Toiminimi & hinnoittelu – Myyntilaskutus on parasta yrittäjyydessä

Toiminimi & hinnoittelu – Myyntilaskutus on parasta yrittäjyydessä

02. toukokuutan 2022, 07:39 in Liiketoiminta
0 Kommentia

Ensimmäisen myyntilaskun lähettäminen voi yksityiselle elinkeinonharjoittajalle olla äärimmäisen jännittävä tilanne. Tunteet voi vaihdella ilosta pelkoon ja onnesta ahdinkoon. Myyntilaskujen lähettämisessä ei kuitenkaan ole mitään pelättävää. Sinä olet tehnyt hyvää työtä ja olet siitä palkkasi ansainnut!

Toiminimi & hinnoittelu on kolmen blogipostauksen sarja, jossa pureudutaan toiminimen hinnoittelun maailmaan. Sarjan ensimmäisessä ja toisessa osiossa selviää, mitä kaikkea toiminimiyrittäjän täytyy ottaa huomioon hinnoittelussa ja mistä tuntihinta koostuu. Sarjan viimeisessä osiossa kurkistetaan hieman, mitä yksityisen elinkeinonharjoittajan täytyy tietää laskutuksesta.

Mitä myyntilaskulla pitää olla?

Ihan mikä tahansa lappu ei kelpaa verottajan opin mukaan laskuksi arvonlisäverollisessa toiminnassa. Myyntilasku toimii tositteena sen saajalle ja laskun pitää pystyä todistamaan arvonlisäverollinen toiminta, jotta sen saaja voi mahdollisesti arvonlisäverot siitä vähentää.

Myyntilaskulla pitää olla pakollisia merkintöjä pitkä liuta ja ne kaikki voit lukea syventävistä vero-ohjeista kohdasta 6.1 Pakolliset laskumerkinnät. Maalaisjärjellä kuitenkin pääsee jo pitkälle. Varmista, että laskulta löytyy ainakin seuraavat tiedot:

  • Laskun antamispäivä 
    • Milloin olet laskun antanut asiakkaalle tai milloin olet laskun tehnyt.
  • Juokseva tunniste
    • Juoksevalla tunnisteella pystytään yksilöimään lasku kiistatta ja tarkistamaan puuttuuko välistä joku lasku. Hyvä tietää, että yhden tilikauden aikana ei voi käyttää samaa tunnistetta kuin kerran.
  • Myyjän ja ostajan tiedot
    • Myyjän ja ostajan nimet ja osoitteet. Myyjän täytyy myös muistaa merkitä oma Y-tunnus.
  • Tavaroiden / palveluiden määrä, laajuus tai laji.
    • Tavarat täytyy yksitellä, joko käyttämällä niiden nimeä tai kaupallista kuvausta. Palvelut taas yksitellään mainitsemalla palvelun nimi. Voit lisätä tuotteita/palveluita laskulle myös koodimerkinnällä, mutta silloin tarvittaessa sinun täytyy pystyä antamaan koodi selitteistä lista asiakkaalle tai Verohallinnolle.
  • Veroton ja verollinen hinta, sekä arvonlisäveron määrä ja sen kanta

Laskujen ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan sieltä vaan löytyy ne pakolliset tiedot niin se riittää. SimplBooks kirjanpito-ohjelmasta löydät useita eri laskupohjia, joita pystyt muokkaamaan mieleiseksi!

Ja tietysti, älä unohda laittaa omia maksutietoja! Kauheaa, jos laskun saaja ei tiedä mihin lähettää rahat ja säntäilee setelitupon kanssa päättömästi. Myös eräpäivä on ihan hyvä mainita laskulla.

Huolehdi!

Tärkein asia laskutuksessa on se, että muistat lähettää laskun. Post-it lappu työpöydällä ei paljoa lämmitä mieltä, kun tilin saldo meinaa painua pakkaselle. Yksi mainio tapa on ottaa käyttöön laskujen tekopäivä! Varaa kalenterista vaikka joka maanantaille tunnin pätkä, jolloin pistät oikeat työt sivuun ja istut alas tietokoneen ääreen. 

Keitä kupponen kuumaa ja käy läpi kaikki laskutettavat työt. Laadi laskut ja lähetä ne asiakkaalle. Jos asiakkaalle ei saa laitettua laskua sähköisesti, tulosta lasku ja laita kirjekuoreen valmiiksi. Nosta vielä kirje johonkin näkyvälle, että muistat sen lähtiessäsi napata mukaan ja heittää postipatelle! Hohhoi, haukottele vähän ja venyttele hetki. Hae toinen kuppi kuumaa ja käy vielä läpi, että aiemmin laskuttamasi työt on varmasti maksettu. 

Myyntilaskutkin ovat tositteita

Kuten suurin osa yritystoimintaan liittyvistä dokumenteista, ovat myös myyntilaskut tositteita ja niitä on säilytettävä kirjanpitolain edellyttämällä tavalla. Tallenna laskut pilveen tai tulosta paperille, sillä ei ole niin merkitystä, kunhan ne vaan ovat varmassa tallessa ja helposti saavutettavissa seuraavat kuusi vuotta.

Myyntilaskujen laatiminen ja lähettäminen on aika simppeli homma eikä se vaadi sen erikoisempaa erityisosaamista. Kun perustiedot ovat hanskassa, niin myyntilaskujen lähettäminen on vain yhtä juhlaa! 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Toiminimi & hinnoittelu – Yksinyrittäjä, tiedä arvosi
Toiminimi & hinnoittelu – Tuntihinnan määrittäminen

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 15 000 tyytyväistä käyttäjää.


Jonna Pulkkanen

jonna@simplbooks.fi

Jonnan pääpaino SimplBooksilla on sisällöntuotanto. Jonna on entinen yrittäjä sekä tilitoimiston multitaskaaja, joten kirjoituksissa tullaan näkemään taloushallinnon molempia puolia.

Kommentteja ei ole

Kirjoita kommentti