siitä aiheutuvaa verohyötyä.

 

Milloin yritys on oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen?

Jos yrityksen liikevaihto on alle 30000 euroa, yritys on oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Jos yrityksen liikevaihto on alle 10000 euroa, huojennuksen määrä on maksettavan veron määrä. Toisin sanoen arvonlisäverorekisterissä olevan yrityksen, jonka liikevaihto on alle 10000 euroa, ei tarvitse maksaa verottajalle veroja, jos se ilmoittaa arvonlisäveron alarajahuojennuksen.

 

 

Alarajahuojennuksen laskeminen

Huojennuksen laskentakaava on:

Esimerkki. Toiminimiyrittäjä Maijun tilikausi oli 12 kuukautta ja myynti tilikaudella 2017 oli 18600€ (liikevaihto 15000 + alv 3600). Yrityksellä on kuluja 4960 € (kulut 4000+alv 960).

Vero on 3600-960=2640€.

Huom! Jos yrityksen tilikausi ei ole 12 kuukauden pituinen, liikevaihto muunnetaan vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa. Se tehdään kertomalla liikevaihto luvulla 12 ja jakamalla saatu luku kuukausien lukumäärällä. Esimerkiksi jos Maijun tilikausi olisi ollut 14 kuukauden pituinen, laskelmaan lisättävä liikevaihto olisi ollut (15000 x 12) / 14 = 12857,14€.

 

 

Huojennuksen ilmoittaminen

Jos yrityksen arvonlisäverokausi on kalenterivuosi, huojennus on ilmoitettava helmikuun loppuun mennessä. Jos yrityksen verokausi on kuukausi tai neljännesvuosi, huojennus on ilmoitettava viimeistään helmikuun 12 päivä.

Huojennus ilmoitetaan OmaVerossa valitsemalla arvonlisäveroilmoitukselta – alarajahuojennus-kohdassa ”Kyllä”.

 

 

Huojennuksen käsitteleminen kirjanpidossa

Arvonlisäveron alarajahuojennus kirjataan kirjanpidossa tuottoihin. Huojennuksen kirjaamisesta SimplBooks- kirjanpito-ohjelmaan voit lukea käyttöohjeesta ”Arvonlisäveron alarajahuojennuksen kirjaaminen

 

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin niin vastaan mielelläni.

 

Silver Sirel

silver@simplbooks.fi

Silver vastaa SimplBooksin liiketoiminnasta. Hän on valmistunut ammattikorkeakoulusta kirjanpitäjäksi/ tilintarkastajaksi ja kirjoittaa paljon muun muassa taloushallinnosta.

4 Kommentia
 • utelias 10. joulukuutan 2018, 19:24 Vastaa

  Miten kyseisen laskelman kulut ja sen arvonlisäverot saadaan SimplBooks-järjestelmästä suoraan? Liikevaihto on helppo, mutta entäs sitten kun on eri arvonlisäverokannalla olevia kuluja.

  • Silver Sirel 12. joulukuutan 2018, 13:20 Vastaa

   SimplBooksissa ei ole valitettavasti erillista raporttia, joka tuottaisi mainitun informaation. Koko vuodelle otettu arvonlisäverolaskelma ratkea tilanteen osittain, koska arvonlisäverolaskelma on porautuva ja riville klikkaamalla näkyy mistä rivin saldo muodostuu. Jos yrityksellä on eri arvonlisäverokantoja voi olla hyvä käyttää apuna myös pääkirjaa.

 • Aloitteleva käyttäjä 11. helmikuutan 2019, 13:52 Vastaa

  Silverin vastauksessaan mainitsema porautuvuus on erinomaisen helpottava ominaisuus, jota aikaisemmassa kirjanpitosovelluksessani ei ollut.

  • Silver Sirel 14. helmikuutan 2019, 11:35 Vastaa

   Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että porautuvuus on ollut hyödyllistä!

Kirjoita kommentti